William Harvey

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
William Harvey
William Harvey
William Harvey
Miyos 1 April 1578
Folkestone
Tilar donya 3 Juni 1657 (umur 79)
Roehampton
Kabangsan English
Bidhang Pangobatan
Psikologi
Doktoral advisor Hieronymus Fabricius
Kaahlian Systemic circulation

William Harvey (lair 1 April 1578 – tilar donya 3 Juni 1657 kanthi umur79 taun) inggih menika dokter ingkang njlèntrèhaken sistem peredaran rah ingkang dipunpompa dening jantung dhateng badanipun manungsa.[1] [2] William Harvey lair ing kota Folkstone, Inggris.[2] Karyanipun ingkang misuwur ingkang awujud buku kanthi irah-irahan An Anatomical Treatise on the Movement of the Heart and Blood in Animals (Gerak otomatis anatomi jantung lan getih kewan]] dipunterbitaken taun 1628.[2] Buku menika dados buku ingkang awrat tumraping sejarah fisiologi ing donya. Buku menika dados “titik mula” lairipun ilmu fisiologi modern.[2]

Werdinipun jasanipun William Harvey inggih menika sampun damel lelandhesan ingkang njlèntrèhaken kados pundi kerja badhanipun manungsa.[1] Wiwitanipun Harvey nggadhahi pamanggih bab sirkulasi getih menika kanthi damel etangan miturut cara arithmatik ingkang prasaja kemawon.[1] Panjenenganipun nggadhahi pangira-ira menawi cacahipun getih ingkang dipunpancaraken dening saben denyut jantung inggih menika watawis 2 ons.[1] Amargi jantung menika nggadhahi ping 72 denyutan saben menit, cacahipun saged dipunetang dados 540 pon getih dipunpancarae saben jam dhateng aorta.[1] Ananging cacahipun ingkang 540 pon menika langkung saking abot badhanipun manungsa ingkang normal.[1] Amargi menika tumraping Harvey, getih ingkang sami saged tetep anggenipun muter nglewati jantung.[1] Sasampunipun ngrumusaken hipotesa menika, sadangunipun sangang taun panjenenganipun nglaksanakaken percobaan-percobaan kagem neliti sistem ilinipun getih (peredaran darah).[1]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h (id)[Michael H. Hart. 1978. Seratus Tokoh yang Paling Berpengaruh dalam Sejarah. Jakarta: Dunia Pustaka Jaya]
  2. ^ a b c d (id)[1] dipunundhuh tanggal 24 Juni 2011)

Cithakan:Stut

Pranala Njawi[sunting | sunting sumber]

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab William Harvey ing Wikimedia Commons.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=William_Harvey&oldid=861031"