Owah-owahan

Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
707 bèt wis ditambahake ,  7 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
Macemé pertandhingan ing Olimpiade kuno bisa kasebut sarwa atos. Para atlet mlayu pada mlayu sak kenceng-kencengé tanpa nganggo lambaran sikil. Para panunggang jaran pada lomba entèk-entèkan tanpa pelana utawa sanggurdi. Para atlet sing mencolot gawa pemberat sing diayunké kanggo nambah surungan maju. [[Olahraga]] sing paling abot yaiku [[Pancratium|pankration]], [[olahraga]] nggabungaké [[gulat]] lan [[tinju]] gaya tradhisional.<ref>{{cite web|title=Olympic Games|url=http://www.britannica.com/EBchecked/topic/428005/Olympic-Games/59589/The-ancient-Olympic-Games|publisher=Encyclopædia Britannica|format=registration required|accessdate=29 April 2009}}</ref> Para atlet oleh nyépak utawa nekak lawané, sing ora diéntukaké yaiku mencèt mata, nyokot, lan nyeklèkake driji. ''Fairplay'' bener-bener digatèkaké para atlet. salah sijining artefak purba ngetokaké adegan tinju antarané rong atlet. Sing menang tinju yaiku pihak sing bisa ngampleng sirah lawané. Pihak sing kalah kudu ngacungaké driji tanda ngaku kalah.<ref>Spivey (2004), hal. 229–230</ref>
 
Olimpiade kuno mung entuk ditonton lan dimeloni para pria. Amarga para atlet kudu tandhing nganggo awak ora nganggo busana, kajaba kanggo kesempatan khusus, kaya lomba keréta jaran. Dèwèké nanggo busana manéko warna kanggo nudhuhaké status sosial sing nduwé keréta lan [[jaran]]. Kanggo wong [[Yunani]] ora nganggo busana dadi cara paling pas kanggo [[olahraga]]. Dèwèké bungah menawa duwèni awak sing atletis.<ref name="Burkert">Burkert (1983), hal. 95</ref> Sing menang pertandhingan entuk mahkota godong, kaya godong zaitun liar sing ngganteni medali. Kadang-kadang sing juara diarak mlebu [[kutha]] lewat siji bolongan/terowongan sing digawé khusus ing tembok [[kutha]]. Dewèké dielu-elu ing dalan [[kutha]] lan disambut kanthi wacanan [[puisi]].<ref>Swadling (1999), hal. 90–93</ref> Hadiah liane kanggo olahragawan sing berprestasi arupa bebas saka pajek lan entuk mangan gratis. Salah sijining kota uga diwènèhi bonus duit sing jumlahé gedhe. Malah ing [[kutha]] sing dinggo panggon pemenang digawèkaké patung sing dewèké. Akeh patung watu lan perunggu isih sisa tekan saiki lan iku dadi hadiah sing paling langgeng duwéné sing juara. Salah siji bagian cabang atletik sing isih tetep dikenal tekan saiki yaiku [[maraton]], yaiku perlombaan mlayu sing adohe kira-kira 42 km.<ref>Olympic Museum, "The Olympic Games in Antiquity", hal. 2</ref>
 
Olimpiade tekan nduwurane ing [[abad]] kaping-6 lan kaping-5 SM, ananging sabanjure kanthi alon-alon ngalami kunduran bebarengan kalahe Yunani karo [[Romawi]]. ora ana konsensus sing nyatakne kanthi resmi babagan rampunge Olimpiade, ananging teori sing paling umum dicekel saiki yaiku ing taun 393 M, pas [[Kaisar Romawi]], [[Theodosius]] nyatakne menawa kabeh budaya praktek-praktek kuno Yunani kudu diilangi.<ref>However, Theodosius' decree contains no specific reference to Olympia (Crowther (2007), hal. 54).</ref> Sabanjure, ing taun 426 M, [[Theodosius II]] mrintahake ngrusak kabeh kuil Yunani. Sakwise kui, Olimpiade ora dienekake maneh tekan pungkasan abad 19.<ref>Crowther (2007), hal. 54</ref>
 
== Cathetan suku ==

Menu navigasi