Alkimiya ing seni lan kelangenan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
"David Garrick dadi Abel Drugger ing Jonson's The Alchemist" saka Johann Zoffany.

Alkimiya iku duwèni gegayutan raket karo seni, kadelok saka tulisan lan kelangenan utama alkimiya. Alkimia harfiah kétok bengkeleng saka sujarah kapustakan inggris saka shakespeare tekan panganggit fantasi modèren. Kéné, karakter utawa susunan jejer mèlu alkimiya magnum opus. Ing abad angka 14, Chaucer miwiti ombyak alkimiya satir sing jèh bisa kadelok ing pakaryan fantasi kaya ta Terry Pratchett.

seniman visual duwèni gegayutan sing mèmper karo alkimiya. déné sawenèh wong nganggo alkimiya digawé sumber satir, saliyané pakarné karo alkimiya utawa alkimiya manunggal utawa pratandha ing pakaryané. Musik uga dienggo ing karya alkimiya lan banjur pangaribawani pamaraga sing wis misuwur. ing satus taun pungkasan, juru alkimia digambaraké dadi lakon magis lan spagirik ing fiksi fantasi, filem, tipi, komik lan ing dolanan video 

Seni visual[besut | besut sumber]

Ukiran alkimiya sing diterbitaké déning Lucas Jennis in Michael Maier's Tripus Aureus (1618)

Jan Bäcklund lan Jacob Wamberg nggolongaké seni alkimiya iku dadi patang grup, ya iku:

Ing grup pisanan iluminasi lan emblem iku tinemu anan ing tulisan alkimiya. Ilustrasi sing ana ing pakaryan wiwitan contoné Chrysopoeia of Cleopatra nanging ing abad tengahan tekan abad angka 13 ora tinemu manèh pakaryan Chrysopoeia. Ing wiwitan abad angka 15, unsur-unsur pictorial wiwit metu ana ing pakaryan alkimiya contoné Ripley Scroll lan Mutus Liber.[1] Tren pakaryan iki dikembangaké luwih ing emblem abad angka 16. Sing intuk inspirasi saka pakaryané Horapollo, wujud seni allegoris iki disarujuki déning alkimia lan digunakaké ing ukirané Matthäus Merian, Lucas Jennis, Johann Theodor de Bry, Aegidius Sadeler, lan liyané.[2]

References[besut | besut sumber]

  1. Barbara Obrist.
  2. Stanislas Klossowski de Rola.