Y.B. Mangunwijaya

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Yusuf Bilyarta Mangunwijaya, Pr.
Lair 6 Mei 1929
Ambarawa, Kabupatèn Semarang
Tilar donya 10 Februari 1999
Jakarta
Pagawéyan rohaniawan, budayawan, pamulang, arsitèk, penulis

Yusuf Bilyarta Mangunwijaya (Ambarawa, Kabupatèn Semarang 6 Mei 1929 - Jakarta 10 Februari 1999), punika budayawan, arsitèk, panulis, rohaniwan, aktivis lan pambéla wong cilik. Y.B. Mangunwijaya punika pambarep saking 12 sadhèrèk putra pasangan Yulianus Sumadi lan Serafin Kamdaniyah.

Yusuf Bilyarta Mangunwijaya ingkang akrab kanthi asma Romo Mangun, kaloka déning novelipun ingkang sesirah Burung-Burung Manyar. Naté nampi anugerah bebingah sastra sa-Asia Tenggara Ramon Magsaysay wonten ing taun 1996. Piyambakipun kathah nglairaken novel ing antawisipun: Ikan-ikan Hiu, Ido, Homa, Roro Mendut, Durga/Umayi, Burung-Burung Manyar lan esai-esai ingkang sumebar wonten ing sawetawis surat kabar Indonesia. Bukunipun Sastra dan Religiositas mimpanganken bebingah buku non-fiksi paling saé taun 1982.

Wonten ing babagan arsitektur, piyambakipun ugi asring dipun juluki Bapak arsitèktur modhèrn Indonesia. Salah satunggil bebingah ingkang naté katampi inggih punika Aga Khan Award, ingkang arupi bebingah paling inggil karya arsitèktural ing donya ingkang nembé tuwuh (dunia berkembang), kanggé rancangan pamukiman ing gisiking Kali Code, Yogyakarta.

Romo Mangun angraos kuciwa bab sistem pendhidhikan ing Indonesia, pramila lajeng nuwuhaken gagasan-gagasan énggal. Piyambakipun tumunten ambangun Yayasan Dinamika Edukasi Dasar. Sakdèrèngipun, Romo ambangun gagasan SD ingkang eksploratif dhumateng wargi korban proyèk waduk Kedung Ombo, Jawa Tengah, sarta pedunung ingkang kacingkrangan ing gisiking Kali Code, Yogyakarta.

Perjuanganipun ing babagan mbela kaum mlarat, katindhes lan kapinggiraken kanthi politik suara hati nurani andadosaken piyambakipun dados oposisi salami pamaréntahan Soeharto.

Pendidikan[sunting | sunting sumber]

  • HIS Fransiscus Xaverius, Muntilan, Magelang (1936-1943)
  • STM Jetis, Yogyakarta (1943-1947)
  • SMU-B Santo Albertus, Malang (1948-1951)
  • Seminari Menengah Kotabaru, Yogyakarta (1951)
  • Seminari Menengah Santo Petrus Kanisius, Mertoyudan, Magelang (1952)
  • Filsafat Teologi Sancti Pauli, Kotabaru, Yogyakarta (1953-1959)
  • Teknik Arsitèktur, ITB, Bandung (1959)
  • Rheinisch Westfaelische Technische Hochschule, Aachen, Jerman (1960-1966)
  • Fellow Aspen Institute for Humanistic Studies, Colorado, AS (1978)

Biografi[sunting | sunting sumber]

