Aksara Fenisia

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa

Aksara Fenisia asalé saka kira-kira taun 1000 SM lan arupa turunan langsung aksara Proto-Sinai. Aksara iki digunakaké déning wong Fenisia kanggo nulis basa Fenisia, sawijining basa Semitik Lor. Aksara-aksara modhèrn sing arupa turunan aksara Fenisia ya iku aksara Yunani, aksara Latin, lan aksara Ibrani. Aksara Fenisia klebu sawijining abjad. Aksara Fenisia iku abjad "gundhul". Jroning aksara Fenisia, vokal ora ditulisaké.

Prasasti-prasasti Fenisia ditemokaké ing saindhenging Laut Tengah. Situs-situsé ing antarané ya iku Byblos (Libanon) lan Kartago (Tunisia).

Aksara[besut | besut sumber]

Aksara Jeneng Teges Alihaksara Aksara sing padha ing abjad
Ibrani Arab Yunani Latin
Aleph ʾāleph sapi ʾ א Α, α A, a
Beth bēth omah b ב Β, β B, b
Gimel gīmel onta g ג Γ, γ C, c / G, g
Daleth dāleth lawang d ד Δ, δ D, d
He jendhéla h ה Ε, ε E, e
Waw wāw kait w ו (Ϝ, ϝ) / Υ, υ F, f / U, u
Zayin zayin gaman z ז Ζ, ζ Z, z
Heth ḥēth dinding ח Η, η H, h
Teth ṭēth rodha ט Θ, θ
Yodh yōdh lengen y י Ι, ι I, i
Kaph kaph tlapak tangan k כ Κ, κ K, k
Lamedh lāmedh angkus l ל Λ, λ L, l
Mem mēm banyu m מ Μ, μ M, m
Nun nun ula n נ Ν, ν N, n
Samekh sāmekh iwak s ס Ξ, ξ
Ayin ʿayin mata ʿ ע Ο, ο O, o
Pe tutuk p פ Π, π P, p
Sade ṣādē berburu צ (Ϻ, ϻ)
Qoph qōph munyuk q ק (Ϙ, ϙ) Q, q
Res rēš sirah r ר Ρ, ρ R, r
Sin šin untu š ש Σ, σ S, s
Taw tāw tetenger t ת Τ, τ T, t

Rujukan[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cithakan:Jenis aksara

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Aksara_Fenisia&oldid=1029338"