Wong Eropa-Indonesia

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Tiyangn Indo
Indo
Indo-Europeanen
Populasi total
sekitar 1.000.000 di Indonesia (pendugaan), sekitar 500.000 di Belanda
Pedunung wigati ing
Belanda, Indonesia, Amerika Serikat, Australia, Selandia Baru, Britania Raya, Kanada
Basa

Belanda, Indonesia, Pecok, Inggris

Agama

Kristen, Islam, dll.

Suku bangsa cedhak dhéwé

Belanda; suku-suku di Indonesia, terutama Maluku, Jawa, Sunda dan Minahasa; Jerman

Tiyang Indo utawikaum Indo (singedan saking nama ing basa Belanda, Indo-Europeaan, "Eropa-Hindia"[1]) inggih punika kelompok etnik Mestizo ingkang wonten (utawi naté wonten) ing Hindia-Belanda/Indonesia lan sakmenika dados kelompok etnik minoritas ingkang paling ageng ing Belanda. Kelompok etnis punika gadhah ciri-ciri saking saminipun asal-usul rasial, status legal, lan kultural. Kaum Indo minangka keturunan campuran antawisipun tiyang saking etnik tartamtu ing Eropa (utaminipuna Belanda, ananging ugi Jerman, Belgia, lan Prancis/Huguenot) kanthi fenotipe Eropa lan tiyang saking etnik non-Eropa tartamtu ing Hindia-Belanda/Indonesia. Kanthi hukum, sapérangan ageng gadhah status minangka warga Eropa ing Hindia-Belanda (Europeanen). Para kaum indo njunjung nilai-nilai budaya Eropa (utaminipun Belanda) kanthi kathah pangaruh lokal Indonesia ing derajat tartamtu wonten ing pagesangan saben dintenipun. Éwadéné mekaten, ing salebeting kelompok etnik punika dipunlebetaken ugi tiyang Eropa ingkang rawuh lan netep sawetawis wekdal ingkang lumayan dangu ing Indonesia utawi mijil ing Indonesia, amargi ingn antawisipun kalangan kaum keturunan campuran piyambak wonten jarak fenotipe ingkang jembar, saéngga faktor penampilan boten saged dipundadosaken satunggaling watesan tumrap kelompok etnik punika. Kelompok keturunan campuran inggih punika sinten kemawon ingkang biasa dipunkenal minangka tiyang Indo, Mesties (Bld.)[2], utawi Mestizos (Port.), déné ingkang "darah murni" Eropa dipunkenal minangka totok (Mel.), blijvers (Bld.), utawi kreol.

Perang Dunia Kedua lan sasampunipun dados titik wiwitanipun diaspora tumrap para kaum indo, saengga sakmenika keturunan kaum indo kathah dipunpanggihi ing Belanda, Indonesia, Amerika Serikat (AS), Australia, Selandia Baru, Kanada, sarta saperangan negara sanesipun. Ing Belanda, kaum Indo sakmenika dipunanggep minangka kelompok minoritas ingkangn paling ageng (total cacahipun antawis 500.000 tiyangt). Kaum punika dipunkenal kanthi maneka istilah, kadosta Indisch Nederlander utawi Indisch kemawon. Kanthi budaya para kaum indo gegayutan caket kaliyan kelompok etnik Maluku ing Belanda. Ing Amerika Serikat dipunkenal minangka Dutch Indonesian utawiIndonesian Dutch lan kathah-kathahipun dumunung ing wilayah California. Ing Indonesia piyambak cacahipun sekedhik lan kathah keturunanipun ingkang terintegrasi/melebur kaliyan maneka kelompok etnis sanesipun ewadene kebiasaan kanthi migunakaken basa Belanda taksih dipunginakaken ing kulawarga saben dintenipun. [3]

Istilah "tiyang Indo" ing basa Indonesia wekdal punika ngalami sawijining ewah-ewahan teges lan dipunginakaken kanthi taksa (ambigu). Sebutan punika ugi dipunginakaken kangge nyebut sedaya tiyang Indonesia — minangka singedan saking "tiyang Indonesia" — ugi kangge nyebut peranakan sampuran tiyang Indonesia kaliyan bangsa sanesipun, tanpa ningali latar belakang asal-usul non-Indonesianipun, ingkang boten kedah Eropa.[4]

Caathetan Suku[sunting | sunting sumber]

Pranala Njaba[sunting | sunting sumber]