Aligator Amerika

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/Cithakan:Taxonomy/Alligatorinae|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Aligator Amérika
Kalamangsa: 8–0 Ma
Miocene–Recent
American Alligator.jpg
Klasifikasi ngèlmiah e
Unrecognized taxon (fix): Alligatorinae
Génus: Alligator
Spésies: A. mississippiensis
Jeneng binomial
Alligator mississippiensis
(Daudin, 1802)
Rangemapx.gif
Approximate range of American alligator
Sinonim[2]
  • Crocodilus mississipiensis [sic]
    Daudin, 1802
  • Crocodilus lucius
    Cuvier, 1807
  • Crocodilus cuvieri
    Leach, 1815
  • Alligator lucius
    A.M.C. Duméril & Bibron, 1836
  • Alligator mississippiensis [sic]
    Holbrook, 1842


Aligator Amérika (Alligator mississippiensis), kang asring diarani colloquially minangka aligator umum, saka Amérika Sarèkat tenggara. Aligator iki kalebu spèsies Aligatoridae. Iku luwih gedhé tinimbang spèsies alligator liyané, kaya ta aligator Cina. Baya Amerika, iki kalebu prédator paling dhuwur kang mangan ikan, ampibi, réptil, manuk, lan mamalia. Uga, dadi salah sijiné dadi pranti penting ing ekosistem rawa-rawa. Saben tahun, khususé, nalika musim kawin, dhèwéke bakal nggembor-nggembor nganti nemokaké pasangan.[3]

Karakteristik[besut | besut sumber]

Alligator Amérika minangka spèsies crocodilian kang cukup gedhé. Rata-rata, spèsies iku paling gedhé nomer loro ing kulawarga Alligatoridae, kang ana ing mburi diarani caiman ireng.][4] Boboté baya bèda-bèda gumantung saka umur, kesehatan, musim, lan jumlah panganan kang kasedhiya. Bèda karo manèka warna reptilia liyané kang kalebu zona Amérika saka pucuk sisih lor, kayata Arkansas Alabama, lan Carolina lor, biyasané duwé ukuran kang luwih cilik. Aligator Amérika diwasa biyasané uga rada kuwat lan luwih gedhe dibandhingaké karo baya kang dawané padha; Contoné, Aligator Amérika lanang kang dikrangkèng duwé ukuran saka 3 nganti 4 m (9 ft 10 nganti 13 ft 1 in) ditemokaké duwé bobot 200 nganti 350 kg (440 nganti 770 lb), sanajan spesimen kang ditawan bisa ngluwihi spesimen kang bebas. Amarga pancèn kurang tumindak mburu lan stres liyané.[5][6]

Aligator lanang ing abad kaping 19 lan 20, ana kang gedhéné nganti 5 nganti 6 m.[7] Ukuran baya kang paling gedhé dilaporaké ing taun 1890 ing Pulo Marsh, Louisiana, lan dilaporaké diukur udakara 5.84 m (19 ft 2 in). Yèn ukuran kèwan iki bener, mula bobot kira-kira 1.000 kg (2,200 lb). Ing Arkansas, ana wong kang matèni aligator Amérika duwèni 4,04 m (13 ft 3 in) lan 626 kg (1,380 lb). Aligator Amérika paling gedhé, tiwas ing Florida yaiku 5.31 m (17 ft 5 in), kaya kang dilaporaké ing Everglades National Park.[8][9] Aligator Amérika paling gedhé kang wis divèrifikasi ngelmiah ana ing Florida kanggo wektu kasebut wiwit taun 1977 nganti taun 1993 dilaporaké 4,23 m (13 ft 11 in) lan boboté 473 kg (1,043 lb), sanajan spesimèn liyané (ukuran kang dikira saka tengkorak) bisa uga nganti 4.54 m (14) ft 11 ing).[10]

Habitat[besut | besut sumber]

Aligator Amérika manggon ing rawa, aliran, kali, kolam, lan tlaga. Alligator Amérika tunggal manggon saka 10 taun ing kali sisih lor Atlanta, Georgia.[11] Badhak wadon lan anakan cilik uga ditemokaké ing Carolina Bays. Aligator luwih seneng banyu tawar, uga ana kala-kala bisa nyebur banyu kang rada asin, nanging ilaté aligator ora bisa maksimal dianggo. Ana panalitèn alligator ing sisih lor-tengah Florida yèn lanang luwih seneng banyu tlaga ing musim semi, yèn wadon luwih seneng banyu rawa. Sajroné musim panas, aligator lanang isih seneng ning permukaan, nalika wedok wadon tetep ana ing rawa-rawa kanggo nggawé sarang lan ngendhog. Kaloroné bisa uga ngilang ing ngisor oyot lan rawa-rawa nalika ngincer mangsa nalika musim adem.[12]

Carane mamah[besut | besut sumber]

Untu Alligator Amérika dirancang kanggo ngrebut mangsa, nanging ora bisa nyuwèk daging kaya untu predator liyané (kayata Kanal lan Felid), lan gumantung saka ampela kanggo ngolah panganan. Alligator Amérika bisa nyakot cangkang kura-kura utawa balung mamalia kang ukurané sedheng.[13] Aligator Amérika diwasa duwé bisa nyakot nganti 13,172 N (1,343.2 kgf; 2,961 lbf). Èkspèrimén kasebut durung ana, ing wektu kertas diterbitaké, diprodhuksi ing macem-macem baya liyané, lan laboratorium kang padha bisa ngukur pasukan cokotan kang luwih gedhé 16,414 N (1,673.8 kgf; 3,690 lbf) ing baya banyu segara.[14] Sanajan kekuwatan gigitan kang dhuwur banget, otot kang mbukak rahang baya Amérika cukup ringkih, lan rahang bisa ditutup kanthi tangan, alligator Amérika dijupuk. Ora ana prabédan kang signifikan antarané aligator lanang lan wadon nalika nyakot.

