Babad Tanah Jawi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Babad Tanah Jawa)
Samak Buku Babad Tanah Jawi pertalan H.R. Sumarsono ing basa Indonésia

Babad Tanah Jawi iku sawijining babad kang nyritakaké sajarah tanah Jawa kang diwiwiti saka Nabi Adam, diterusaké silsilah para dewa, paraga wayang, jaman Kadhiri, Pajajaran, Majapahit, kasultanan Demak, Pajang, Mataram, lan dipungkasi ing Kartasura.

Babad Tanah Jawi uga sinebut babad gedhé utawa babad mayor. Manut Djajadiningrat, kumpulan carita babad iki sasuwe-suwene kawiwitan ing tahun 1625. Ana maneka warna jinising Babad Tanah Jawi kang ana, ing antarane katulis Raden Ngabehi Yasadipura kang banjur kababar déning Balai Pustaka dadi 31 jilid.

Panulisan babad iki ora dadi sanalika iku. Kang urun nulis ing kene antara liya:

Jinis liyané kang luwih anyar ditulis déning W.L. Olthof taun 1941 saka nagara Walanda lan dijarwakaké déning H.R. Sumarsono. Buku iki uga duwé cakupan kang padha, ya iku wiwit Nabi Adam nganti taun 1647. Babad Tanah Jawi kang dikumpulaké mangsa kakuwasan Paku Bawana I ing wiwitan abad ka-18 nganti mangsa pamaréntahan Paku Bawana III iku diprecaya déning para ahli minangka sarana kanggo kaperlon legitimasi karajan.

Delengen uga[besut | besut sumber]

Wacan[besut | besut sumber]

  • Babad Tanah Jawi, W.L. Olthof, Alihbasa H.R. Sumarsono, Penerbit Narasi Yogyakarta, cithakan ka-2 2008. ISBN 979-16804-7-7

Pranala njaba[besut | besut sumber]

  • Babad Tanah Djawi versi L. van Rijckevorsel & R.D.S. Hadiwidjana (1925), Situs Web Ki Dêmang Sókówatèn, ing ki-demang.com


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Babad_Tanah_Jawi&oldid=1010885"