Betalain

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Warna merah bit berasal dari pigmen betalain.

Betalain ya iku pigmen tanduran kang menehi werna kuning, jingga, abang, lan ungu ing bageyan godhong lan woh.[1] Salah siji tuladhane ya iku betasianin ya iku pigmen abang bit kang kalebu klompok pigmen betalain abang lan kuning kang wis suwe dianggep gegayutan karo antosianin, senajan betalain ngandut nitrogen ora kaya antosianin.[1] Betasianin abang lan pigmen betalain liyane, ya iku betaxantin kuning, rumus bangune ora gegayutan karo antosianin, lan antosianin sarta betalain ora ana sacara bebarengan ing tandurankang padha.[1] Betalain cacahe winates ya iku mung ana 10 famili tanduran kang sekabehane ya iku anggota ordo Caryophyllale kang ora duweni antosianin.[1] Kayata antosianin, sintesis betalain ditingkatake déning cahya.[1]

Jinis-jinis[besut | besut sumber]

Struktur kimia betanin.

Salah siji anggota klompok betalain kang akeh dikaji ya iku betanin kang asale saka oyot bit merah. Senyawa iki yen dihidrolisis bakal mecah dadi glukosa lan betanidin.

Fungsi[besut | besut sumber]

Fungsi betalain salah sijie ya iku ing panyerbukan kayata antosianin.[2] Kemungkinan fungsi liyane ya iku perlindungan marang patogen.[1]

Delengen uga[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f Salisbury FB, Ross CW. 1995. Fisiologi Tumbuhan, Jilid 2. penerjemah: Lukman DR, Sumaryono. Bandung:Penerbit ITB. Hal:153. ISBN 979-8591-27-5
  2. ^ (en)Piatelli M. 1981. The betalains:Structure, Biosynthesis, and Chemical Ta\axonomy. dalam Conn EE (editor). The bichemistry of Plants, Vol. 7. Secondary Plant Products. New York: Plenum. Hal:557-626.ISBN 978-1-4051-2509-3

Cithakan:Pigmen tanduran


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Betalain&oldid=997730"