Wuni

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Wuni
Wuni
Klasifikasi èlmiah
krajan: Plantae
divisio: Magnoliophyta
kelas: Magnoliopsida
ordo: Malpighiales
kulawarga: Phyllanthaceae
Suku: Antidesmeae
Subsuku: Antidesminae
Genus: Antidesma
Species: A. bunius
Jeneng binomial
Antidesma bunius
(L.) Spreng.

Wuni (Antidesma bunius (L.) Spreng.) iku salah siji wit kang isih sakeluwarga karo Euphorbiaceae. Jeneng lokal wuni yaiku Barune, huni, h. gedeh, h. wera (Sunda, Burneh (Madura), buni, katakuti, kutikata (Maluku), Bune tedong (Makasar), U ye cah (China).[1]

Wit wuni dhuwuré 15-30 m. Wité duwèni pang sedheng lan sumebar ing Asia Tenggara lan Australia, ing Jawa thukulé liar ing alas, uatawa tinandur ing kebon. Saliyané iku, wit iki bisa ketemokaké ing dataran rendah kang dhuwuré 1.400 m dpi. Godhongé tunggal , pangé cekak, wujudé bunder sungsang nganti lanset, dawané 9-25 cm, pinggiré rata rada bergelombang, pucuké lancip, pangkal tumpul. Godhong nomé awarna ijo nom, yèn wis tuwa awarna ijo tua. Buni omahé loro, kembang sajroning tandan, metu saka ketiak godhong utawa ing pucuké pang. Wohé cilik-cilik dawané 1 cm, wujudé èlips awarna ijo, yèn mateng awarna wungu semu ireng lan rasanè legi rada kecut. Winihé pipih kanthi rusuk awujud jala. Godhong nomé rasané kecut, bisa digawé janganan utawa didhahar mentehan minangka lalaban. Woh nomé dirujak karo woh liyané, yèn sing mateng bisa langsung didhahar, diekstrak kanthi brandi, digawé selai utawa sirop. Godhong wuni diarani mojar, padatan kanggo campuran ramuan jamu kesehatan. Wit wuni ditandur kanthi cara nybaraké winih utawa okulasi.

Mupangaté woh wuni yaiku kanggo njaga kasarasan mripat amarga duwèni kandhutan vitamin A kang akèh, bisa nglancaraké saluran pencertaan lan ncegah konstipasi, minangka Antioksidan lan njaga kekebalan awak.[2]

Woh wuni duweni kasiyat bisa ngobati penyakit kurang darah, darah kotor, hipertensi, Jantung dheg-dhegan, watuk, Ganguan pencernaan, Sifilis, Kencing nanah,

cathetan sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (id)iptek.net.id Buni
  2. ^ (id)na-tura.com Manfaat buah buni untuk tubuh Anda


Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Wuni&oldid=832431"