Zakat

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Artikel iki bagéyan saka sèri
Islam
Allah1.png
Rukun Islam
Syahadat · Shalat · Pasa
Zakat · Kaji
Rukun Iman
Allah · Al-Qur'an · Malaikat
Nabi · Dina Akhir
Qada & Qadar
Tokoh Islam
Muhammad SAW
Nabi & Rasul · Sahabat
Ahlul Bait
Kota Suci
Mekkah ·Madinah · Yerusalem
Najaf · Karbala · Kufah
Kazimain · Mashhad ·Istanbul
Riyaya
Hijrah · Idul Fitri · Idul Adha
· Asyura · Ghadir Khum
Arsitektur
Mesjid ·Menara ·Mihrab
Ka'bah · Arsitektur Islam
Jabatan Fungsional
Khalifah ·Ulama ·
Imam·Mullah·Ayatullah · Mufti
Teks & Hukum
Al-Qur'an ·Hadist · Sunnah
Fiqih · Fatwa · Syariat
Mazhab
Sunni
Hanafi ·Hambali
Maliki ·Syafi'i
Syi'ah
Rolas Imam
Ismailiyah·Zaidiyah
Liyané
Ibadi · Khawarij
Murji'ah·Mu'taziliyah
Delengen uga
Portal Islam
Indeks perkara Islam

Zakat kuwi kayadéné (pajek kang dianut jroning agama Islam) lan dadi rukun katelu saka rukun Islam. Sacara harfiah Zakat maknané "tuwuh", "ngrembaka", "nyucèkaké" utawa "ngresiki". Déné sacara terminologi syari'ah, zakat maknané mènèhi sebagéyan raja kaya kanthi cacah lan pétungan tartamtu kanggo wong-wong lan miturut tatacara tartamtu.

Hukum Zakat[sunting | sunting sumber]

Zakat minangka salah siji rukun Islam, lan dadi salah siji unsur pokok kanggo tegaking syariat Islam.[1] Mula, hukum zakat iku wajib (fardhu) kanggo saben wong muslim kang wis nyukupi syarat-syarat tartamtu.[1] Zakat klebu kategori ibadah (kaya shalat, kaji, lan pasa) kang wis ditata sacara rinci lan patèn jroning Al-Qur'an lan As Sunnah, sekaligus minangka amal sosial kamasyarakatan lan kamanungsan kang bisa tuwuh ngrembaka miturut tuwuhing manungsa.

Banda kang wajib dizakati[sunting | sunting sumber]

  • Emas, perak, lan piranti liyane kang saemper karo iku, banda tambang, banda kapendhem kang saemper karo iku, sarta dhuwit.[1]
  • Rajakaya kaya onta lan wedhus.[1]

Werna-werna Zakat[sunting | sunting sumber]

Artikel utama: Zakat Fitrah lan Zakat Maal

Zakat kapérang dadi rong jinis yakuwi

  • Zakat Fitrah, zakat kang wajib ditokaké wong Muslim ngadhepi tekaning Idul Fitri ing sasi Ramadhan. Gedhéné Zakat iki watara 2,5 kilogram panganan pokok kang ana ing panggonan kuwi.
  • Zakat Maal (Zakat Rajakaya), klebu kasil dagangan, tetanèn, tambang, kasil segara, kasil miara kéwan, harta temon, emas lan perak sarta kasil kerja (profesi). Saben jinis nduwé pétungané dhéwé-dhéwé.

Kang hak nampa[sunting | sunting sumber]

  • Fakir - yakuwi wong kang mèh ora duwé apa-apa saéngga ora kuwawa nyukupi kabutuhan pokok uripé.
  • Miskin - yakuwi wong kang duwé kaya nanging ora cukup kanggo nyukupi kabutuhan dhasar uripé.
  • Amil - yakuwi wong kang ngumpulaké lan mbagèkaké zakat.
  • Muallaf - yakuwi wong kang lagi waé mlebu Islam lan mbutuhaké bantuan kanggo nyocogaké karo kahanan anyar
  • Hamba Sahaya - yakuwi wong kang kepéngin mardhika
  • Gharimin - yakuwi wong kang duwé utang kanggo kaperluan kang halal lan ora sanggup nyaur
  • Fisabilillah - yakuwi wong kang berjuang ing dalan Allah (umpamané: dakwah, perang lll)
  • Ibnus Sabil - yakuwi wong kang kentèkan biaya jroning lelungan.

