Bawana

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
(Dipunpindhah saking Bawana (kontinen))
Langsung menyang: pandhu arah, pados
5 Benua

Bawana yaiku dharatan amba kang bagèyan tengahé asipat garing merga ora kena pengaruh saka angin laut kang lembab.[1] Bawana iku dharatan ing permukaan bumi sing jembar banget, umum diarani kontinèn. Jaman saiki ana 5 bawana ing permukaan bumi yaiku: Asia, Afrika, Amerika, Australia lan Eropa ning pembagian iku erat kaitane kaliyan pasebaran penduduk, padhahal nék didelok saka fisiké, benua Amerika iku ana Amérika Kidul lan Amérika Lor, uga ana bawana Antartika.

Sajarah[sunting | Owah sumber]

Miturut Alfred Wagner, ilmuwan saka Jerman kang nemokaké téori babagan pembentukan bawana, sadurunge jaman Karbon (+- 300 juta taun kepungkur), kabèh bawana sing ana saiki nggabung dadi siji kang sinebut Bawana Pangea.[1] Bawana Pangea banjur pecah dadi 2, yaiku Bawana Laurasia lan Bawana Gondwana. [1] Pecahé bawana Pangea iki kedadeyan sawetara 135 juta taun kepungkur.[1] Banjur Bawana Laurasia sebelah kulon obah ngadoh mangalor, ngadohi benua Gondwana kang akhiré dadi Bawana Amerika Utara. [1] Déné bawana Gondwana ning kidul pecah dadi patang bagéyan, yaiku:

Bagéyan kulon terus geser mengulon dadi Bawana Amérika Kidul.[1]

Bagéyan wètan terus geser mengètan dadi Bawana Afrika. [1]

Bagéyan paling cilik sing bagéyan wètan terus obah ning lor wetan lan dadi India.[1]

Sing sabagéyan manèh pecah dadi loro. [1]

Cathetan sikil[sunting | Owah sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i (id)Sutarto, dkk. 2008. IPS Untuk SMP/MTs Kelas IX. Jakarta: CV Rizqi Mandiri

Pirsani[sunting | Owah sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Bawana&oldid=950451"