Amir Kabir

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Mirza Taghi Khan
AmirKabir naghashbashi.jpg
Chancellor of Persia
Linggih
12 May 1848 – 13 November 1851
RatuNaser al-Din Shah Qajar
Kang sadurungéHaji Mirza Aqasi
Kang sawiséMirza Aqa Khan-e Nuri
Rerincèn dhiri
Lair1807
Hazaveh Village, Arak, Persia
Pati10 Januari 1852(1852-01-10) (umur 45)
Fin Garden, Kashan, Persia
Parté pulitikIndependent
Sisihan
  • Jan Jan Khanom (o. 1830; peg. 1849)
  • Ezzat ed-Dowleh (o. 1849; peg. 1851)
Anak5, including Taj ol-Molouk and Hamdam ol-Molouk
Wong tuwaKarbalayi Ghorban Ashpazbashi
Fatemeh Khanom

Mirza Taghi Khan Farahani ( Pèrsi: میرزا تقی‌خان فراهانی ), Luwih dikenal minangka Amir Kabir ( Pèrsi: امیرکبیر ) (1807 - 10 Januari 1852), uga dikenal kanthi gelar Atabak lan Amir-e Nezam minangka pangareping pemimpin Naser al-Din Shah Qajar ( Shah saka Persia ) kanggo telung taun pisanan pemerintahane. Dheweke dianggep minangka "reformis pisanan Iran", sawijining modernis sing "ora adil" amarga ngupayakake "reformasi bertahap" kanggo Iran. [1] Minangka perdana menteri, dhèwèké uga dhawuh nyababaké nyababaké babi Babis lan eksekusi pangadeg gerakan, Báb . Ing taun-taun pungkasan, dheweke diasingaké menyang Fin Garden ing Kashan lan dipatèni karo dhawuhe Naser al-Din Shah Qajar tanggal 10 Januari 1852.[2].


Rujukan lan catetan[besut | besut sumber]

  1. Molavi, Afshin, The Soul of Iran, Norton, 2005, p.195,197
  2. Smith, Peter (2000). "Amir Kabir, Mirza Taqi Khan". A concise encyclopedia of the Bahá'í Faith. Oxford: Oneworld Publications. k. 38. ISBN 978-1-85168-184-6.