Émile Zola

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Émile Zola
Emil Zola.jpg
Lair (1840-04-02)April 2, 1840
Pati Sèptèmber 29, 1902(1902-09-29) (umur 62)
Pakarya Novelis, dramawan, wartawan
Bangsa Prancis
Gènre Naturalisme

Émile Zola (lair ing Paris, 2 April 1840 – pati ing Paris, 29 Sèptèmber 1902 ing yuswa 62 taun) iku sawijining juru nulis Prancis sing pinunjul. Panjenengané dadi paraga wigati aliran naturalisme jroning sastra Prancis lan paraga pinunjul jroning liberalisasi pulitik Prancis.

Émile Zola nulis layang: J'accuse (Aku ndakwa) nalika Prastawa Dreyfus, nyoroti pangadilan amarga dakwan spionase marang Alfred Dreyfus, prawira Yahudi Prancis sing ora salah. Surat iku dibabar ing ariwarta darbéné Présidhèn Prancis wektu samono, L'Aurore ing tanggal 13 Januari 1898. Zola nuduhaké jroning layangé panemuné bab rasa tatu. Panjenengané dikunjara amarga dakwan fitnah amarga tulisané iku, nanging ora mlebu pakunjaran kepara mlayu menyang Inggris.

Panjenengané séda amarga keracunan karbon monoksidha saka crobong beluk sing ditutupi ing omahé.

Bibliografi[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Émile_Zola&oldid=1106397"