Belenggu

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Belenggu
Belenggu.jpg
Panganggit Armijn Pane
Nagara Indonésia
Basa Indonésia
Gènre Roman
Pangecapan Dian Rakyat
Tanggal babar
2006 (kapisan 1940)
Kaca 150 kaca
ISBN 979-523-048-8

Belenggu (ing basa Jawa 'belog' utawa 'kecrèk') iku sawijining novèl roman klasik modhèren anggitan Armijn Pane lan diterbitaké déning Dian Rakyat ing taun 1940. Cithakan ka rongpuluh ing taun 2006. Buku iki naté ditulak déning Balai Pustaka, nanging liyané dicacad uga dialem déning para sastrawan liyané, antarané déning L.K. Bohang, H.B. Jassin lan S.Takdir Alisjahbana.

Sinopsis[besut | besut sumber]

Ana 3 tokoh sentral sajeroning novèl iki ya iku: dr. Sukartono (Tono), Tini (bojoné Tono), lan Yah utawa Siti Rohayah.

Tono iku dhokter kang genit lan sok tumindak kurang susila marang pasien-pasiené saéngga bojoné ngrasa dilirwakaké lan males kanthi sikap kang ora migatèkaké.

Tono banjur kekancan karo Yah kang wiwitané ngaku minangka Ny. Eni. Yah tibané kancané Tono wektu isih cilik, lan mendhem rasa tresna marang Tono, saéngga Yah banjur nyoba narik atiné Tono. Nanging Yah iku rupané penyayi kang diérami déning Tomo ya iku Siti Hayati.

Pungkasan carita tresna segitelu iki pancèn nyedhihaké. Ora ana siji-sijia kang bisa ngéntukaké Tono, lan para wanita kang nresnani Tono mau mutusaké bakal ngeculaké Tono.