Menyang kontèn

Bánh tẻ

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Bánh tẻ
Wrapped bánh tẻ
Jeneng liyanéBánh răng bừa
Panggonan asalRed River Delta region, Vietnam
Tlatah utawa prajaNorthern Vietnam
Woworan pokokPlain (non-glutinous) white rice, minced pork shoulder, Judas's ear fungus (Auricularia auricula-judae), onion, salt, pepper
Buku masakan: Bánh tẻ  Médhia: Bánh tẻ
Apa sing wis dibukak

Bánh tẻ (secara harfiah "kue beras" ing basa Vietnam ; uga diarani bánh răng bừa ) yaiku macem-macem kue beras kukus cilik ing masakan Vietnam . Iki minangka macem-macem jinis bhanh tradisional saka wilayah Delta Sungai Merah ing sisih lor Vietnam . Bánh tẻ digawe saka glepung beras, dibungkus nganggo godhong Lá dong dadi bentuk silinder sing dawa lancip, banjur digodhog sak tenane.

Bánh tẻ dianggep minangka salah sawijining panganan sing khas ing Provinsi Hà Tây, sing ana ing cedhak Hanoi, sanajan bisa uga ditemokake ing wilayah liya ing negara kasebut. Roso lan bahan saka bannh tẻ beda-beda gumantung ing saben wilayah.

Bahan-bahan[besut | besut sumber]

Bánh tẻ digawe saka beras putih polos (ora ketan) (diarani gạo tẻ ing basa Vietnam), pundhak daging babi cincang, jamur kuping Yudas ( Auricularia auricula-judae ), bawang, uyah, mrico . Sawetara Varian saka Banh Te kalebu peanuts lan disigar shiitake jamur.

Nggawe[besut | besut sumber]

Kanggo nggawe bánh tẻ, pari luwih dhisik direndhem ing banyu nganti wis empuk, banjur digiling nganggo grindstone kanggo ngowahi sega dadi campuran banyu lan bubuk beras sing kenthel utawa berair. Campuran iki dimasak nganti suhu ndhuwur 50 derajat Celcius (nanging ora digodhog) nalika diaduk nganti 3 jam nganti konsistensi bubur kandel.

Kanggo ngisi, daging babi, bawang, lan jamur shiitake ditiris lan dicampur alus.

Kanggo nyipta sajian, lapisan tempel pari dilapisi ing rwaning, banjur diisi lapisan, banjur lapisan empan pari liyane. Busan pungkasan banjur dibungkus nganggo godhong sing diikat nganggo utas utawa senar, dadi silinder langsing. Langkah pungkasan melu steaming ing Te Banh kanggo 20 menit nganti mateng.

Nglayani[besut | besut sumber]

Bánh tẻ disajekake nganggo nước mắm (saus iwak) lan disiram karo mrica ireng . Beda karo sawetara jinis bhanh, sing mung disiyapake kanthi musiman utawa kanggo festival tartamtu, bannh tẻ digawe ing taun iki.