Owah-owahan

Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
18 bèt wis dibusak ,  2 taun kepungkur
c
busak cithakan, per Special:Diff/1146451; panggantèn kosmètik
[[Gambar:Madhura syrup.jpg|thumb|250 px|Sirup]]
'''Sirup''' (saka [[basa Arab]] شراب ''sharab'', ombènan) ya iku [[cairan]] kang [[kenthel]] lan nduwèni kadhar [[gula]] [[larutan|kalarut]] kang dhuwur, ananging ora nduwèni endhepan [[kristal]].<ref name="internet2">{{id}}[http://www.artikata.com/arti-167943-sirup.html artikata.com](diundhuh tanggal 28 Juni 2011)</ref> [[Viskositas]] (kakenthelan) sirup disebabaké amarga akèhé [[ikatan hidrogen]] saka [[gugus fungsional|gugus]] [[hidroksil]] (OH) ing [[molekul]] gula kang larut ing molekul [[banyu]].<ref name="internet2"/> Miturut [[tèknik]] utawa ing [[sains|èlmiah]], istilah ''sirup'' uga kerep digunakaké kanggo nyebutaké cuwèran kenthel, umumé [[résidhu]], kang ngandhut dat saliyané gula.<ref name="internet2"/>
 
Kanggo ningkataké [[konsèntrasi|kadhar]] [[gula]] kang larut, biyasané sirup dipanasaké.<ref name="internet1"/> Larutan sirup dadi [[super-jenuh]].<ref name="internet1"/>
 
Sirup uga kerep digunakaké kanggo [[obat-obatan]], [[kulinèr]] lan [[ombènan]].<ref name="internet1">{{id}}[http://www.ciputraentrepreneurship.com/produk/inovatif/1071-khasiat-sirup-jamur-lingzhi.html ciputraentrepreneurship.com](diundhuh tanggal 28 Juni 2011)</ref> Sirup umumé digawé saka gula lan banyu.<ref name="internet3"/> Sirup ngandhut gula kurang luwih [[50]]%-[[80]]%.<ref name="internet3">{{id}}[http://www.food-info.net/id/products/sugar/types.htm food-info.net](diundhuh tanggal 28 Juni 2011)</ref>
 
Sirup wujudé kenthel.<ref name="internet3"/> Nalika ngombé sirup kudu dicampur karo banyu.<ref name="internet3"/> Sirup umumé diombé karo [[ès watu]], ananging sirup uga kena diombé karo banyu anget.<ref name="internet3"/> Sirup digawé kanthi manéka rasa. Biyasané rasa [[woh]]-wohan kayata [[jeruk]], [[stroberi]], [[klapa]], [[pandhan]], [[apel]], [[bléwah]], [[kiwi]], [[térong landa]], [[dlima]], [[arbey]].<ref name="internet3"/> Saliyané iku sirup uga ana kang digawé saka campuran rasa woh-wohan mau kayata jeruk karo bléwah, klapa-pandhan.<ref name="internet3"/>
Sirup biyasané diwadhahi [[gendul]] lan didol ing [[toko]]-toko.<ref name="internet3"/> Ana uga obat sirup, obat iki banjur digawé sirup dhéwé kanthi digodhog karo gula lan banyu.<ref name="internet3"/> Sirup kang didol biyasané nduwèni mèrek.<ref name="internet3"/> Mèrek-mèrek sirup ing [[Indonésia]] kayata [[Sirup ABC]], [[Sirup Marjan]], [[Indofood]] lan liya-liyané.<ref name="internet3"/> Saliyané iku sirup uga ana kang wis diwadhahi ing gelas-gelas lan didol kanthi di ''press'' tutupé.<ref name="internet3"/>
 
== Cathetan sikil ==
{{reflist}}
{{stub}}
 
[[Kategori:Sirup|*]]
[[Kategori:Ombèn-ombènan]]
 
 
{{stub}}
11.290

besutan

Menu navigasi