Wikipedia:Tutorial (Kaca dhiskusi)

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
WikipediaTutorial.png
Artikel iki bagéan saka
Tutorial Wikipedia
Kaca tutorial...

Kaca ngarep
Panyuntingan
Nata format
Pranala Wikipedia
Pranala situs kagandhèng
Pranala njaba
Kaca dhiskusi
Élingana
Pandaftaran
Ruang jeneng
Info sabanjuré

Delengen uga...

Daftar isi pitulung

Kaca dhiskusi, kuwi salah siji fasilitas ing Wikipedia kanggo dhiskusi utawa imbal wacana bab artikel lan isu-isu liya karo wikiwan/wikiwati liyané.

Kaca dhiskusi[sunting | sunting sumber]

Saiki panjenengan wis baut nulis isi sawijining artikel. Nanging bakal akèh masalah kang kudu dirundingaké karo panganggo liya, utamané yèn panjenengan duwèni béda pamikiran. Kepriyé solusiné?

Yèn panjenengan arep nulis pitakonan ngenani sawijining artikel, utawa arep mratèlakaké komentar marang sawijining artikel, panjenengan bisa nulis ing Kaca dhiskusi. Carané, klik tab "Dhiskusi" ing bagéan dhuwur artikel. Saben artikel mesthi duwé kaca dhiskusi dhéwé-dhéwé. Aja kuwatir yèn pranala kasebut isih awarna abang, tegesé kaca dhiskusi kasebut isih durung diisi babar pisan.

Nalika panjenengan nulis sawijining komentar, dèlèhen ing bagéan ngisor kaca. Kajaba yèn ngrespon komentar panganggo liya, panjenengan bisa ndèlèh ing sangisoré komentar kang dirèspon.

Sawisé nulis komentar, panjenengan kudu mènèhi tandha yèn komentar kasebut asalé saka panjenengan. Cara kanggo mènèhi tandha kuwi gampang banget. Panjenengan mung nulis patang iji tandha tilde (~~~~), sacara otomatis Wikipedia bakal ngganti tandha mau nganggo Jeneng Panganggo panjenengan lan wektu panulisan komentar.

Panjenengan bisa éntuk jeneng panganggo (username) kanthi gawé akun anyar (gratis). Yèn panjenengan ora duwé akun, utawa yèn panjenengan duwé nanging ora mlebu log (log in), jeneng kang kacathet yakuwi alamat IP panganggo.

Kaca dhiskusi panganggo[sunting | sunting sumber]

Saben panganggo Wikipedia uga duwé kaca dhiskusi panganggo, saéngga panganggo Wikipedia liyané bisa ninggalaké pesen. Yèn sawenèh wong nulis cathetan ing kaca dhiskusi panjenengan, panjenengan bakal mirsani ana cathetan "Panjenengan duwé pesen anyar", kanthi pranala kang tumuju marang kaca dhiskusi panjenengan.

Panjenengan bisa njawab kanthi loro cara: Kang sapisan yakuwi nulis walesan ing kaca dhiskusi panganggo kang wis ngirim pesen marang panjenengan. Cara kaloro yakuwi nulis walesan ing ngisor pesen asliné, yakuwi ing kaca dhiskusi panjenengan. Kaloroné biasa ing Wikipedia, nanging élinga yèn panjenengan nulis walesan ing kaca dhiskusi panjenengan dhéwé, durung mesthi wong kang wis nulis pesen mau bakal ndeleng kaca dhiskusi panjenengan manèh.

Indentasi[sunting | sunting sumber]

Indentasi kuwi panulisan paragraf kang rada mlebu (sethithik). Indentasi umumé dipigunakaké yèn panjenengan mbales pesen sadurungé. Kanggo gawé indentasi, panjenengan bisa nambahaké tandha titik loro (:) ing wiwitan baris/paragraf. Yèn panjenengan nambah tandha titik loro (:) manèh, paragraf bakal saya mlebu. Yèn panjenengan mecèt tombol "Enter", indentasi bakal rampung.

