Papan Anggegana Internasional Kuala Namu

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Papan Anggegana Internasional Kuala Namu
Papan Anggegana Internasional Kuala Namu
Kuala-Namu.jpg
Papan Anggegana Kuala Namu
IATA: ora anaICAO: ora ana
Ringkesan
Tipe Airport Sipil
Operator PT Angkasa Pura II
Lokasi Medan

Papan Anggegana Internasional Kuala Namu inggih punika salah satunggaling papan anggegana enggal kangge kutha Medan, Indonesia. Lokasinipun minangka bekas areal perkebunan PT. Perkebunan Nusantara II Tanjung Morawa, dumunung ing Kuala Namu, Desa Beringin, Kecamatan Beringin, Kabupatèn Deli Serdang. Kuala Namu badhe nggantosaken Papan Anggegana Polonia ingkang sampun kagungan yuswa langkung saking 70 taun. Nalika pungkasan kabangun, Kuala Namu dipunpangajabi saged dados papan anggegana pangkalan transit internasional kangge kawasan Sumatra lan sakitaripun, badhe dados papan anggegana paling ageng angka kalih ing Indonesia sabibaripun Papan Anggegana Soekarno-Hatta. Karantam bilih papan anggegana punika badhe dipunresmikaken wonten ing wulan Maret 2013.[1]

Latar Belakang Pambangunan[besut | besut sumber]

Gambar:Kuala-namu-medan-new-airport.jpg
Maket rencana Papan Anggegana Kuala Namu.

Pamindhahan papan anggegana dhateng Kuala Namu sampun karantam wiwit taun 1991. Wonten ing kunjungan kerja dhateng Medan, Azwar Anas, Menteri Perhubungan nalika iku, ngendika bilih saperlu kaslametan penerbangan, papan anggegana badhe dipunpindhahaken ing njawi kutha.[2]

Pembebasan lahan[besut | besut sumber]

Rencana pambangunan ingkang sampun dangu kenging kendhala perkawis pembebasan lahan ingkang dereng pungkasan. Dumugi Juni 2006, nembe 1.650 hektar lahan ingkang sampun beres (sampun beres wiwit 1994), dene lahan ingkang dipundunungi 71 kepala kulawarga sanesipun taksih dipunrembag, ananging nalika November 2006 dipunlaporaken bilih Angkasa Pura II sampun mungkas sadaya pembebasan lahan.[3]

Pangangkutan[besut | besut sumber]

Gambar:Kuala-namu full.jpg
Stasiun kereta Kuala Namu yang saat ini sedang dalam proses pembangunan.

Pambangunan Tahap I dipundhereki ugi déning pambangunan jalur kreta saking Stasiun Aras Kabu ing Kecamatan Beringin dhateng papan anggegana ingkang jarakipun antawis 450 meter. Stasiun Aras Kabu piyambak kahubung dhateng Stasiun Medan kanthi jarak 22,96 km. Dipunprakirakaken jarak tempuh saking Medan dumugi Kuala Namu antawis 16-30 menit.[4][5]

Jembar Papan Anggegana lan Kapasitas[besut | besut sumber]

Tahap I papan anggegana dipunprakirakaken saged nampung 7 dumugi 10 yuta panumpang lan 10.000 pergerakan pesawat per taun,[6] dene pungkasanipun tahap II papan anggegana punika karantam saged nampung antawis 25 yuta penumpang per taun.

Wiyar terminal panumpang ingkang badhe kabangun sakitar 6,5 hektar kanthi fasilitas area komersial antawis 3,5 hektar lan fasilitas kargo antawis 1,3 hektar. Papan Anggegana International Kuala Namu kagungan dawa landas pacu 3.750 meter[7][8], lan saged dipundarati déning pesawat ingkang ageng kalebet Airbus A380.[7]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]