Agama Katulik ing Polandia

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
"Kristenisasi Polen ing taun 966" déning Jan Matejko.

Agama Katulik Roma iku wiwit dianut mayoritas bangsa Polen ing taun 966, nduwé peranan wigati ing babagan agama, budaya, lan pulitik.

Pirang-pirang abad, Polen iku negara sing pedunungé akèhé nganur agama Katulik Roma lan kanggo akèh wong Polen, agama iki dadi piranti kanggo nuduhaké jatidhiri bangsa iki nalika Polen dijajah bangsa-bangsa liya.

Rejim Komunis ing Polen sing wiwit taun 1945 kuwasa ing negara iki, ora bisa mbungkem Gréja Katulik Roma sing tetep mandhiri. Gréja iki kanggo wong-wong Polen dadi lambang kamardikan lan simbul panglawanan paham komunisme. Gréja Katulik dadi organisasi mardika sing paling kuwasa lan dadi médhiator antara negara lan kaum pemberontak. Pamilihané Kardinal Karol Wojtyla dadi Paus Yohanes Paulus II bisa mèlu nyumbangaké kontribusi gedhé ing sirnané komunisme ing Polen lan ing donya[1].

Miturut Biro Statisik Polen, 34.609.000 pedunung Polen utawa 91 persèn pedunung total, anggota Gréja Katulik ing taun 2000. Kurang luwih 80% saka iki bisa diarani taat. Sisané patang yuta pedunung non-Katulik ora nduwé agama utawa nganut agama liya.

Hierarki[besut | besut sumber]

  • Kauskupan Agung
    • Kauskupan        

Jeneng Latin kauskupan-kauskupan ditulis miring.

Péta Polen karo Kauskupan

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ Sanadyan mangkono, nalika jaman komunis uga ana anggota Gréja Katulik, kayata Stanisław Wojciech Wielgus sing kepeksa utawa ora, dadi mèlu kongkalikong karo pamaréntah komunis. Prakara iki saya akèh kawedhar

Sumber[besut | besut sumber]

  • Frucht, Richard. Eastern Europe: An Introduction to the People, Lands, and Culture. Volume 1. ABD-CLIO inc. Santa Barbara, Ca.