Bilis

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Bilis
Mystaco padang Weber.jpg
Bilis,
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Chordata
Klas: Actinopterygii
Ordho: Cypriniformes
Subordho: Cryptodira
Famili: Cyprinoidea
Génus: Mystacoleucus
Spésies: M. padangensis
Jeneng binomial
Mystacoleucus padangensis
(Bleeker, 1852)
Sinonim

Capoeta padangensis Bleeker, 1852
Systomus (Capoëta) padangensis Bleeker, 1860
Puntius (Capoëta) padangensis Bleeker, 1863
Mystacoleucus padangensis Günther, 1868

Bilis, bilih, utawi bako (Mystacoleucus padangensis) punika satunggaling jinis iwak toya tawar anggota suku Cyprinidae ingkang panyebaranipun winates ing Pulo Sumatera mliginipun ing Tlaga Singkarak lan Tlaga Maninjau ing Sumatera Barat saha ing lèpèn-lèpèn alit sanèsipun ing kiwa-tengené mriku. Kalebet ugi wonten ing Batang Kuantan ing kabupatèn Kuantan Singgigi ingkang hulunipun dhateng Tlaga Singkarak [1]. Sapunika ulam bilis ugi dipun-introduksi dhateng Danau Toba ing Sumatra Utara [2].

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. [1], (id) http://www.iftfishing.com (dipun-akses tanggal 08 Dhésèmber 2012).
  2. Kartamihardja, E.S. & K. Purnomo. 2006. Keberhasilan introduksi ikan bilih (Mystacoleucus padangensis) ke habitatnya yang baru di Danau Toba, Sumatera Utara. Prosiding Seminar Nasional Ikan Ulam bilis punika ulam khas (endemik) Tlaga Singkarak. Ulam ingkang mangan plankton kanthi dawa 6 dumugi 12 cm punika kalebet asiling evolusi jutaan taun. Ikatan antawisipun ulam bilis kaliyan Tlaga Singkarak punika kuwat sanget amargi ulam punika boten saged dipun-budidaya wonten ing kolam damelan.IV.