Upamané:

Kalimat iki ditulis nganggo rata kiwa.
:Kalimat iki rada mlebu.
::Kalimat iki luwih mlebu manèh.

banjur katon kaya ngéné:

Kalimat iki ditulis nganggo rata kiwa
Kalimat iki rada mlebu.
Kalimat iki luwih mlebu manèh.

Bullet[sunting | sunting sumber]

Yèn ana daftar tartamtu kang arep ditulis, contoné:

Aku péngin kita kabèh sarujuk yèn aku salah, dhèwèké mangu-mangu, lan panjenengan bener"

Kadhangkala susunan kaya iki bakal luwih nyenengaké mata:

Aku péngin kita kabèh sarujuk yèn:
  • Aku salah
  • Dhèwèké mangu-manguragu
  • Panjenengan bener

Carané, gunakaké printah bullet: * Aku péngin kita kabèh sarujuk yèn: * Aku salah * Dhèwèké mangu-mangu * Panjenengan bener

Mènèhi nomer[sunting | sunting sumber]

Mèh padha karo bullet, panjenengan uga bisa gawé sistem panomeran. Gunakaké waé simbol(#). Biasané printah iki migunani banget kanggo voting, dadi panjenengan ora perlu karepotan ngitung cacahing swara. Panjenengan tetep bisa migunakaké printah indent kanggo ndampingi printah panomeran.

Conto:

#First item
#Second item
##Sub-item under second item
#Third item

Ditampilaké:

  1. First item
  2. Second item
    1. Sub-item under second item
  3. Third item

Conto diskusi[sunting | sunting sumber]

Ing ngisor iki conto kaca dhiskusi (basa Inggris):

Hi. I have a question about this article. I'm pretty sure purple elephants only live in New York! JayRandumWikiUser 02:49, 10 Dec 2003 (UTC)

Well, last time I was in New York, the elephants I saw were green. — try2BEEhelpful 17:28, 11 Dec 2003 (UTC)
I think you should find a source for your claims. Living × Skepticism 20:53, 11 Dec 2003 (UTC)
Okay, these elephant journals agree with me:
  • Elephants Monthly
  • Elephants World
try2BEEhelpful 19:09, 12 Dec 2003 (UTC)
I live in Australia, where the elephants look like kangaroos! The people below agree with my statement: -DontGdayMateMe 17:28, 14 Dec 2003 (UTC)
  1. ElefantLuvr 01:22, 15 Dec 2003 (UTC)
  2. AisleVoteOnAnything 05:41, 15 Dec 2003 (UTC)
  3. alittlebehindthetimes 18:39, 27 Jan 2004 (UTC)

Wigatèkaké yèn saben owah-owahan larikan ing saben komentar panjenengan, perlu ditambahi printah indent:

:::Okay, these elephant journals agree with me:
:::* ''Elephants Monthly''
:::* ''Elephants World''
:::— [[Wikipedia:User page|try2BEEhelpful]] 19:09, 12 Dec 2003 (UTC)

Tandha tangan panjenengan bisa ditampilaké nganggo tandha iki:

  • Nulis ~~~ kanggo jeneng (try2BEEhelpful), or
  • Nulis ~~~~ kanggo jeneng lan tanggal wektu (try2BEEhelpful 19:09, 12 Dec 2003 (UTC)), or
  • Nulis ~~~~~ kanggo mung tanggal waé (19:09, 12 Dec 2003 (UTC)).

Èksperimèn[sunting | sunting sumber]

Wis faham? Saiki, mangga nganakaké èksperimèn! Saiki, amarga wis dianggep baut, tinimbang nyunting ing kothak wedhi, luwih becik tinggalaké pesen kanthi nge-klik tulisan "Dhiskusi" ing bagéan ndhuwur kaca iki. Nah, sawisé panjenengan ana ing kaca dhiskusi, yèn wis ana tulisan sadurungé, klik waé tombol "Sunting". Tambahké pesen ing bagéan ngisor. Élinga nambahaké tandha tilde ping papat ~~~~ ing pungkasan pesen panjenengan. Sadurungé nyimpen kaca, aja lali nge-klik "Tuduhna dhisik" kanggo ndeleng kasil suntingan panjenengan tanpa nyimpen luwih dhisik.

Kaca Dhiskusi


Terusaké menyang bahasan tutorial sabanjuré.