Aktuator Tenaga Pneumatik

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
aktuator wujud tabung (valve)

Aktuator Tenaga Pneumatik utawa aktuator Pnèumatik dasaré mèmper kaliyan Aktuator Tenaga Hidrolik, ya iku nganggé konsèp panggerak Fluida (cuwèran) kanggo sistem gubahaé. Aktuator pnèumatik nganggo komprèssi udara lan gas, bèdha kaliyan hidrolik sing nganggo oli. Keuntungan nganggo pnèumatik ya iku kemudahan ing nyediakaké tenaga utawa Torsi sing gedhi mlebu tenaga ing sadurungé nyimpen tenaga iki ing wujud komprèsi.

Aktuator Pnèumatik gubah ènergi (racaké komprèsi udara utawa gas) dadi gubahan mekanikal. gèrakan iki saged muter utawa liniér, gumantung jininsing aktuator. beberapa jinising aktuator pneumatik, ya iku:

  • Tie Silinder tabung
  • Aktuator rotary
  • Panjepit (grapper)
  • Rodless aktuator kaliyan magnetik linkage utawa Silinder rotary
  • Rodless aktuator kaliyan jaringan mekanis
  • Pneumatik awujud otot gawéan
  • aktuator mirunggan sing gabungké putaran lan obahan putar (rotary) akèh dianggo kanggo sistem krèm
  • Generator Vakum

Aktuator pnèumatik terdiri saka Piston, tabung silinder (silinder), katup lan port. Piston ditutup karo diafragma, utawa sègel sing njaga udara ing ndhuwur tabung (silinder), piston berfungsi kanggo neken udara mlebu diafragma mengisor, gerak ing ngisore piston.[1] Aktuator Pneumatik racaké duwé 1 papan kanggé lubang udara, bisa ndhuwur, bisa ngisor gumantung kabutuhané. katup mbutuhaké sitik tekanan kanggĥ panekanan luwih. saya gedhi piston sing dianggo lan silinderé, saya gedhi uga tenaga (output) kasilé. Nduwèni piston sing gedhi uga apik kanggo tekanan sing luwih gedhi lan udara sing luwih sitik.[1] tekanan sing nganggo udara sitik waè nalika pistoné gedhi bisa ngerusak sillinder paralon, mula racaké silinder (tabung) nganggo bahan dhasar wesi. 100 kPa tenaga tekanan piston bisa ngangkat mobil cilik (nganti 1000 lbs / 453,5 Kg) lan iki nganggoné katup pnèumatik cilik. Nanging, nalika tenaga kasilé gedhi lan silinderé cilik, sistem iku bisa ngerusak silinder.[1]

Silinder Pnèumatik[besut | besut sumber]

Silinder Pneumatik

silinder pnèumatik bisa digunakaké dadi aktuator pnèumatik kanggo kasilaké gubahan translasi. pamilihan tipe silinder bisa dipadhakaké kaliyan dawa langkah sing dikarepaké. pérangan-pérangan utama Silinder Pneumatik ya iku:

  • Batangan Silinder
  • Piston
  • Lubang kanggo saluran mlebu lan metu sistem komprèsi.

lubang kanggo saluran piston iku transmisi daya bisa dilakoaké. manawa komprèsi lubang sisih tengen luwih dhuwur tinimbang sish kiwa maka piston gubah ning sisih kiwa, padha uga sawaliké.

Aktuator jininsing silinder iku racaké dianggo nganggo kompréssor, ing indhustri robotika, aktuator iki dianggo déning robot angkat abot, utawa robot prèss, mula silinderé gedhi lan uga tenagané punjul 1000 kPa.

Uga ndelok[besut | besut sumber]

Cathethan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c "Aktuator Pneumatik". Dijupuk 2013-01-12.