Basa Melayu Kuna

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Basa Malayu Kuna iku basa sing mlebu ing grumbulan basa Austronésia lan dianggep salah sawijining wujud wiwitan (proto) kanggo basa Malayu. Manut sawetara cathetan, basa Malayu Kuna (MK) naté digunakaké ing antarané abad ka-7 nganti abad ka-13, ya iku ing jaman panguwasaning Wangsa Syailendra ing Jawa lan Karajan Sriwijaya. Ananing basa iki dingertèni saka prasasti lan wilahan logam (ana sing arupa emas lan ana uga tembaga) sing katemon ing Nusantara sisih kulon, kaya ta Pulo Sumatera lan sakupengé, Pulo Jawa, lan Pulo Luzon, Filipina.

Tembung-tembung ing basa iki akèh kecipratan basa Sanskerta, sing nuduhaké kabudayan India sing sumrambah lan nyawiji ing urip padinan. Basa Sanskerta nganti tekan sapréné nyumbang tetembungan Basa Malayu. Aksara sing digunakaké manèka warna, wiwit aksara Pallawa, aksara Kawi utawa aksara Pasca-Pallawa[1].

Sumber-sumber basa Malayu Kuno[besut | besut sumber]

Sumber-sumber basa Malayu kuna ditemokaké ing prasasti-prasasti iki:

Ciri-ciri[besut | besut sumber]

Katon banget yèn basa Malayu Kuna akèh kecipratan saka basa Sanskerta liwat tembung-tembuh sesulih saka basa iku, sarta uniné konsonan aspiratif kaya ta bh, ch, th, ph, dh, kh, h (Conto: sukhatchitta). Nanging, reroncèning ukara jelas asipat Malayu utawa Austronesia, kaya ta anané imbuhan (suffix). Imbuhan-imbuhan ik bisa katlacak karo wujud imbuhan basa Malayu Klasik utawa basa Indonésia[7], seperti awalan mar- (> ber- dalam basa Malayu Klasik), ni- (> di-), nipar- (> diper-), maN- (> meN-), ka- (> ter-), dan maka- (> ter-).

Pronomina pribadi, kaya déné basa Indonésia, uga kapérang saka pronomina mardika (independen) lan èkliktik (genitif)[8]: 1s = aku, -ku/-nku, 2p = kamu, mamu, 3s = iya, nya, 3p (hormat) = sida, -da,-nda, 2p (divinum) = kita, -ta/-nta.

Rong dhialek wis dinuga déning Aichelle ing taun 1942 lan A. Teeuw wiwit 1959[9]: Dhialèk prasasti Sumatera: ni-/var- dan dhialèk luar Sumatera di-/bar-.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b Kozok, Uli, (2006), Kitab Undang-Undang Tanjung Tanah: Naskah Malayu yang Tertua, Jakarta: Yayasan Obor Indonésia, ISBN 979-461-603-6.
  2. ^ Coedes, George, (1930), Les inscriptions malaises de Çrivijaya, BEFEO.
  3. ^ a b c d e Situs "The History of Pasuruan Regency"
  4. ^ Situs Kabupatèn Batang, diakses 7 Juni 2007
  5. ^ Muljana, Slamet, 1981, Kuntala, Sriwijaya Dan Suwarnabhumi, Jakarta: Yayasan Idayu, hlm. 223.
  6. ^ Casparis, J. G. de., (1992), Kerajaan Malayu dan Adityawarman, Seminar Sajarah Malayu Kuno, Jambi, 7-8 Dhésèmber 1992. Jambi: Pamaréntah Laladan Tingkat I Jambi bekerjasama dengan Kantor Wewengkon Departemen Wiyata dan Kebudayaan Jambi, hlm. 235-256.
  7. ^ Mahdi W. 2005. Old Malay. Dalam: Adelaar K.A. & Himmelmann N. (penyunting) The Austronesian languages of Asia and Madagascar. Routledge. Hal. 197.
  8. ^ Mahdi W. 2005. ibid.. Hal. 196.
  9. ^ Mahdi W. 2005. ibid.. Hal. 183.

Pustaka[besut | besut sumber]

  • Mahdi W. 2005. Old Malay. Dalam: Adelaar K.A. & Himmelmann N. The Austronesian languages of Asia and Madagascar. Hal. 182–200.