Ayahuasca

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Ayahuasca masak ing wilayah Loreto, Peru

Ayahuasca yaiku salah sawijining jinis olahan arupa panganan psikoaktif Amerika Selatan sing digunakake kanthi obat sosial lan obat spiritual ing antarane masarakat adat ing cekungan Amazon . [1] [2] Iki minangka panganan entheogenik sing umume digawe saka anggur Caist Banisteriopsis, lan semak-semak Psychotria viridis utawa sulih, lan bisa uga bahan-bahan liyane; [3] sanajan, persiapan sing padha karo kimia, kadang diarani " pharmahuasca ", bisa disiyapake nggunakake <i id="mwIQ">N</i>, <i id="mwIg">N</i> -Dimethyltr Egyptamine (DMT) lan inhibitor monoamine oxidase (MAOI) kayata isocarboxazid . [4] [5] B. caapi ngemot sawetara alkaloid sing tumindak minangka MAOI, sing dibutuhake supaya DMT bisa aktif kanthi lisan. [6] Bahan sing dibutuhake liyane yaiku tanduran sing ngemot psikoaktif utama, DMT. Biasane shrub P. viridis, nanging Diplopterys cabrerana bisa digunakake minangka pengganti. [7] [8] Bahan-bahan tanduran liyane sing asring digunakake utawa asring digunakake ing produksi ayahuasca kalebu Justicia pectoralis, [9] salah sawijine Brugmansia (utamane Brugmansia insignis lan Brugmansia versicolor, utawa jenis hibrida) utawa spesies Datura [10] lan mapacho ( Nicotiana rustica ).

Ayahuasca
Ayahuasca siyap ing Ekuador

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. "Overviews Shamanism – On the Origin of Ayahuasca". Ayahuasca.com. 2008. Dibukak ing 2013-04-27.
  2. Hay, Mark (4 November 2020). "The Colonization of the Ayahuasca Experience". JSTOR Daily. JSTOR. Dibukak ing 21 May 2021.
  3. MacRae, Edward (March 23, 1999). "The Ritual and Religious Use of Ayahuasca in Contemporary Brazil" (PDF). Geneva, Switzerland. Dibukak ing 2017-08-14.
  4. Ott, Jonathan (1996). "Pharmahuasca: On Phenethylamines and Potentiation". Newsletter of the Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies. 6 (3): 32–34. In conclusion, I wish to add my own warning to psychonauts and "basement shamans" who experiment with pharmahuasca and anahuasca. It has come to my attention that some swallow capsules of Syrian rue seeds rather than make aqueous infusions, or swallow juice of Phalaris or root bark of Mimosa tenuiflora (Willd.) Poir., all to avoid tasting the bitter medicine. However, making aqueous infusions effects a crude separation, leaving behind non-water-soluble constituents, potentially toxic. [...] I found that Marplan (which 'very markedly attenuated' LSD activity when taken orally 30 mg/day over 2 or 5 weeks), ingested in 3, 10 mg doses on a single day, activated 30 mg DMT taken orally an hour after the third dose. It seems that in this case, Marplan sufficiently inhibited digestive MAO as to allow absorption of the DMT; all before sufficiently high brain serotonin levels could inhibit its effect.
  5. "How to Make Ayahuasca (and 1 Reason to Think Twice)". Oyasin (ing basa Inggris). 2019-02-19. Dibukak ing 2020-05-16.
  6. Riba; et al. (Jul 2003). "Human Pharmacology of Ayahuasca: Subjective and Cardiovascular Effects, Monoamine Metabolite Excretion, and Pharmacokinetics". The Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics. 306 (1): 73–85. doi:10.1124/jpet.103.049882. PMID 12660312.
  7. Moran, Kerry (2017-10-02). "Is Ayahuasca Really Disappearing?". Chacruna (ing basa Inggris). Dibukak ing 2020-05-16.
  8. Rafael G. dos Santos; et al. (2015). "Study Finds Ayahuasca Administration Associated with Antidepressant Effects". Newsletter of the Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies. 25 (3).
  9. Thoricatha, Wesley (2017-04-04). "Breaking Down the Brew: Examining the Plants Commonly Used In Ayahuasca". Psychedelic Times (ing basa Inggris). Dibukak ing 2020-05-17.
  10. Wolff, Tom John (2020-02-07). The Touristic Use of Ayahuasca in Peru: Expectations, Experiences, Meanings and Subjective Effects (ing basa Inggris). Springer Nature. p. 66. ISBN 978-3-658-29373-4.