Bab I Piagam PBB

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Bab I Piagam PBB nggambaraké tujuan lan prinsip-prinsip organisasi Perserikatan Bangsa-Bangsa. Prinsip-prinsip iki klebu bab pepadha (equality) lan mandhirèng pribadi (self-determination) bangsa-bangsa lan kawajiban nagara anggota matuhi Piagam PBB, kerjasama karo Dewan Keamanan PBB lan nggunakaké cara-cara damai kanggo ngrampungaké persengkétaan.

Pasal 2, ayat 3-4 intiné nglarang perang (kajaba béla dhiri) kanthi ukara, "Kabèh anggota kudu ngrampungké persengkétaan internasional kanthi cara damai saéngga perdamaian, keamanan lan kaadilan internasional ora kajlungup ing bebaya. Kabèh anggota PBB kudu mandheg (jroning hubungan internasionalé) saka nggunakaké ancaman utawa migunakaké kakuwatan tumrap integritas teritorial utawa kamardikan pulitik nagara liya, utawa tindhakan liyané kang ora sarujuk karo tujuan PBB." (Hak kanggo béla dhiri ditegasaké manèh ing pasal 51, kang mratélakaké, "Ing Piagam iki, ora ana kang bisa ngilangaké hak individual utawa kolèktif kanggo béla dhiri yèn kadadéyan serangan nganggo gaman tumrap sawijining nagara anggota PBB...."

Pasa 2, ayat 7 Piagam iki nandhesaké manèh yèn mung Dewan Keamanan PBB kang nduwèni kakuwasan kanggo meksa sawenèh nagara kanggo ngayahi apa waé, kanthi pratélan: "Ora ana ing kandutan Piagam iki kang mènèhi kakuwasan marang PBB kanggo campur tangan tumrap urusan wigati jroning yurisdiksi domèstik sawenèh nagara utawa njaluk supaya nagara anggota ngajokaké urusan mau kanggo dirampungaké déning Piagam iki; nanging prinsip iki ora kena nyélaki (prejudice) panerapan kakuwatan kang kapacak ing Bab VII." (Mung Dewan Keamanan bisa migunakaké cara peksa kaya kasebut ing Bab VII).

Delengen uga[besut | besut sumber]

Pranala jaba[besut | besut sumber]


Perserikatan Bangsa-Bangsa Gendéra PBB

Sistem PBB
Sidang Umum | Dewan Keamanan | Dewan Ekonomi dan Sosial
Dewan Perwalian | Sekretariat | Mahkamah Internasional

Resolusi PBB
Resolusi Sidang Umum | Resolusi Dewan Keamanan

Program lan Agensi
FAO · ICAO · ILO · IPCC · ITU · UNCTAD · UNDCP · UNDP · UNEP · UNESCO · UNFIP · UNFPA · UNHCR · UNHRC · UN-HABITAT · UNICEF · UNRWA · UPU · WFP · WHO · WMO

Gendéra | Negara anggota | Negara pengamat | Sekretaris Jenderal | Markas Besar | Piagam | Tandha Penghargaan

Cithakan:UN Charter


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Bab_I_Piagam_PBB&oldid=1002386"