Abdul Harris Nasution

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Abdul Harris Nasution
AHNasution1951.jpg
Ketua Majelis Permusyawaratan Rakyat 2
Lungguh
1966 – 1967
Présidhèn Soekarno
Kadhisiki Chaerul Saleh
Lungguh
1967 – 1972
Présidhèn Soeharto
Kagantèni Idham Chalid
Menteri Pertahanan Républik Indonésia 12
Lungguh
10 Juli 1959 – 22 Februari 1966
Présidhèn Soekarno
Kadhisiki Djoeanda Kartawidjaja
Kagantèni Sarbini
Rerincèn priangga
Lair (1918-12-03)Dhésèmber 3, 1918
Flag of the Netherlands Kotanopan, Sumatera Utara, Hindia Walanda
Pati Sèptèmber 5, 2000(2000-09-05) (umur 81)
Flag of Indonésia Jakarta, Indonésia
Bangsa Indonésia
Parté pulitik Non parté
Sisihan Johanna Sunarti[1]
Anak Hendrianti Saharah, Ade Irma Suryani[1]
Propési Tentara
Agama Islam

Abdul Harris Nasution (Kotanopan, Sumatra Lor, 3 Desember 1918Jakarta, 6 September 2000) iku pahlawan nasional Indonésia minangka salah siji tokoh sing dadi sasaran jroning prastawa Gerakan 30 September, nanging sing dadi korban ya iku putriné Ade Irma Suryani Nasution.

Karir Militer[besut | besut sumber]

Nasution dikenal minangka ahli perang gerilya. Pak Nas mangkono sebutané dikenal uga minangka penggagas dwifungsi ABRI. Orde Baru wis nafsiraké konsèp dwifungsi iku minangka peran ganda militèr sing represif lan eksesif. Saliyané konsèp dwifungsi ABRI, Pak Nas uga dikenal minangka panata dhasar perang gerilya. Gagasan perang gerilya dijlèntrèhaké jroning bukuné sing fenomenal, Strategy of Guerrilla Warfare. Saliyané diterjemahaké menyang sawetara basa manca, karya iku dadi buku wajib ing akademi militer sawetara nagara, klebu sekolah elite militer dunia, West Point, Amérika Sarékat.

Taun 1940, nalika Walanda mbukak sekolah perwira cadangan kanggo para pemuda Indonésia, Pak Nas mèlu ndaftar, sabanjuré dadi pembantu lètnan ing kutha Surabaya. Taun 1942, Pak Nas ngalami pertempuran pisanan wektu nglawan Jepang ing Surabaya. Sawisé kakalahan Jepang ing Perang Donya II, Nasution bebarengan karo para pemuda eks-PETA ngadegaké Badan Keamanan Rakyat. Sasi Maret 1946, pak Nas diangkat dadi Panglima Divisi III/Priangan. Mei 1946, panjenengané dilantik déning Presidhèn Soekarno minangka Panglima Divisi Siliwangi. Sasi Februari 1948, pak Nas dadi Wakil Panglima Besar TNI (wong nomer loro sawisé Jendral Soedirman). Sawisé iku jabatan "Wapangsar" dibusak lan pak Nas banjur dadi Kepala Staf Operasi Markas Besar Angkatan Perang RI. Ing pungkasan taun 1949, pak Nas diangkat dadi Kepala Staf TNI Angkatan Dharat.

Gelar[besut | besut sumber]

Tanggal 5 Oktober 1997, pas pèngetan Dina ABRI, Nasution dianugerahi pangkat Jendral Besar bintang lima. Nasution séda ing RS Gatot Soebroto tanggal 6 September 2000 lan disarèkaké ing TMP Kalibata, Jakarta.

Pranala jaba[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b Biography of Johanna Nasution, 1981 Ramon Magsaysay Award for Public Service, Magsaysay Awardees Digital Collection.


Didhisiki déning:
G.P.H. Djatikoesoemo
Kepala Staf TNI Angkatan Darat
1949-1952
Diganti déning:
Bambang Soegeng
Didhisiki déning:
Bambang Oetoyo
Kepala Staf TNI Angkatan Darat
1955-1962
Diganti déning:
Ahmad Yani

Cithakan:Pahlawan Indonésia