Ageng Tirtayasa

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Sultan Ageng Tirtayasa
Lair 1631
Banten
Pati Cithakan:BirthDeathAge
Bantenl, Indonesia
Jalaran pati Shot
Pasaréyan Jawa Kulon
Ethnicity Pangeran Ratu atau Pangeran Dipati
Pakaryan Pajuang Pulo Jawa

Sultan Ageng Tirtayasa yaiku pahlawan Indonesia kang asale saka Banten. [1] Jeneng asline Sultan Ageng Tirtayasa yaiku Abu'l Fath Abdulfattah.[1] Sultan Ageng Tirtayasa lungguh ing tahta lan dadi raja Banten wonten taun 1951.[1] Sultan kang umur 20 taun sampun mboten seneng kalian Walanda amarga Walanda ditingali namung dadi pengrusak padodolan ing tlatah Banten.[1]Nalika Walanda teka ana Banten, Sultan Ageng njalin kerjasama karo Bengkulu, Cirebon, lan Mataram.[2] Sultan Ageng ngupayaake ngalang-ngalangi padodolan Belanda. [1]Saliyane iku, uwong-uwong Banten uga kautus kanggo ngrewangi nglancarake serangan gerilya marang Walanda ing Jakarta, bisa liwat jalur dharat utawa laut.[1]

Sultan Agung Tirtayasa lair ing Serang taun 1631 lan tinggal donya ing Serang uga taun 1692[3] Sultan Agung Tirtayasa yaiku anake Abu al-Ma'ali Ahmad. [3]Ibune Sultan Agung Tirtayasa yaiku Ratu Martakusuma.[4]Nalika cilik dheweke duweni gelar Pangeran Surya.[3] Nalika Bapake tinggal donya,Sultan Ageng diangkat dadi Sultan Mudha kanthi gelar Pangeran Dipati.[3]Jeneng Tirtayasa diolehi nalika mbangun kraton anyar ing desa Tirtayasa ( ing Kabupaten Serang).[3] Nalika mangsa pemerintahane ing Kesultanan Banten (1651-1682, deweke nggalang perlawanan marang VOC lan nggawe Banten minangka Kesultanan Islam kang makmur.[3]

Nalika cilik,Ageng Tirtayasa duweni gelar pangeran Surya. [5] Nalika bapake sedho, deweke diangkat dadi sultan Muda sing digelari Pangeran Ratu utawa Pangeran Dipati.[5]Sakwise simbahe sedho donya, deweke diangkat dadi sultan kanthi gelar Sultah Fathi Abdul Fattah. [5]Sultan Ageng Tirtayasa nguwasai ing kesultanan Banten ing periode 1651-1682.[5] Deweke mimpin akeh perang lawan Walanda. [5]Mangsa iku, VOC nerapke kesepakatan monopoli dagang sing ngrugike kesultanan Banten. [5]Terus Tirtayasa nolak maring kesepakatan kuwi lan gawe Banten supaya dadi Pelabuhan kang terbuka kanggo umum.[5]Mangsa kuwi, Sultan Ageng Tirtayasa pengen wujudake Banten dadi krajaan Islam kang paling gedhe.[5]


Ing bidang ekonomi, Tirtayasa ngupayakake bisa ningkatke kesejahteraane rakyat kanthi cara mbukak sawah-sawah anyar lan ngembangke irigasi utawa pengairan.[5]Ing bidang Keagamaan, deweke ngangkat syekh Yusuf dadi mufti kerajaan lan penasehat sultan.[5] Nalika ana sengketa antarane putra lorone, Sultan Haji lan Pangeran Purbaya, Walanda melu campur tangan yaiku sekutu karo Sultan Haji kanggo nyingkirke Sultan Ageng Tirtayasa.[5] Nalika Tirtayasa ngepung pasukan Sulta[ Haji ing Sorosowan (Banten), Walanda ngrewangi sultan Haji yaiku kanthi cara ngirimake pasukan kang dipimpin dening Kapten Track lan de Saint Martin.[5]

Silsilah Sultan Agung Tirtayasa[6][sunting | sunting sumber]

  1. Sultan Haji
  2. Pg. Arya Abdul ‘Alim
  3. Pg. Arya Ingayudadipuna
  4. Pg. Anya Punbaya
  5. Pangenan Sugiri
  6. Tubagus Rajasuta
  7. Tubagus Rajaputna
  8. Tubagus Husen
  9. Raden Mandaraka
  10. Raden Saleh
  11. Raden Sum
  12. Raden Mesir
  13. Reden Muhammad
  14. Raden Muhsin
  15. Tubagus Wetan
  16. Tubagus Muhammad Athif

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f (id)www.tokohindonesia.com Melawan Monopoli Belanda (diundhuh 28 Me 2011)
  2. ^ (id)books.google.com(diundhuh 5 Juni 2011)
  3. ^ a b c d e f (id)www.kidnesia.com Sultan Ageng Tirtayasa (diundhuh 28 Mei 2011)
  4. ^ (id)openlibrary.org Pahlawan Nasional Sultan Ageng Tirtayasa (diundhuh 28 Me 2011)
  5. ^ a b c d e f g h i j k l (id)[1] Pahlawan Nasional Sutan Ageng Tirtayasa (diundhuh 25 Juni 2011)
  6. ^ (id)archive.kaskus.us(diundhuh 5 Juni 2011)


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Ageng_Tirtayasa&oldid=877752"