Èkspédhisi Utsmaniyah dhateng Acèh

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Armada Turki Usmani ing Samodra Hindia nalika abad kaping 16.

Èkspédhisi Utsmaniyah dhateng Acèh dipunwiwiti watawis taun 1565 nalika Kasultanan Utsmaniyah mbudidaya mbiyantu Kasultanan Acèh mengsah Portugis ing Malaka.[1][2] Èkspédhisi dipunwontenaken sasampunipun Sultan Alauddin al-Qahhar (1539-1571) ngirimaken utusan dhateng Suleiman Agung nalika taun 1564 (lan kadosipun ing taun 1562[3] panjenenganipun ugi nyuwun pambiyantunipun Turki kanggé mengsah Portugis).[4]

Parsekutuan Acèh-Turki Utsmani kanthi boten resmi sampun dipunwiwiti wiwit taun 1530-an.[3] Sultan Alauddin al-Qahhar gadhah pikajengan badhé ngrembakaken pasadhérékan kasebat kanggé nggudhag Portugis saking Malaka, lan njembaraken tlatah kakuaosanipun ing Sumatra.[3] Miturut pamanggihipun Fernão Mendes Pinto, Sultan Acèh ngrékrut 300 tamtama Utsmaniyah, sawatawis tiyang Abesinia lan Gujarat, sarta 200 saudhagar Malabar kanggé nelukaken Tano Batak ing taun 1539.[3]

Sasampunipun taun 1562, Acèh kadosipun sampun wiwit nampi pambiyantu saking Turki ingkang kadosipun sampun nelukaken Karajan Aru lan Johor ing taun 1564.[3]

Pangiriman utusan dhateng Istanbul ing taun 1564 dipunwontenaken déning Sultan Husain Ali Riayat Syah.[1] Wonten ing serataanipun dhateng Porte Utsmaniyah, Sultan Acèh nyebat panguwaos Utsmaniyah minangka pangarsanipun (khalifah) Islam.[1]

Utsmaniyah ngajari Acèh damel meriam, ingkang ing salajengipun kathah anggénipun dipunwedalaken.[1] Saking abad kaping 17, Acèh sampun saged mrodhuksi 800 senjata kados senapan puter lan arquebus.[1]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b c d e The Cambridge History of Southeast Asia by Nicholas Tarling p.39
  2. Cambridge illustrated atlas, warfare: Renaissance to revolution, 1492-1792 olèh Jeremy Black kaca. 16 [1]
  3. a b c d e Islam in the Indonesian world: an account of institutional formation Azyumardi Azra hal. 169 ff [2]
  4. Cambridge illustrated atlas, warfare: Renaissance to revolution, 1492–1792 olèh Jeremy Black kaca. 17 [3]

Pranala njawi[besut | besut sumber]