Owah-owahan

Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
15 bèt wis dibusak ,  2 taun kepungkur
éjaan, replaced: Aceh → Acèh, Desember → Dhésèmber (2), korban → kurban (3), luwih saka → punjul (4), meter → mèter, ngasilake → ngasilaké, sejarah → sajarah, sisi → sisih (2), dienggo minangka → kanggo
[[Gambar:The_Great_Wave_off_Kanagawa.jpg|thumb|right|Gambar lukisan [[Hokusai]], sawijining pelukis Jepang saka [[abad kaping 19]] sing kerep dienggo minangkakanggo gambar tsunami]]
 
'''Tsunami''' ([[basa Jepang]]: 津波 sing tegesé [[harafiah]] "ombak gedhé ing palabuhan"), iku [[ombak]] sing ana sawisé ana [[lindhu]], [[gunung geni]] njeblug, utawa horeging [[meteor|météor]] sing ngantem tiba ing segara. [[Tenaga]] saben tsunami iku tetep, fungsi dhuwur lan lajuné. Mula yèn glombang ngampiri pasisir pasisir, dhuwuré saya tambah kamangka lajuné mudhun. Glombang iku obah karo laju sing dhuwur, mèh ora disadari yèn ngliwati banyu jero, anging munggah dadi 30 [[metermèter]] utawa luwih. Tsunami bisa nggawé karusakan [[erosi|érosi]] ing kawasan pasisir pasisir lan kapulowan.
 
[[Gambar:2004 Indonésia Tsunami.gif|thumb|left|270px|Kadadian Lindhu Samudra Hindhia 2004 rikala taun 2004]]
 
== Tsunami ing sejarahsajarah ==
* [[1755]] - Tsunami ngrusak [[Lisboa]] [[kutha krajan]] [[Portugal]] lan ngasilaké 60.000 korbankurban jiwa.
* [[1883]] - Ing tanggal [[26 Agustus]], njeblugé gunung [[Krakatau]] lan tsunami niwasaké luwih sakapunjul 36.000 jiwa.
* [[2004]] - Ing tanggal [[25 DesemberDhésèmber|25]]-[[26 DesemberDhésèmber]] 2004, [[Lindhu Samudra Hindhia 2004]] kanthi lésus tsunami ngasilaké korbankurban jiwa luwih sakapunjul 200.000 ing [[AcehAcèh]], [[Sumatra Lor]], [[Asia Kidul-Wétan]] liyané, [[Asia Kidul]], lan [[Afrika]]. Ayo delengen ing artikel: [[Lindhu Samudra Hindia 2004]] kanggo katrangan luwih pepak.
* [[2006]] - Ing tanggal [[17 Juli]] 2006, tsunami ngasilakengasilaké korbankurban jiwa luwih sakapunjul 500 ing [[pasisir kidul]] sisisisih wétan [[Jawa Barat]] lan sisisisih [[kulon]] [[Jawa Tengah]]. Mangga pirsani ing artikel: [[Lindhu lan Tsunami Pangandaran 2006]] kanggo katrangan luwih pepak.
* [[2007]] - [[12 September]], [[Bengkulu, M8.4]], Niwasake 3 jiwa. Dhuwure tsunami 3–4 m.
* [[2011]] - [[12 Maret]], Tsunami ing Jepang niwasaké luwih sakapunjul 12.000 jiwa.
 
== Uga delengen ==
348.872

besutan

Menu navigasi