Yule

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Narik kayu Yule saka alas. Ilustrasi taun 1832.

Yule utawa Yule-tide iku fèstival patengahan mangsa adhem wong-wong Jermanik sing nglibataké pésta pangorbanan sing banjur diserep jroning prayaan Natal. Wong-wong pagan Jermanik mèngeti Yule saka akir Desember tekan awal Januari nalika kalèndher Julian diadhopsi. Sebagéyan sajarawan ngeklim yèn prayaan iki magepokan karo Wild Hunt utawa dipangaruhi déning Saturnalia, fèstival mangsa adhem Romawi.

Istilah Yule isih digunakaké ing negeri-negeri Nordik lan uga negeri-negeri mawa basa Inggris kanggo ngacu marang dina Natal. Kabiasan kayata kayu Yule, wedhus Yule, babi Yule, nyanyian Yule lan sapituruté oyoté saka Yule. Ing jaman modhèrn, Yule dipèngeti minangka fèstival budaya lan uga maw upacara kaagaman déning sebagéyan wong Kristen lan Neopagan.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Yule&oldid=833225"