Beet

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan



ROOT lan salib bagean kultivar 'Chioggia'
Root lan salib bagean kultivar kuning

Beetroot minangka bagean taproot saka tanduran bit, [1] biasane dikenal ing Kanada lan Amerika Serikat minangka bit, dene sayuran kasebut diarani bit ing basa Inggris Inggris, lan uga dikenal minangka bit meja, bit taman, bit abang, nedha bengi bit utawa bit emas . Iki minangka salah sawijining jinis varietas Beta vulgaris sing ditanem kanggo oyot lan godhong (sing diarani sayuran ijo ); dheweke wis diklasifikasikake dadi B. vulgaris subsp. Kelompok Conditiva vulgaris . [2] Kejaba digunakake minangka panganan, bit duwe piguna minangka pewarna panganan lan tanduran obat . Akeh produk bit digawe saka macem-macem jinis Beta vulgaris, utamane bit gula .

Kejaba digunakake minangka panganan, bit duwe piguna minangka pewarna panganan lan tanduran obat . Akeh produk bit digawe saka macem-macem jinis Beta vulgaris, utamane bit gula .

Bungkus bit beetroot
Bagean liwat taproot
Beetroot kuning

Biasane oyot ungu bit sing jero dienggo rebus, panggang, utawa mentah, lan uga siji utawa digabung karo sayuran salad. Proporsi gedhe saka produksi komersial diolah dadi bit sing digodhog lan disterilisasi utawa dadi asinan . Ing Eropa Wétan, sup bit, kayata borscht, umume. Ing masakan India, bit sing dicincang, dimasak lan dibumboni minangka sajian umum. Beetroots kanthi warna kuning ditanam kanthi ukuran cilik kanggo ngonsumsi omah. [3] Bagéan ijo lan godhong beet uga bisa dipangan. Godhong enom bisa ditambahake mentah ing salad, nalika godhong diwasa umume disajeni godhok utawa dikukus, ing rasane duwe rasa lan tekstur sing padha karo bayam . Peternakan bit bisa ditemokake amarga ana alel sing ndadekake panen godhong lan taproot biennial kaping pindho. [4]

Beetroot bisa digodhog utawa dikukus, dikupas, banjur dipangan anget nganggo utawa tanpa butter minangka panganan enak ; masak, acar, banjur dipangan adhem minangka bumbu ; utawa dikupas, abon mentah, banjur dipangan minangka salad. Beet pickled minangka panganan tradisional ing pirang-pirang negara.

Sajian tradisional Walanda ing Walanda yaiku endhog beet . Endhog sing wis digodhog wis digawe adhem ing cairan sing isih ana ing asale bit lan diasinake nganti endhog dadi warna abang-abang sing jero.

  1. "beet". def. 1 and 2. also "beet-root". Oxford English Dictionary Second Edition on CD-ROM (v. 4.0) © Oxford University Press 2009
  2. "Sorting Beta names". Multilingual Multiscript Plant Name Database. The University of Melbourne. Diarsip saka sing asli ing 2013-04-15. Dibukak ing 2013-04-15.
  3. Grubben, G.J.H. & Denton, O.A. (2004) Plant Resources of Tropical Africa 2. Vegetables. PROTA Foundation, Wageningen; Backhuys, Leiden; CTA, Wageningen.
  4. Pin, Pierre A.; Zhang, Wenying; Vogt, Sebastian H.; Dally, Nadine; Büttner, Bianca; Schulze-Buxloh, Gretel; Jelly, Noémie S.; Chia, Tansy Y. P.; Mutasa-Göttgens, Effie S. (2012-06-19). "The Role of a Pseudo-Response Regulator Gene in Life Cycle Adaptation and Domestication of Beet". Current Biology (ing basa Inggris). 22 (12): 1095–1101. doi:10.1016/j.cub.2012.04.007. ISSN 0960-9822. PMID 22608508.