Émile Zola

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Émile Zola
Emil Zola.jpg
Lair (1840-04-02)April 2, 1840
Pati Sèptember 29, 1902(1902-09-29) (umur 62)
Pakarya Novelis, dramawan, wartawan
Bangsa Perancis
Gènre Naturalisme

Émile Zola (dipunlairaken ing Paris, 2 April 1840 – surud ing Paris, 29 September 1902 kanthi umur 62 taun) iku sawijining penulis Prancis sing pinunjul. Panjenengané dadi tokoh wigati aliran naturalisme djroning sastra Prancis lan tokoh pinunjul jroning liberalisasi pulitik Prancis.

Émile Zola nulis layang: J'accuse (Aku ndakwa) nalika Prastawa Dreyfus, nyoroti pengadilan amarga dakwan spionase marang Alfred Dreyfus, perwira Yahudi Prancis sing ora salah. Surat iku dibabar ing surat kabar sing diduwèni Presidhèn Prancis wektu semono, L'Aurore ing tanggal 13 Januari 1898. Zola nuduhaké jroning layangé, panemuné bab rasa tatu, jroning tulisané. panjenengané dikunjara amarga dakwan fitnah amarga tulisané iku, nanging ora mlebu pakunjaran malah mlayu menyang Inggris.

Panjenengané séda amarga keracunan karbon monoksida saka crobong asap sing ditutupi ing omahé.

Bibliografi[sunting | besut sumber]

Pranala jaba[sunting | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Émile_Zola&oldid=948850"