Papan Anggegana Internasional Kuala Namu

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Papan Anggegana Internasional Kuala Namu
Bandar Udara Internasional Kuala Namu
Kuala Namu International Airport
Kuala-Namu.jpg
Papan Anggegana Kuala Namu
IATA: KNOICAO: WIMM
Ringkesan
Tipe Airport Publik
Operator PT Angkasa Pura II
Nglayani Medan
Lokasi Deli Serdang

Papan Anggegana Internasional Kuala Namu inggih punika salah satunggaling papan anggegana énggal kanggé kutha Medan, Indonesia. Lokasinipun minangka bekas areal perkebunan PT. Perkebunan Nusantara II Tanjung Morawa, dumunung ing Kuala Namu, Désa Beringin, Kacamatan Beringin, Kabupatèn Deli Serdang. Kuala Namu badhé nggantosaken Papan Anggegana Internasional Polonia ingkang sampun gadhah yuswa langkung saking 70 taun. Nalika pungkasan kabangun, Kuala Namu dipunpangajabi saged dados papan anggegana pangkalan transit internasional kanggé kawasan Sumatra lan sakitaripun, badhé dados papan anggegana paling ageng angka kalih ing Indonesia sabibaripun Papan Anggegana Internasional Soekarno-Hatta. Karantam bilih papan anggegana punika badhé dipunresmikaken wonten ing wulan Maret 2013.[1]

Latar Belakang Pambangunan[besut | besut sumber]

Gambar:Kuala-namu-medan-new-airport.jpg
Maket rencana Papan Anggegana Kuala Namu.

Pamindhahan papan anggegana dhateng Kuala Namu sampun karantam wiwit taun 1991. Wonten ing kunjungan kerja dhateng Medan, Azwar Anas, Mantri Perhubungan nalika iku, ngendika bilih saperlu kaslametan penerbangan, papan anggegana badhé dipunpindhahaken ing njawi kutha.[2]

Pembebasan lahan[besut | besut sumber]

Rancangan yasa ingkang sampun dangu kénging kendhala perkawis pembebasan lahan ingkang dèrèng pungkasan. Dumugi Juni 2006, nembé 1.650 hektar lahan ingkang sampun beres (sampun beres wiwit 1994), déné lahan ingkang dipundunungi 71 kepala kulawarga sanèsipun taksih dipunrembag, nanging nalika November 2006 dipunlaporaken bilih Angkasa Pura II sampun mungkas sadaya pembebasan lahan.[3]

Pangangkutan[besut | besut sumber]

Gambar:Kuala-namu full.jpg
Stasiun kereta Kuala Namu yang saat ini sedang dalam prosès pembangunan.

Pambangunan Tahap I dipundhereki ugi déning pambangunan jalur kreta saking Stasiun Aras Kabu ing Kacamatan Beringin dhateng papan anggegana ingkang jarakipun antawis 450 mèter. Stasiun Aras Kabu piyambak kahubung dhateng Stasiun Medan kanthi jarak 22,96 km. Dipunprakirakaken jarak tempuh saking Medan dumugi Kuala Namu antawis 16-30 menit.[4][5]

Jembar Papan Anggegana lan Kapasitas[besut | besut sumber]

Tahap I papan anggegana dipunprakirakaken saged nampung 7 dumugi 10 yuta panumpang lan 10.000 pergerakan pesawat per taun,[6] déné pungkasanipun tahap II papan anggegana punika karantam saged nampung antawis 25 yuta penumpang per taun.

Wiyar terminal panumpang ingkang badhé kabangun sakitar 6,5 hektar kanthi fasilitas area komersial antawis 3,5 hektar lan fasilitas kargo antawis 1,3 hektar. Papan Anggegana International Kuala Namu gadhah dawa landas pacu 3.750 mèter[7][8], lan saged dipundarati déning pesawat ingkang ageng kalebet Airbus A380.[7]

Cathetan suku[besut | besut sumber]