Ngèlmu alam

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
(Dipunpindhah saking Èlmu alam)
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Tumbuh-tumbuhan merupakan salah satu obyek yang dipelajari oleh ilmu alam

Ngèlmu alam (Basa Inggris: natural science; utawi ngèlmu kawruh alam) inggih punika istilah ingkang dipunginaakèn kanggè merujuk ing rumpun ilmu ing pundhi obyeknya inggih punika bènda-bènda alam kaliyan hukum-hukum ingkang mèsti lan umum, kalampahan ing wanci punapa lan ing pundhi kèmawon.[1] Sains (science) dipunpèndèt saking tèmbung latin scientia ingkang tègèsipun harfiahnipun inggih punika pengetahuan. Sund lan Trowbribge ngrumusakèn mènawi Sains mènika kumpulan pengetahuan lan proses.Ananging Kuslan Stone nyèbatakèn mènawi Sains inggih punika kempalan pengetahuan lan cara-cara kanggè angsal lan ngginaakèn pengetahuan punika. Sains mènika produk lan proses ingkang mbotèn sagèd kapisahakèn. "Real Science is both product and process, inseparably Joint" (Agus. S. 2003: 11)

Sains dados proses menika langkah-langkah ingkang dipuntempuh para ilmuwan kangge ngelampahi penyelidikan ing rangka madosi penjelasan babagan gejala-gejala alam. Langkah kasebut inggih punika merumusken prekawis, merumuskan hipotesis, ngrancang eksperimen, ngumpulaken data, nganalisis lan pungkasaning nyimpulaken. Saking ngriki katingal menawi karakteristik ingkang dasar saking Sains inggih punika kuantifikasi tegese gejala alam saged bentuk kuantitas.
Ilmu alam nyinaoni aspek-aspek fisik lan nonmanusia babagan Bumi lan alam sakkeliling. Ilmu-ilmu alam mbentuk landasan kangge ilmu terapan, ingkang kalihipun dipunbentenaken saking ilmu sosial, humaniora, teologi, lan seni.

Matematika mboten dipunanggep dados ilmu alam, ananging dipunginaaken dados penyedia alat utawi perangkat lan kerangka kerja ingkang dipunginaaken ing ilmu-ilmu alam. Istilah ilmu alam jugi dipunginaaken kangge ngenali "ilmu" dados disiplin ingkang nderek metode ilmiah, benten kaliyan filsafat alam. Ing sekolah, ilmu alam dipunsinaoni secara umum ing mata pelajaran Ilmu Pengetahuan Alam(biasa dipuncekak IPA).

Tingkat kepastian ilmu alam relatif inggil ngingat obyekipun ingkang kongkrit, amargi hal punika ilmu alam lazim ugi dipunsebut ilmu pasti[2].

Cabang utama[sunting | Owah sumber]

Cabang-cabang utama saking ilmu alam inggih punika:

Pendidikan ilmu pengetahuan alam ing Indonesia[sunting | Owah sumber]

Kedudukan ilmu pengetahuan alam (IPA)[sunting | Owah sumber]

Ilmu ngerembag kaliyan pesat, ing dasaripun ilmu ngerembag saking kalih cabang utama inggih punika filsafat alam ingkang lajengipun dados rumpun ilmu-ilmu alam (the natural sciences) lan filsafat moral ingkang lajengipun berkembang ing ilmu-ilmu sosial (the social sciences). Ilmu-ilmu alam kaperang dados kalih kelompok inggih punika ilmu alam (the physical sciences) lan ilmu hayat (the biological sciences) (Jujun. S. 2003). Ilmu alam inggih punika ilmu ingkang nyinaoni zat ingkang mbentuk alam semesta ananging ilmu hayat nyinaoni makhluk hidup ing salebeting . Ilmu alam saklajengipun bercabang malih dados fisika (nyinaoni massa lan energi), kimia (nyinaoni substansi zat), astronomi (nyinaoni benda-benda langit lan ilmu bumi (the earth sciences) ingkang nyinaoni bumi piyambak.

Cathetan Suku[sunting | Owah sumber]

  1. ^ Vardiansyah, Dani. Filsafat Ilmu Komunikasi: Suatu Pengantar, Indeks, Jakarta 2008. Hal 11.
  2. ^ Vardiansyah, Dani. Filsafat Ilmu Komunikasi: Suatu Pengantar, Indeks, Jakarta 2008. Hal 11.


Pranala keluar[sunting | Owah sumber]

Referensi[sunting | Owah sumber]

Cithakan:Ilmu-stubjv:Èlmu alam

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Ngèlmu_alam&oldid=938660"