  • 1936
    • Mlebet HIS Fransiscus Xaverius, Muntilan, Magelang.
  • 1943
    • Tamat HIS, nglajengaken dhateng STM Jetis, Yogyakarta.
    • Ndèrèk kingrohosi ingkang dipun wontenaken déning tentara Jepang ing lapangan Balapan, Yogyakarta.
    • Wiwit remen sinau sajarah donya lan filsafat.
  • 1944
    • STM Jetis dipun bibaraken, lan dipun dadosaken markas perjuangan tentara RI.
    • Ndhèrèk aksi nyolong mobil-mobil tentara Jepang.
  • 1945
  • 1946
    • Nglajengaken sekolah ing STM Jetis.
    • Dados prajurit Tentara Pelajar, naté dipun tugasaken minangka supir pendamping Panglima Perang Sri Sultan Hamengkubuwono IX mriksa pasukan.
  • 1947
  • 1948
    • Mlebet SMU-B Santo Albertus, Malang
  • 1950
    • Minangka Perwakilan saking Pemuda Katolik hadir wonten ing perayaan kemenangan RI ing alun-alun kitha Malang. Ing mriki Mangun mireng pidato Mayor Isman ingkang salajengipun berpengaruh dhumateng masa depanipun.
  • 1951
    • Lulus SMU-B Santo Albertus, nglajengaken dhateng Seminari Menengah ing Kotabaru.
  • 1952
  • 1953
  • 1959
    • 8 September dipun tahbisaken dados Imam déning Uskup Agung Semarang Mgr. Soegijapranata, SJ.
    • Nglajengaken pendidikan wonten ing Teknik Arsitektur ITB.
  • 1960
  • 1963
    • Nenggani wekdal Uskup Soegijapranata séda ing biara suster Pusat Penyelenggaraan Ilahi ing Harleen, Belanda
  • 1966
    • Lulus pendidikan arsitektur lan wangsul dhateng Indonesia.
  • 1967-1980
    • Dados Pastor Paroki ing Gereja Santa Theresia, Desa Salam, Magelang.
    • Wiwit sesambungan sareng pemuka agama sanès, sepertos Gus Dur lan Ibu Gedong Bagoes Oka.
    • Dados Dosen Luar Biasa jurusan Arsitektur Fakultas Teknik UGM.
    • Wiwit nyerat artikel kanggé koran Indonesia Raya lan Kompas, tulisan-tulisanipun kathah bab: agama, kabudayan, lan teknologi. Ugi nyerat cerpen lan novel.
  • 1975
    • Mimpangaken Piala Kincir Emas, saking cerpen ingkang dipun selenggaraaken déning Radio Nederland.
  • 1978
  • 1980-1986
    • Ndhampingi wargi Kali Code ingkang terancam penggusuran, ngayahi mogok dhahar kanggé nulak rencana penggusuran.
  • 1986-1994
  • 1992
    • Nampi The Aga Khan Award kanggé arsitektur Kali Code
  • 1994
    • Ngadegaken laboratorium Dinamika Edukasi Dasar. Model pendidikan DED ingkang dipun terapaken wonten ing SD Kanisius Mangunan, ing Kalasan, Sleman, Yogyakarta.
  • 1998
    • 26 Mei, Romo Mangun dados satunggiling pembicara utama wonten ing aksi demonstrasi peringatan terbunuhnya Moses Gatutkaca ing Yogyakarta.
  • 10 Februari 1999
    • Séda, amargi kénging serangan jantung, saksampunipun maringi ceramah wonten ing seminar Meningkatkan Peran Buku dalam Upaya Membentuk Masyarakat Indonesia Baru ing Hotel Le Meridien, Jakarta.

Karya Arsitektur[sunting | sunting sumber]

  • Pemukiman Kali Code, Yogyakarta
  • Kompleks Sendangsono
  • Gedung Keuskupan Agung Semarang
  • Gedung Bentara Budaya, Jakarta
  • Gereja Katolik Jetis, Yogyakarta
  • Gereja Katolik Cilincing, Jakarta
  • Markas Kowihan II
  • Biara Trappist Gedono, Salatiga, Semarang

Bebingah[sunting | sunting sumber]

  • Bebingah Kincir Emas kanggé penulisan cerpen saking Radio Nederland
  • Aga Khan Award for Architecture kanggé pamukiman Kali Code, Yogyakarta [1]
  • Bebingah arsitèktur saking Ikatan Arsitek Indonesia (IAI) kanggé papan paziarahan Sendang Sono.
  • Bebingah sastra sa-Asia Tenggara Ramon Magsaysay ing taun 1996

