Arche de la Défense

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Grande Arche de la Défense
Grande Arche de La Défense et fontaine.jpg
Grande Arche at night
Pratélan lumrah
Jinis Offices
Padunung La Défense, Île-de-France, France
Koordinat 48°53′34″N 2°14′09″E / 48.89278°L 2.23583°W / 48.89278; 2.23583Koordinat: 48°53′34″N 2°14′09″E / 48.89278°L 2.23583°W / 48.89278; 2.23583
Diwiwiti 1985
Rampung 1989
Rancangan lan payasa
Juru yasa Johann Otto von Spreckelsen
Grande Arche didelok saka Arc de Triomphe pada Axe historique

Grande Arche de la Fraternité ya iku sawijining monumèn kang manggon ana ing distrik bisnis La Défense ing sisih kulon Paris.[1] Monumèn iki uga dikenal kanthi jeneng Arche de la Défense utawa La Grande Arche.[1] Kompetisi kang dianakake déning presiden Perancis, François Mitterand.[1] Arsitèk Denmark, Johann Otto von Spreckelsen (1929-1987) ngrancang èntri kanggo didadèkaké Arc de Triomphe versi abad kaping-20: ya iku sawijining monumèn kanggo kamanungsan saka kajayan militèr, Konstruksi monumèn iki diwiwiti nalika taun 1982.[1] Sawisé Spreckelsen tilar donya ya iku taun 1987, kancané , arsitek Prancis Paul Andreu, kang ngrampungke pagawéyan mau ing taun 1989/90.[1] Arche amèh mbentuk kubus sampurna (amba: 108m, dhuwur 110m, kandel: 112m; wis ditetapaké yèn struktur iki dideleng kaya hiperkubus patang dhimènsi (tesseract) kang diproyèksèkaké kanggo donya telung dhimènsi).[2] Struktur iki duwé bingkae beton kang tipis lan dilapisi kaca lan marmer Carrara saka Italia lan dibangun déning perusahaan pembangunan sipil Prancis, Bouygues.[2] Arche kang wis meh rampung iku banjur diresmikake nalika sasi Juli 1989, kanthi pawai militèr gedhèn kang nandhani rong abad Revolusi Prancis.[2] Bangunan iki mepaki jalur monumèn kang mbentuk Axe historique ana ing sadawané kutha Paris.[2] Arche iki diputer ing sudut 6.33°.[2]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]