Bimasekti

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Bima Sakti)
Galaksi Bimasekti, Srengéngé ana ing salah siji lengan spiral ing pinggir galaksi Bimasekti

Bimasekti (basa Inggris Milky Way iku galaksi ing alam semesta. Galaksi Bimasekti wujudé spiral sing ukurané gedhé, duwé massa ± massa srengéngé. Galaksi iki ketata saka 200-400 milyar lintang lan duwé diameter 100.000 taun cahya. Let srengéngé karo pusat galaksi iki kira-kira 27.700 taun cahya.

Sistem tata suryané dhéwé ana ing galaksi Bimasekti iki.

Pusat galaksi iki ketata saka ewonan lintang-lintang tuwa lan duwé gaya gravitasi sing kuwat banget. Ana dugaan yèn ing pusat galaksi iki ana bolongan ireng (black hole) sing gedhé banget.

Spiral-spiral (lengan) ing galaksi iki ana 4 sing utama lan 2 sing luwih cilik, kabèh diwiwiti saka pusat galaksi. Spiral-spiral iku ya iku:

Galaksi Tangga[besut | besut sumber]

Akèh galaksi-galaksi liya ing jagat raya, galaksi-galaksi iku mangun golongan-golongan (gugus galaksi). Galaksi tangga sing paling cedhak karo galaksi Bimasekti ya iku galaksi Andromeda

Umur[besut | besut sumber]

Angel temenan ngira-ngira awal dadine Bimasekti, nanging ana bintang paleng tuo ing Bimasekti seng katon saiki, umuré + 13.3 bilion taon, hampir padha tuane karo alam semesta.