Buwana

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Bawana (kontinen))

Buwana ya iku dharatan amba kang bagèyan tengahé asipat garing merga ora kena pengaruh saka angin laut kang lembab.[1] Buwana iku dharatan ing permukaan bumi sing jembar banget, umum diarani kontinèn. Jaman saiki ana 5 buwana ing permukaan bumi ya iku: Asia, Afrika, Amerika, Australia lan Éropah ning pembagian iku erat kaitane kaliyan pasebaran penduduk, padhahal nék didelok saka fisiké, buwana Amerika iku ana Amérika Kidul lan Amérika Lor, uga ana buwana Antartika.

Sajarah[besut | besut sumber]

Miturut Alfred Wagner, ilmuwan saka Jerman kang nemokaké téori babagan pembentukan buwana, sadurunge jaman Karbon (+- 300 juta taun kepungkur), kabèh buwana sing ana saiki nggabung dadi siji kang sinebut Buwana Pangea.[1] Buwana Pangea banjur pecah dadi 2, ya iku Buwana Laurasia lan Buwana Gondwana.[1] Pecahé buwana Pangea iki kedadeyan sawetara 135 juta taun kepungkur.[1] Banjur Buwana Laurasia sebelah kulon obah ngadoh mangalor, ngadohi buwana Gondwana kang akhiré dadi Buwana Amerika Utara.[1] Déné buwana Gondwana ning kidul pecah dadi patang bagéyan, ya iku:

Bagéyan kulon terus geser mengulon dadi Buwana Amérika Kidul.[1]

Bagéyan wètan terus geser mengètan dadi Buwana Afrika.[1]

Bagéyan paling cilik sing bagéyan wètan terus obah ning lor wetan lan dadi India.[1]

Sing sabagéyan manèh pecah dadi loro.[1]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i (id)Sutarto, dkk. 2008. IPS Untuk SMP/MTs Kelas IX. Jakarta: CV Rizqi Mandiri

Pirsani[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Buwana&oldid=1060879"