Wikramawardhana

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Wikramawardhana iku raja kalima Krajan Majapait sing mrintah bebarengan karo garwa sekaligus sepupuné, yaiku Kusumawardhani putri Hayam Wuruk, ing taun 1389-1427. Wikramawardhana jroning Pararaton duwé sesebutan Bhra Hyang Wisesa Aji Wikrama. Jeneng asliné yaiku Radèn Gagak Sali. Ibuné sesilih Dyah Nertaja, adhik saka Hayam Wuruk, sing mengku jabatan minangka Bhre Pajang. Déné ramané asesilih Raden Sumana sing menku jabatan minangka Bhre Paguhan, mawa sesebutan Singhawardhana.

Sang garwa padmi, yaiku Kusumawardhani iku putri saka Hayam Wuruk patutan karo Padukasori. ing naskah Nagarakretagama (tinulis 1365), Kusumawardhani lan Wikramawardhana diwartakaké wis krama. Kamangka wektu iku Hayam Wuruk nembé yuswa 31 taun. Mula, bisa kapesthèkaké yèn kaloroné wis dipacangaké wiwit cilik.

Saka perkawinan iku, lair putra mahkota Rajasakusuma mawa sesebutan Hyang Wekasing Sukha, sing séda sadurungé dadi raja.

Pararaton uga nyebutaké, yèn Wikramawardhana kagungan telu putra saka selir, yaiku Bhre Tumapel, Suhita, lan Kertawijaya.

Bhre Tumapel lahir dari Bhre Mataram, putri Bhre Pandansalas. Ia menggantikan Rajasakusuma sebagai putra mahkota, tetapi juga meninggal sebelum sempat menjadi raja.

Kalungguhan minangka pewaris takhta banjur diwengku déning Suhita sing lair saka Bhre Daha putri Bhre Wirabhumi. Wikramawardhana séda ing pungkasan taun 1427. Dipèngeti mawa candhi Wisesapura sing dumunung ing Bayalangu.

Didhisiki déning:
Hayam Wuruk
Raja Majapahit
1389—1427
Diganti déning:
Suhita


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikramawardhana&oldid=860050"