Buku lan tulisan[sunting | sunting sumber]

  • Balada Becak, novel, 1985
  • Balada dara-dara Mendut, novel, 1993
  • Burung-Burung Rantau, novel, 1992
  • Burung-Burung Manyar, novel, 1981
  • Di Bawah Bayang-Bayang Adikuasa, 1987
  • Durga Umayi, novel, 1985
  • Esei-esei orang Republik, 1987
  • Fisika Bangunan, buku Arsitektur, 1980
  • Gereja Diaspora, 1999
  • Gerundelan Orang Republik, 1995
  • Ikan-Ikan Hiu, Ido, Homa, novel, 1983
  • Impian Dari Yogyakarta, 2003
  • Kita Lebih Bodoh dari Generasi Soekarno-Hatta, 2000
  • Manusia Pascamodern, Semesta, dan Tuhan: renungan filsafat hidup, manusia modern, 1999
  • Memuliakan Allah, Mengangkat Manusia, 1999
  • Menjadi generasi pasca-Indonesia: kegelisahan Y.B. Mangunwijaya, 1999
  • Menuju Indonesia Serba Baru, 1998
  • Menuju Republik Indonesia Serikat, 1998
  • Merintis RI Yang Manusiawi: Republik yang adil dan beradab, 1999
  • Pasca-Indonesia, Pasca-Einstein, 1999
  • Pemasyarakatan susastra dipandang dari sudut budaya], 1986
  • Pohon-Pohon Sesawi, novel, 1999
  • Politik Hati Nurani
  • Puntung-Puntung Roro Mendut, 1978
  • Putri duyung yang mendamba: renungan filsafat hidup manusia modern
  • Ragawidya, 1986
  • Romo Rahadi, novel, 1981 (terbit kanthi sesinglon Y. Wastu Wijaya)
  • Roro Mendut, Genduk Duku, Lusi Lindri, novel trilogi, 1983-1987
  • Rumah Bambu, kumpulan cerpen, 2000
  • Sastra dan Religiositas, kumpulan esai, 1982
  • Saya Ingin Membayar Utang Kepada Rakyat, 1999
  • Soeharto dalam Cerpen Indonesia, 2001
  • Spiritualitas Baru
  • Tentara dan Kaum Bersenjata, 1999
  • Tumbal: kumpulan tulisan tentang kebudayaan, perikemanusiaan dan kemasyarakatan, 1994
  • Wastu Citra], buku Arsitektur, 1988

Buku Bab Romo Mangun[sunting | sunting sumber]

  • Romo Mangun Di Mata Para Sahabat, Abdurrahman Wahid, Kanisius, 1999
  • Y.B. Mangunwijaya, Pejuang Kemanusiaan, Priyanahadi dkk, Kanisius, 1999
  • Tektonika Arsitektur YB. Mangunwijaya, Eko A. Prawoto, Cemeti Art House Yogyakarta, 1999
  • Romo Mangun Imam bagi Kaum Kecil, Purwatma Pr, Kanisius, 2001
  • Mendidik Manusia Merdeka, Romo Y.B. Mangunwijaya 65 Tahun, Sumartana dkk, Institut Dian/Interfedei dan Pustaka Pelajar, 1995
  • Mengenang Y.B. Mangunwijaya, Pergulatan Intelektual dalam Era Kegelisahan, Sindhunata, Kanisius, 1999
  • Menjadi Generasi Pasca-Indonesia, Kegelisahan Y.B. Mangunwijaya, Kanisius, 1999
  • Romo Mangun Sahabat Kaum Duafa, Iip D. Yahya dan I.B. Shakuntala, Kanisius, 2005


Ugi Pirsani[sunting | sunting sumber]

Pranala Jawi[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Y.B._Mangunwijaya&oldid=812368"