Vokalisasi[besut | besut sumber]

Alligator bellow, ogg/Vorbis format

Alligator bellow, ogg/Vorbis format

Ana masalah nalika muter barkas-barkas iki? Waca pitulung médhiya.

Aligator Amérika bisa nyulik lan nambahi lipatan vokal artikulator kang sejatiné, isa modhifikasi frekwensi dhasar kanthi becik.[15] Lipatan swara kasebut kalebu epitélium, lamina propria lan otot. Muni nganti 50 nganti 1200 Hz. Ing siji èkspèrimen sing ditindakake ing laring, frekuensi dhasar gumantung ing rong lem lan glotosa saka jaringan laring. Nalika frekuensi mundhak, ketegangan gedhe lan galur gedhe. Frekuensi dhasar wis dipengaruhi dening ukuran longkangan glotal lan tekanan subglottal lan nalika tekanan ambang phonation wis luwih, bakal getaran lipatan vokal.[15]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Crocodile Specialist Group (2018). "Alligator mississippiensis ". IUCN Red List of Threatened Species (IUCN) 1996: e.T46583A11061981. 
  2. Species Alligator mississippiensis at The Reptile Database . www.reptile-database.com.
  3. Vliet, Kent A. (1989-08-01). "Social Displays of the American Alligator (Alligator mississippiensis)". Integrative and Comparative Biology (ing basa Inggris) 29 (3): 1019–1031. ISSN 1540-7063. doi:10.1093/icb/29.3.1019. 
  4. Thorbjamarson, J.B (2010). "Black caiman Melanosuchus niger Crocrodile". Status Survey and Conservation Action Plan,: 29–39. 
  5. Woodward, Allan R.; White, John H.; Linda, Stephen B. (1995-12). "Maximum Size of the Alligator (Alligator mississippiensis)". Journal of Herpetology 29 (4): 507. doi:10.2307/1564733.  Priksa gandra date ing: |date= (pitulung)
  6. Clippinger, Tracy L.; Bennett, R. Avery; Johnson, Calvin M.; Vliet, Kent A.; Deem, Sharon L.; Orós, Jorge; Jacobson, Elliott R.; Schumacher, Isabella M.; Brown, Daniel R. (2000/09). [0303:MAMAWA2.0.CO;2/MORBIDITY-AND-MORTALITY-ASSOCIATED-WITH-A-NEW-MYCOPLASMA-SPECIES-FROM/10.1638/1042-7260(2000)031[0303:MAMAWA]2.0.CO;2.full "MORBIDITY AND MORTALITY ASSOCIATED WITH A NEW MYCOPLASMA SPECIES FROM CAPTIVE AMERICAN ALLIGATORS (ALLIGATOR MISSISSIPPIENSIS)"]. Journal of Zoo and Wildlife Medicine 31 (3): 303–314. ISSN 1042-7260. doi:10.1638/1042-7260(2000)031[0303:MAMAWA]2.0.CO;2.  Priksa gandra date ing: |date= (pitulung)
  7. "Crocodilians: Natural History and Conservation - Crocodiles, Caimans, Alligators, Gharials". crocodilian.com. Dijupuk 2020-03-01. 
  8. "Everglades National Park Flora & Fauna Page". web.archive.org. 2012-02-05. Dijupuk 2020-03-01. 
  9. "Florida alligator". www.floridaadventuring.com. Dijupuk 2020-03-01. 
  10. Woodward, Allan R.; White, John H.; Linda, Stephen B. (1995). "Maximum Size of the Alligator (Alligator mississippiensis)". Journal of Herpetology 29 (4): 507–513. ISSN 0022-1511. doi:10.2307/1564733. 
  11. Mark Davis, The Atlanta Journal-Constitution. "‘Hooch gator is trapped!". ajc (ing basa english). Dijupuk 2020-02-29. 
  12. Goodwin, Thomas M.; Marion, Wayne R. (1979). "Seasonal Activity Ranges and Habitat Preferences of Adult Alligators in a North-Central Florida Lake". Journal of Herpetology 13 (2): 157–163. ISSN 0022-1511. doi:10.2307/1563922. 
  13. Elizabeth Swiman, Mark Hostetler (2017-04-21). "Living with Alligators: A Florida Reality". edis.ifas.ufl.edu (ing basa English). Dijupuk 2020-02-28. 
  14. Erickson, Gregory M.; Lappin, A. Kristopher; Parker, Trevor; Vliet, Kent A. (2004). "Comparison of bite-force performance between long-term captive and wild American alligators (Alligator mississippiensis)". Journal of Zoology (ing basa Inggris) 262 (1): 21–28. ISSN 1469-7998. doi:10.1017/S0952836903004400. 
  15. a b Riede, Tobias; Tokuda, Isao T.; Farmer, C. G. (2011-09-15). "Subglottal pressure and fundamental frequency control in contact calls of juvenile Alligator mississippiensis". Journal of Experimental Biology (ing basa Inggris) 214 (18): 3082–3095. ISSN 0022-0949. PMID 21865521. doi:10.1242/jeb.051110.