Batu Pahat

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
40px
Batu Pahat
峇株巴辖
باتو ڤاهت
Dhistrik Malaysia
Nagara  Malaysia
Nagara bagéyan Flag of Johor.svg Johor
Seat Bandar Penggaram
Pamaréntahan
 • Kepala Dhistrik Norizan Kulop
Laladan
 • Gunggung 187.256 km2 (72,300 sq mi)
Cacah warga (2009)
 • Gunggung 419,800
 • Pepadhet 2.2/km2 (5.8/sq mi)
Batu Pahat

Batu Pahat iku jeneng kutha lan dhistrik ing pérangan kulon praja Johor, Malaysia. Mujur ing sisih kidul-wétan Muar, kidul-kulon Kluang, lor-kulon Pontian lan sisih kidul Segamat. Ing Batu Pahat dumunung monumèn "watu kang diukir" ing Dhataran Batu Pahat. Kutha Batu Pahat biyèn kaloka minangka Bandar Penggaram. Kutha iki didunungi 140.000 cacah jiwa, déné dhistriké didunungi 300.000 luwih cacah jiwa. Batu Pahat misuwur kanthi olahan panganan segara, olahan lokal lan wisata blanja. Papan blanja gedhé dhéwé ing Batu Pahat ya iku 'The Summit Parade'.

Ing taun 2012, Batu Pahat minangka kutha ka-16 kang ngrembaka cepet ing Malaysia amarga rembakané indhustri lan pendhidhikan. Saliyané iku, Batu Pahat uga misuwur marang warga Singapura amarga duwé jejuluk minangka "Swarga Blanja ing Johor Lor".

Géografi[besut | besut sumber]

Kutha krajan Bandar Penggaram, Batu Pahat kapernah ing koordhinat 1°51′N 102°56′E / 1.850°N 102.933°E / 1.850; 102.933, manggon 239 kilomèter saka Kuala Lumpur. Kutha cedhak dhéwé saka Batu Pahat ya iku Muar, kang manggon 50 kilomèter sisih lor. Kutha Kluang uga kapernah 52 kilomèter ing sisih wétan. Johor Bahru manggon udakara 70 nganti 100 kilomèter sisih kidul-wétan kang madhep marang Selat Melaka.

Dhistrik iki diwatesi ing sisih lor déning Segamat, sisih wétan déning Kluang, sisih kulon déning Muar, lan sisih kidul wétan déning Dhistrik Pontian. Pasisir Selat Melaka kapernah ing sisih kidul saka dhistrik iki.