Faédah Zakat[sunting | sunting sumber]

Sawetara faédah Zakat yaiku:

Faédah diniyah (segi agama) [2][sunting | sunting sumber]

  1. Kanthi bayar zakat maknané wis nglakoni salah siji saka rukun Islam kang bisa nglantari marang kabagjan lan kaslametan donya lan akhirat.
  2. Minangka sarana tumraping manungsa kanggo taqarrub (nyedhakaké dhiri) marang Rabb-é, bakal nambah kaimanan amarga tambahing kataatan.
  3. Bakal nampa pahala gedhé kang tikel tekuk, kaya kasebut jroning firman Allah Subhaanahu wa Ta'ala, kang maknané: "Allah musnahaké riba lan nyuburaké sedekah" (QS: Al Baqarah: 276). Jroning sawiji hadits kang muttafaq 'alaih, Nabi Shallallaahu 'alaihi wa Sallam uga njlèntrèhaké yèn shadaqah saka rajakaya kang apik bakal dituwuhaké déning Allah Subhaanahu wa Ta'ala tikel tekuk.
  4. Zakat minangka sarana pambusak dosa, kaya kang naté disabdakaké déning Rasulullah Shallallaahu 'alaihi wa Sallam.

Faedah Khuluqiyah (Segi Akhlak)[3][sunting | sunting sumber]

  1. Nuwuhaké sifat mulya, rasa tolèran lan jembaring dhadha marang pribadi kang bayar zakat.
  2. Wong kang bayar zakat biasané idèntik karo sifat rahmah (welas asih) lan lembut marang seduleré kang mlarat.
  3. Wis nyata yèn nyumbangaké barang kang manfaat, bandha utawa raga, kanggoné wong muslimin bakal njembaraké dhadha lan jiwa. Sebab wis mesthi dhèwèké bakal dadi wong kang ditresnani lan dikurmati.
  4. Jroning zakat ana makna ngresiki akhlak.

Faédah Ijtimaiyyah (Segi Sosial Kamasyarakatan)[4][sunting | sunting sumber]

  1. Zakat minangka sarana kanggo mbiyantu jroning nyukupi hajat urip para fakir miskin kang dadi klompok mayoritas sebagéyan negara ing jagat.
  2. Mènèhi kakuatan kanggo kaum muslimin lan ngangkat eksistensiné. Bab iki bisa dideleng saka klompok panampa zakat, salah sijiné yakuwi fi sabilillah.
  3. Zakat bisa ngurangi rasa éwa, dendham lan rasa benci kang ana ing batiné kaum fakir miskin.
  4. Zakat bakal nyepetaké tuwuhing ekonomi.
  5. Mbayar zakat bisa njembaraké parédaran rajakaya utawa duwit


Zakat jroning Al-Qur'an[sunting | sunting sumber]

  • QS (2:43) (Lan degaké shalat, bayar-a zakat lan rukuk-a bareng wong-wong kang ruku.)
  • QS (9:35) (ana ing dina dipanaské emas perak iku jroning neraka jahannam, nuli diobong bathuké, lambung lan gegeré (nuli dikandhani): "Iki rajakayamu kang mbok simpen kanggo awakmu dhéwé, mula rasakna saiki (akibat saka) apa kang mbok simpen mau.")
  • QS (6: 141) (Lan Dhèwèké kang ndadèkaké kebun-kebun kang berjunjung lan ora berjunjung, wit korma, wit-witan kang manéka warna wohé, zaitun lan delima kang mèmper (wujud lan rupané) lan ora padha (rasané). Pangan-a saka wohé (kang werna-werna iku) yèn wis awoh, lan bayar-a hak-é ing dina panèn (kanthi disedekahaké marang fakir miskin); lan aja ngluwih-luwihi. Sabeneré Allah ora seneng marang wong kang berlebih-lebihan utawa ngluwih-luwihi).

Hukum wong kang Nulak mbayar Zakat[sunting | sunting sumber]

Soksapa bae kang nulak ora gelem mbayar zakat kanthi ora ngakoni wajibe mbayar zakat bisa diukumi kafir.[1] Lan sapa bae kang nulak mbayar amarga pelit nanging esih ngakoni wajibe mbayar zakat, dheweke diukumi dosa.[1]

Referensi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f (id)Abu Bakar Jabir AlJazairi. (2000). Ensiklopedi Muslim. Jakarta: Darul Falah (kaca: 395)
  2. ^ Tuntunan Zakat Mal ing MediaMuslim.Info
  3. ^ Tuntunan Zakat Mal ing MediaMuslim.Info
  4. ^ Tuntunan Zakat Mal ing MediaMuslim.Info


Sèrial Artikel Islam ngenani Zakat

Zakat Maal: Zakat asil tetanè | Zakat kéwan ingon | Zakat profèsi | Zakat banda dagangan | Zakat emas lan perak | Zakat barang temon | Zakat asil tambang
Zakat Pribadi: Zakat fitrah

QS (2:43)("Lan adegaké shalat, bayara zakat lan ruku'lah bebarengan karo wong-wong sing ruku'".)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Zakat&oldid=812694"