Buwana

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
(Dilih saka Bawana (kontinen))

Buwana ya iku dharatan amba kang bagèyan tengahé asipat garing merga ora kena pengaruh saka angin laut kang lembab.[1] Buwana iku dharatan ing permukaan bumi sing jembar banget, umum diarani kontinèn. Jaman saiki ana 5 buwana ing permukaan bumi ya iku: Asia, Afrika, Amerika, Australia lan Éropah ning pembagian iku erat kaitane kaliyan pasebaran penduduk, padhahal nék didelok saka fisiké, buwana Amerika iku ana Amérika Kidul lan Amérika Lor, uga ana buwana Antartika.

Sajarah[besut | besut sumber]

Miturut Alfred Wagner, ilmuwan saka Jerman kang nemokaké téori babagan pembentukan buwana, sadurunge jaman Karbon (+- 300 juta taun kepungkur), kabèh buwana sing ana saiki nggabung dadi siji kang sinebut Buwana Pangea.[1] Buwana Pangea banjur pecah dadi 2, ya iku Buwana Laurasia lan Buwana Gondwana.[1] Pecahé buwana Pangea iki kedadeyan sawetara 135 juta taun kepungkur.[1] Banjur Buwana Laurasia sebelah kulon obah ngadoh mangalor, ngadohi buwana Gondwana kang akhiré dadi Buwana Amerika Utara.[1] Déné buwana Gondwana ning kidul pecah dadi patang bagéyan, ya iku:

Bagéyan kulon terus geser mengulon dadi Buwana Amérika Kidul.[1]

Bagéyan wètan terus geser mengètan dadi Buwana Afrika.[1]

Bagéyan paling cilik sing bagéyan wètan terus obah ning lor wetan lan dadi India.[1]

Sing sabagéyan manèh pecah dadi loro.[1]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i (id)Sutarto, dkk. 2008. IPS Untuk SMP/MTs Kelas IX. Jakarta: CV Rizqi Mandiri

Pirsani[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Buwana&oldid=1060879"