Bioreaktor

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Bioreaktor

Bioreaktor utawa uga dikenal kanthu aran fermentor ya iku sawijining piranti utawa sistem kang mampu nyediakake sawijining lingkungan biologis kang bisa nnjang anané reaksi biokimia saka bahan mentah dadi bahan kang dikarepake.[1] Reaksi biokimia kang ana ing bioreaktor mbutuhake organism utawa komponèn biokimia aktif (enzim) kang asalé organisme tinamtu, kanthi aerobik utawa anaerobik.[1][2] Aagensia biologis kang digunakaké bisa nalika tersuspensi utawa terimobilisasi.[2] tuadhane reaktor kang nggunakake agensia terimobilisasi ya iku bioreaktor karo unggun atau bioreaktor membran.[2]

Komponèn[besut | besut sumber]

Komponèn utama bioreaktor kasusun saka tangki, sparger, impeller, saringan halus utawa baffle lan sensor kanggo ngontrol parameter.[3] Tanki duwéi fungsi kanggo panggonan campuran substrat, sel mikroorganisme, lan produk.[3] Volume tanki skala laboratorium kira-kira antarané 1 – 30 L, déné kanggo skala indhustri bisa ngancik punjul 1 000 L.[3] Sparger ana ing pérangan ngisor bioreaktor lan duwé peran kanggo ngompa udara lan nyegah anané gelembung oksigen.[3] Impeller duwé perang ing agitasi karo ngaduk campuran substrat lan sel.[3] Impeller diobahake déning rotor.[3] Baffle uga duwé peran kanggo nyegah anané efek pusaran banyu akibat agitasi kang bisa ngganggu agitasi kang sebenere.[3]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b (Inggris) Ratledge C, Kristiansen B. 2001. Basic Biotechnology. Cambridge: Cambridge University Pr. Hal. 5-17.
  2. ^ a b c (Inggris) John Tampion, M. D. Tampion (1987). Immobilized cells: principles and applications. Cambridge University Press. ISBN 978-0-521-25556-1.
  3. ^ a b c d e f g (Inggris) Villadsen J, Lidén G. 2003. Bioreactor Engineering Principles. New York: Plenum Press. Hal. 11-15.