Owah-owahan

Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
3 bèt wis ditambahake ,  4 sasi kepungkur
c
ndandani pangéja, replaced: Amérika Sarékat → Amérikah Sarékat (3) using AWB
}}
 
'''Kosovo''' ([[basa Albania]]: ''Kosova'' utawa ''Kosovë'', [[basa Serbia]]: ''Косово'', alihaksara: Kosovo) iku wewengkon kang dumunung ing [[Éropah]] sisih kidul-wétan. Kosovo wewatesan karo [[nagara]] [[Serbia]] ing sisih lor, [[Montenegro]] ing sisih kulon, sarta [[Albania]] lan [[Makedonia]] ing sisih kidul. Sadurungé, Kosovo minangka sawijining provinsi otonom ing nagara [[Serbia]], ing sangisoré administrasi [[Perserikatan Bangsa-Bangsa|PBB]], nanging nalika tanggal [[17 Fèbruari]] [[2008]] Kosovo ndhéklarasèkaké kamardikan kanthi sapihak.<ref>[http://www.detiknews.com/index.php/detik.read/tahun/2008/bulan/02/tgl/17/time/223530/idnews/895394/idkanal/10 Detik.com Kosovo Deklarasikan Kemerdekaan dari Serbia] url diakses 23 Feb 2008.</ref> Déklarasi iki ora disarujuki déning [[Serbia]], nanging dijurung déning nagara-nagara Kulon. Kutha krajan Kosovo ya iku kutha [[Priština]]. Kamardikan Kosovo wis diakoni kanthi resmi déning sawetara nagara-nagara, ing antarané ya iku [[Albania]], [[AmérikaAmérikah Sarékat]], [[Karajan Manunggal]], [[Prancis]], lan [[Turki]]. Nagara kang nulak kamardikan Kosovo antarané [[Républik Rakyat Cina]], [[Ruslan]], lan [[Serbia]]. [[Indonésia]] durung ngakoni kamardikané. ''Departemen Luar Negeri'' Indonésia nyatakaké yèn Indonésia kudu ati-ati ngakoni kamardikan Kosovo.<ref>[http://www.detiknews.com/index.php/detik.read/tahun/2008/bulan/02/tgl/18/time/075322/idnews/895430/idkanal/10 Detik Com: Indonésia Belum Akui Kemerdekaan Kosovo] url diakses 23 Feb 2008.</ref>
 
Kosovo dadi papan pasulayan wewengkon kang isih lumaku antara pamaréntah Serbia lan sing ndunungi kang mayoritas dumadi saka ètnis [[Albania]]. Wektu madegé nagara [[Yugoslavia]], Kosovo dadi provinsi Serbia kanthi status Laladan Otonomi Khusus. Nanging wiwit [[Perang Kosovo]] wis ana ing sangisoré pangawasan [[PBB]] minangka sawijining tlatah protektorat.
 
== Proklamasi Kamardikan, 2008 ==
Tanggal [[17 Fèbruari]] [[2008]] Kosovo nyatakaké kamardikan saka [[Serbia]]. Kosovo wis nempuh dalan kang rupak kanggo nggayuh kamardikané. Usaha pisanan ing taun [[1990]] gagal awit diserbu déning Serbia. Tarung kang ora imbang antara Serbia karo [[gerilyawan]] Kosovo utawa KLA iki minangka anané tragedi ''pembantaian'' lan pangungsèn gedhèn-gedhènan. NATO kang dipanggedhèni déning [[AmérikaAmérikah Sarékat]] ngusir Serbia kanthi serangan [[udara]] sajeroning 78 [[dina]]. Kosovo banjur direksa déning [[Perserikatan Bangsa-bangsa|PBB]] lan NATO. Usaha kamardikan Kosovo sing pungkasan iki olèh panjurung saka mèh saprotelon nagara-nagara [[Uni Éropah]] lan AmérikaAmérikah Sarékat. Déné nagara kang nulak ya iku Serbia lan Ruslan.<ref>Harian [[Jawa Pos]], ''Bangsa Muslim di Éropah Merdeka'', hal.1, ed: [[17 Fèbruari]] [[2008]]</ref>
<!--
==Geografi==
348.872

besutan

Menu navigasi