Ageng Tirtayasa

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Sultan Ageng Tirtayasa
Sultan Ageng Tirtayasa.jpg
Lair 1631
Banten
Pati Dhésèmber 05, 1683 (yuswa 51–52)
Bantenl, Indonésia
Jalaran pati Shot
Jawa Kulon
Ètnis Pangeran Ratu atau Pangeran Dipati
Pakaryan Pajuang Pulo Jawa

Sultan Ageng Tirtayasa ya iku pahlawan Indonésia kang asale saka Banten.[1] Jeneng asline Sultan Ageng Tirtayasa ya iku Abu'l Fath Abdulfattah.[1] Sultan Ageng Tirtayasa lungguh ing tahta lan dadi raja Banten wonten taun 1951.[1] Sultan kang umur 20 taun sampun boten seneng kalian Walanda amarga Walanda ditingali namung dadi pengrusak padodolan ing tlatah Banten.[1] Nalika Walanda teka ana Banten, Sultan Ageng njalin kerjasama karo Bengkulu, Cirebon, lan Mataram.[2] Sultan Ageng ngupayaake ngalang-ngalangi padodolan Walanda.[1] Saliyane iku, wong-wong Banten uga kautus kanggo ngrewangi nglancarake serangan gerilya marang Walanda ing Jakarta, bisa liwat jalur dharat utawa laut.[1]

Sultan Agung Tirtayasa lair ing Serang taun 1631 lan tinggal donya ing Serang uga taun 1692[3] Sultan Agung Tirtayasa ya iku anake Abu al-Ma'ali Ahmad.[3] Ibune Sultan Agung Tirtayasa ya iku Ratu Martakusuma.[4] Nalika cilik dhèwèké duwéni gelar Pangeran Surya.[3] Nalika Bapake tinggal donya,Sultan Ageng diangkat dadi Sultan Mudha kanthi gelar Pangeran Dipati.[3] Jeneng Tirtayasa diolehi nalika mbangun kraton anyar ing désa Tirtayasa ( ing Kabupaten Serang).[3] Nalika mangsa pemerintahane ing Kesultanan Banten (1651-1682, dhèwèké nggalang perlawanan marang VOC lan nggawé Banten minangka Kesultanan Islam kang makmur.[3]

Nalika cilik,Ageng Tirtayasa duwéni gelar pangeran Surya.[5] Nalika bapake sedho, dhèwèké diangkat dadi sultan Muda sing digelari Pangeran Ratu utawa Pangeran Dipati.[5] Sakwise simbahe sedho donya, dhèwèké diangkat dadi sultan kanthi gelar Sultah Fathi Abdul Fattah.[5] Sultan Ageng Tirtayasa nguwasai ing kesultanan Banten ing periode 1651-1682.[5] Dhèwèké mimpin akèh perang lawan Walanda.[5] Mangsa iku, VOC nerapke kesepakatan monopoli dagang sing ngrugike kesultanan Banten.[5] Terus Tirtayasa nolak maring kesepakatan iku lan gawé Banten supaya dadi Pelabuhan kang terbuka kanggo umum.[5] Mangsa iku, Sultan Ageng Tirtayasa pengen wujudake Banten dadi krajaan Islam kang paling gedhe.[5]

Ing bidang ékonomi, Tirtayasa ngupayakake bisa ningkatke kesejahteraane rakyat kanthi cara mbukak sawah-sawah anyar lan ngembangke irigasi utawa pengairan.[5] Ing bidang Keagamaan, dhèwèké ngangkat syekh Yusuf dadi mufti kerajaan lan penasehat sultan.[5] Nalika ana sengketa antarane putra lorone, Sultan Haji lan Pangeran Purbaya, Walanda melu campur tangan ya iku sekuthu karo Sultan Haji kanggo nyingkirke Sultan Ageng Tirtayasa.[5] Nalika Tirtayasa ngepung pasukan Sulta[ Haji ing Sorosowan (Banten), Walanda ngrewangi sultan Haji ya iku kanthi cara ngirimake pasukan kang dipimpin déning Kapten Track lan de Saint Martin.[5]

Silsilah Sultan Agung Tirtayasa[6][besut | besut sumber]

  1. Sultan Haji
  2. Pg. Arya Abdul ‘Alim
  3. Pg. Arya Ingayudadipuna
  4. Pg. Anya Punbaya
  5. Pangenan Sugiri
  6. Tubagus Rajasuta
  7. Tubagus Rajaputna
  8. Tubagus Husen
  9. Raden Mandaraka
  10. Raden Saleh
  11. Raden Sum
  12. Raden Mesir
  13. Reden Muhammad
  14. Raden Muhsin
  15. Tubagus Wetan
  16. Tubagus Muhammad Athif

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f (id)www.tokohindonesia.com Melawan Monopoli Walanda (diundhuh 28 Me 2011)
  2. ^ (id)books.google.com(diundhuh 5 Juni 2011)
  3. ^ a b c d e f (id)www.kidnesia.com Sultan Ageng Tirtayasa (diundhuh 28 Mei 2011)
  4. ^ (id)openlibrary.org Pahlawan Nasional Sultan Ageng Tirtayasa (diundhuh 28 Me 2011)
  5. ^ a b c d e f g h i j k l (id)[1] Pahlawan Nasional Sutan Ageng Tirtayasa (diundhuh 25 Juni 2011)
  6. ^ (id)archive.kaskus.us(diundhuh 5 Juni 2011)

Cithakan:Pahlawan Indonésia

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Ageng_Tirtayasa&oldid=1079743"