Betalain

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Warna merah bit berasal dari pigmen betalain.

Betalain ya iku pigmen tanduran kang mènèhi warna kuning, jingga, abang, lan ungu ing pérangan godhong lan woh.[1] Salah siji tuladhané ya iku betasianin ya iku pigmen abang bit kang éwoning pigmen betalain abang lan kuning kang wis suwé dianggep gegayutan karo antosianin, sanajan betalain ngandut nitrogen ora kaya antosianin.[1] Betasianin abang lan pigmen betalain liyané, ya iku betaxantin kuning, rumus bangune ora gegayutan karo antosianin, lan antosianin sarta betalain ora ana kanthi bebarengan ing tandurankang padha.[1] Betalain cacahé winates ya iku mung ana 10 famili tanduran kang sekabehane ya iku anggota ordho Caryophyllale kang ora duwé antosianin.[1] Kayata antosianin, sintesis betalain ditingkatake déning cahya.[1]

Jinis-jinis[besut | besut sumber]

Struktur kimia betanin.

Salah siji anggota golongan betalain kang akèh dikaji ya iku betanin kang asalé saka oyot bit merah. Senyawa iki yèn dihidrolisis bakal mecah dadi glukosa lan betanidin.

Fungsi[besut | besut sumber]

Fungsi betalain salah sijie ya iku ing panyerbukan kaya ta antosianin.[2] Kemungkinan fungsi liyané ya iku perlindungan marang patogen.[1]

Uga delengen[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f Salisbury FB, Ross CW. 1995. Fisiologi Tumbuhan, Jilid 2. penerjemah: Lukman DR, Sumaryono. Bandung:Penerbit ITB. Hal:153. ISBN 979-8591-27-5
  2. ^ Piatelli M. 1981. The betalains:Structure, Biosynthesis, and Chemical Ta\axonomy. dalam Conn EE (editor). The bichemistry of Plants, Vol. 7. Secondary Plant Products. New York: Plenum. Hal:557-626.ISBN 978-1-4051-2509-3

Cithakan:Pigmen tanduran