Bintang Budaya Parama Dharma

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Bintang Budaya Parama Dharma

Bintang Budaya Parama Dharma (basa Sansekerta: parama ingkang ateges saé sanget; dharma ingkang ateges kukum, bener, lan kesaenan) inggih punika salah satunggaling wujud bintang tandha kaurmatan ingkang dipunparingaken saking pamaréntah Indonésia minangka tandha kaurmatan ingkang paling inggil kanggé sinten kémawon ingkang gadhah akhlak, tindak tanduk lan budi pakarti ingkang saé saha gadhah jasa ingkang ageng ing babagan kabudayan.[1]

Bintang Budaya Parama Dharma inggih punika tandha kaurmatan ingkang paling inggil wonten ing babagan kabudayan, ingkang sak tingkat papanipun kaliyan Bintang Jasa Utama. Bintang Budaya Parama Dharma dipunparingaken tanpa kelas. Tandha kaurmatan Bintang Budaya Parama DHarma ugi boten gadhah pita kalung.

Dhasar Kukum[besut | besut sumber]

  • U.U. No. 10 Taun 1980 ngengingi Tanda Kehormatan Bintang Budaya Parama Dharma.
  • P.P. No. 12 Taun 1986 ngengingi Tanda Kehormatan Bintang Budaya Parama Dharma.
  • Dudutan Mantri Pendidikan dan Kebudayaan No. 248/U/1996 ngengingi Pemberian Tanda Kehormatan Bintang Budaya Parama Dharma.

Wujudipun Bintang[besut | besut sumber]

Bintang Budaya Parama Dharma inggih awujud bintang emas kanthi gadhah sudhut gangsal kanthi satunggaling inti awujud gong ingkang dipunbunderi déning penunjuk wolung mata angin saha pari lan kapuk. Bintang kanthi sudhut gangsal punika minangka pralambang saking Pancasila lan penunjuj mata angin punika minangka pralambang kaprigelanipun ingkang nampi ingkang sampun dipunakeni déning rakyat ing sadaya pelosok tanah air. Déné gong inggih punika minangka satunggaling piranti kesenian ingkang khas saking Indonésia ingkang mapan wonten sadaya pelosok wewengkon Indonésia.

Sarat-saratipun[besut | besut sumber]

Sarat-sarat ingkang umum:

  1. Warga Nagara Indonésia
  2. Setya dhateng Pancasila, UUD 1945, lan pamaréntah Republik Indonesia
  3. Boten naté dipunkukum ing kunjara langkung saking satunggal taun amargi nindakaken satunggaling tumindak ala
  4. Gadhah tindak tanduk lan budi pakarti ingkang saé.

Sarat-sarat ingkang mirunggan:

  1. Setya dhateng nusa, bangsa, lan nagara
  2. GAdhah jasa ageng kanggé ningkataken, damel maju lan utawi mbina satunggal utawi sapérangan babagan kabudayan. Déné babagan kabudayanipun inggih kados ta:
  • Kagunan (kagunan rupa, kagunan pertunjukan, kagunan sastra, lan kagunan médhia)
  • Aji budaya
  • Ilmu kawruh (ngèlmu basa, ngèlmu kesusasteraan, ngèlmu-ngèlmu kagunan, ngèlmu sajarah, ngèlmu agama, antropologi, arkéologi, museologi, filosofi, géografi budaya, dan filsafat.)
  • Teknologi (tradhisional lan modhern)

Ingkang Nampi[besut | besut sumber]

Déné saprangan tokoh bangsa Indonésia ingkang sampun naté pinaringak penghargaan Bintang Budaya Parama Dharma inggih punika:

  • Amir Pasaribu, musikus (2002)
  • A.T. Mahmud, pangripta lagon (2003)
  • Sardono W. Kusumo, penari (2003)
  • H. Benyamin Suaeb ingkang pikantuk penghargaan Bintang Budaya Parama Dharma saking Présidhèn Susilo Bambang Yudhoyono wonten ing Pura Negara, Jakarta, dinten Selasa, 8 Novèmber 2001.
  • AABDURAHMAN WAHID, K.H
  • AHMAD MATTULADA PROF.DR.[2]
  • ALI AKBAR NAVIS (Almarhum)
  • AMIR PASARIBU
  • BACHARUDDIN JUSUF HABIBIE, Prof.Dr.Ing.
  • BING SLAMET (Almarhum)
  • BINTANG SOEDIBJO (IBU SOED), Ny.
  • CHAIRIL ANWAR (Almarhum)
  • CHISTINE HAKIM
  • DJADOEG DJAJAKUSUMA (Almarhum)
  • DJAJADIPURA, K.R.T. (Almarhum)
  • EDHI SUNARSO
  • FIFI YOUNG ALIAS TAN KIM NIO (Almarhum)
  • GESANG
  • I GUSTI BAGUS SUGRIWA (Almarhum)
  • I KETUT MARYA (Almarhum)
  • ISMAIL MARZUKI (Almarhum)
  • KI EMPU DJENO HARUM BRODJO
  • KI SOERATMAN (Almarhum)
  • LIBERTY MANIK, Dr.
  • MEGAWATI SOEKARNOPUTRI
  • MISS TJITJIH (Almarhumah)
  • SANDIYAH SURYONO (IBU KASUR), Ny.
  • SARDONO W. KUSUMO
  • SITI HARTINAH SOEHARTO, Ny.

SOEHARTO

  • SOEKMONO, H.R., Prof.Dr.
  • SURYONO (PAK KASUR) Almarhum
  • TEGUH KARYA / LIM TJOAN HOK (Almarhum)
  • TEUKU ABDULLAH, Drs. Sm. Hk.
  • TAN TJENG BOK (Almarhum)

Cathetan suku[besut | besut sumber]