Papan Anggegana Internasional Kuala Namu

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Papan Anggegana Internasional Kuala Namu
Papan Anggegana Internasional Kuala Namu
Kuala-Namu.jpg
Papan Anggegana Kuala Namu
IATA: ora anaICAO: ora ana
Ringkesan
Tipe Airport Sipil
Operator PT Angkasa Pura II
Lokasi Medan

Papan Anggegana Internasional Kuala Namu inggih punika salah satunggaling papan anggegana énggal kanggé kutha Medan, Indonesia. Lokasinipun minangka bekas areal perkebunan PT. Perkebunan Nusantara II Tanjung Morawa, dumunung ing Kuala Namu, Désa Beringin, Kacamatan Beringin, Kabupatèn Deli Serdang. Kuala Namu badhé nggantosaken Papan Anggegana Polonia ingkang sampun kagungan yuswa langkung saking 70 taun. Nalika pungkasan kabangun, Kuala Namu dipunpangajabi saged dados papan anggegana pangkalan transit internasional kanggé kawasan Sumatra lan sakitaripun, badhé dados papan anggegana paling ageng angka kalih ing Indonesia sabibaripun Papan Anggegana Soekarno-Hatta. Karantam bilih papan anggegana punika badhé dipunresmikaken wonten ing wulan Maret 2013.[1]

Latar Belakang Pambangunan[besut | besut sumber]

Gambar:Kuala-namu-medan-new-airport.jpg
Maket rencana Papan Anggegana Kuala Namu.

Pamindhahan papan anggegana dhateng Kuala Namu sampun karantam wiwit taun 1991. Wonten ing kunjungan kerja dhateng Medan, Azwar Anas, Menteri Perhubungan nalika iku, ngendika bilih saperlu kaslametan penerbangan, papan anggegana badhé dipunpindhahaken ing njawi kutha.[2]

Pembebasan lahan[besut | besut sumber]

Rencana pambangunan ingkang sampun dangu kenging kendhala perkawis pembebasan lahan ingkang dèrèng pungkasan. Dumugi Juni 2006, nembé 1.650 hektar lahan ingkang sampun beres (sampun beres wiwit 1994), déné lahan ingkang dipundunungi 71 kepala kulawarga sanèsipun taksih dipunrembag, ananging nalika November 2006 dipunlaporaken bilih Angkasa Pura II sampun mungkas sadaya pembebasan lahan.[3]

Pangangkutan[besut | besut sumber]

Gambar:Kuala-namu full.jpg
Stasiun kereta Kuala Namu yang saat ini sedang dalam prosès pembangunan.

Pambangunan Tahap I dipundhereki ugi déning pambangunan jalur kreta saking Stasiun Aras Kabu ing Kacamatan Beringin dhateng papan anggegana ingkang jarakipun antawis 450 mèter. Stasiun Aras Kabu piyambak kahubung dhateng Stasiun Medan kanthi jarak 22,96 km. Dipunprakirakaken jarak tempuh saking Medan dumugi Kuala Namu antawis 16-30 menit.[4][5]

Jembar Papan Anggegana lan Kapasitas[besut | besut sumber]

Tahap I papan anggegana dipunprakirakaken saged nampung 7 dumugi 10 yuta panumpang lan 10.000 pergerakan pesawat per taun,[6] déné pungkasanipun tahap II papan anggegana punika karantam saged nampung antawis 25 yuta penumpang per taun.

Wiyar terminal panumpang ingkang badhé kabangun sakitar 6,5 hektar kanthi fasilitas area komersial antawis 3,5 hektar lan fasilitas kargo antawis 1,3 hektar. Papan Anggegana International Kuala Namu kagungan dawa landas pacu 3.750 mèter[7][8], lan saged dipundarati déning pesawat ingkang ageng kalebet Airbus A380.[7]

Cathetan suku[besut | besut sumber]