Bora

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Foto upacara Bora, dijupuk taun 1898 dening Charles Kerry

.

Bora minangka upacara inisiasi masarakat Aborigin ing Australia Wétan. Tembung "bora" uga nuduhake situs sing ditindakake inisiatif. Ing situs kasebut, bocah lanang, wis diwasa, entuk status pria. Upacara wiwitan beda karo budaya Aborigin dadi budaya, nanging asring, ing level fisik, kalebu scarification, sunat, subincision lan, ing sawetara wilayah, uga ngilangi untu.[1] Sajrone upacara adat, para mudha sing bakal diwiwiti diajari nyipta lagu-lagu suci tradisional, rahasia saka visi, tarian, lan budaya tradisional suku kasebut. Akeh klan sing beda bakal nglumpuk kanggo melu upacara inisiasi. Wanita lan bocah-bocah ora diidini teka ing lapangan bora suci sing ditindakake ritual kasebut.[1]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. a b Rolls & Johnson 2010, k. 40.

Sumber liyane[besut | besut sumber]

  • Berndt, Ronald Murray (1974). Australian Aboriginal Religion, Parts 1-4. BRILL Publishers. ISBN 978-9-004-03861-5.CS1 maint: ref=harv (link)
  • Eidelson, Meyer (1997). The Melbourne Dreaming: A Guide to the Aboriginal Places of Melbourne. Aboriginal Studies Press. ISBN 978-0-855-75306-1.CS1 maint: ref=harv (link)
  • Footprints on Rock. Sydney: Metropolitan Local Aboriginal Land Council. 1997. ISBN 978-0-7313-1002-9.
  • Frankel, David (1982). "Earth rings at Sunbury, Victoria". Archaeology in Oceania. 17 (2): 89–97. doi:10.1002/j.1834-4453.1982.tb00043.x.CS1 maint: ref=harv (link)
  • Fuller, Robert S.; Hamacher, Duane W.; Norris, Ray P. (2013). "Astronomical Orientations of Bora Ceremonial Grounds in Southeast Australia". Australian Archaeology (77): 30–37. arXiv:1305.0881.CS1 maint: ref=harv (link)
  • Mathews, Robert Hamilton (1897). "The Burbung of the Darkinung Tribes" (PDF). Proceedings of the Royal Society of Victoria. 10 (1): 1–12.CS1 maint: ref=harv (link)
  • Ponosov, Vladimir Vasil'evich (1974). Results of an archaeological survey of the Southern region of Moreton Bay and of Moreton Island (1963-1964) (PDF). University of Queensland.CS1 maint: ref=harv (link)
  • Prineas, Peter; Gold, Henry (1997). Wild Places: Wilderness in Eastern New South Wales. Katsehamos & the Great Idea. ISBN 978-0-858-81158-4.CS1 maint: ref=harv (link)
  • Rolls, Mitchell; Johnson, Murray (2010). Historical Dictionary of Australian Aborigines. Scarecrow Press. ISBN 978-0-810-87475-6.CS1 maint: ref=harv (link)