Basa Sloveninu Grija

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Basa Sloveninu Grija Kuna
Basa Sloveninu Grija
ⰔⰎⰑⰂⰡⰐⰠⰔⰍⰟ ⰧⰈⰟⰊⰍⰟ

словѣ́ньскъ ѩꙁꙑ́къ

slověnĭskŭ językŭ
Old east slavic in manuscript.jpg
AsalBiyene ing laladan Sloveninu kang kaprabawa dening Kabauraton Rum Wetan (kalebu Kristen Ortodhoksi lan Katulig)
Laladan
MangsaAbad kaping 9-11 M; banjur dumadi parijinis-parijinis basa Sloveninu Grija ing akeh laladan lan basa Bulgariyah Têngahan.
Indo-Éropah
  • Basawarga Baltig Sloveninu
    • Basawarga Sloveninu
      • Basawarga Sloveninu Kidul
        • Basawarga Sloveninu Wetan
          • Basa Sloveninu Grija Kuna
Aksara Glagolit Aksara Kiril
Kodhe basa
ISO 639-1cu
ISO 639-2chu
ISO 639-3chu (includes Church Slavonic)
Glottologchur1257  (Basa Sloveninu Grija Kuna)[1]
Linguasphere53-AAA-a
Artikel iki ngandhut simbul-simbul fonètis IPA. Tanpa sengkuyungan tèhnis sing trep, panjenengan namung bakal weruh simbul pitakon, kothak, utawa liyané, nanging dudu karakter Unicode.


Basa Sloveninu Grija[2] utawa Basa Slawi Grija (Ing: Old Church Slavonic; Ind: Bahasa Slavonik Gerejawi) ya iku basa Sloveninu / Slav / Slawi kang dumadi sastrabasa Sloveninu kapisan.

Juru babadwidya angajek-ajekake juru sêbar agama saka Kabauraton Rum Wetan abad kaping 9 M ya iku Santo Kiril lan Metodhiyus kang ambakokake lan anggunakake basa iki kanggo anjarwakake Alkitab Nasrani lan tulisan-tulisan grijajati Ellas Kuna (Ind: Yunani Kuno) saemper bageyan saka Pingristêning Wangsa Sloveninu. [3] [4] Basa iki kanggep yen adhadhasar utamane saka carabasa Sloveninu kang amanggon ing Propinsi T-hessalonike (modheren) jaman Kabauraton Rum Wetan abad kaping 9 M.

Basa Sloveninu Grija aduwe bageyan penting ing babading basa-basa Sloveninujati lan duamdi dhadhasar sarta tuladha kanggo budaya-budaya basa Sloveninu Grija samengko. Saperangan grija Kristen Ortodhoksi lan Katulig anganggo basa Sloveninu Grija saemper basa sembahyang kanthi ing dina iki.

Saemper basa Sloveninujati paling tuwa kanh dimangrêteni, basa iki amenehi bukti penting kanggo ciri-cirining basa Sloveninu Purwa kang dumadi luluhur lumrah kang kabaliwangunake kanggo kabeh basa Sloveninujati.

Sawang Uga[besut | besut sumber]

Old Church Slavonic (wiki)

Paripustaka[besut | besut sumber]

  1. Hammarström, Harald; Forkel, Robert; Haspelmath, Martin, eds. (2017). "Basa Sloveninu Grija Kuna". Glottolog 3.0. Jena, Jerman: Max Planck Institute for the Science of Human History.
  2. Wells, John C. (2008), Longman Pronunciation Dictionary (3rd ed.), Longman, ISBN 9781405881180
  3. Waldman & Mason 2006, p. 752: "There is disagreement as to whether Cyril and his brother Methodius were Greek or Slavic, but they knew the Slavic dialect spoken in Macedonia, adjacent to Thessalonika."
  4. Čiževskij, Dmitrij (1971). "The Beginnings of Slavic Literature". Comparative History of Slavic Literatures. Translated by Porter, Richard Noel; Rice, Martin P. Vanderbilt University Press (published 2000). p. 27. ISBN 9780826513717. Retrieved 9 June 2019. The language of the translations was based on Old Bulgarian and was certainly close to the Old Bulgarian dialect spoken in the native region of the missionaries. At the same time, the brothers [Cyril and Methodius] probably used elements, particularly lexical, from the regions where they were working. [...] The Slavic language used in the translations was at the time intelligible to all Slavs.