Wikipedia:Tutorial (Élingana)

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
WikipediaTutorial.png
Artikel iki bagéan saka
Tutorial Wikipedia
Kaca tutorial...

Kaca ngarep
Panyuntingan
Nata format
Pranala Wikipedia
Pranala situs kagandhèng
Pranala njaba
Kaca dhiskusi
Élingana
Pandaftaran
Ruang jeneng
Info sabanjuré

Delengen uga...

Daftar isi pitulung

Ing ngisor iki sawetara bab kang kudu diélingi jroning Wikipedia:

Kothak wedhi[sunting | sunting sumber]

Kothak wedhi minangka sarana sinau nyunting utawa nulis artikel. Pigunakaké kothak wedhi yèn panjenengan mung arep njajal nyunting utawa nulis artikel, tanpa kuwatir kliru.

Tindak tanduk[sunting | sunting sumber]

Wikipedia mrayogakaké suwasana kakeluargaan lan katerbukaan. Mesthi waé, kadhangkala ana kahanan ora sarujuk lan pasulayan jroning panulisan artikel Wikipedia. Piyé waé, anggota komunitas Wikipedia disuwun bisa tumindak kanthi cara kang dingin utawa kalem. Bab kang perlu dièlingi yakuwi panjenengan kudu duwé prasangka becik tumrap panyunting utawa kontributor Wikipedia liyané. Aja keburu nepsu nuduh womg liya. Yèn suntingané gawé kuciwa, tinggalké pesen kang sopan ing kaca dhiskusi kagandhèng utawa ing kaca guneman panganggoné, lan takonana. Kanthi mangkono, panjenengan manawa bisa ngéndhani rasa kisinan amarga slah paham.

Kawicksanan panyuntingan[sunting | sunting sumber]

Netral ora botsih[sunting | sunting sumber]

Kawicaksanan editorial (panyuntingan) Wikipedia yakuwi sudut pandang netral, utawa jroning Basa Inggris disebut neutral point of view (kerep dicekak "NPOV"). Kawicaksanan iki nyatakaké yèn kita nampa kabèh sudut pandang kang signifikan sawijining isu/topik. Tinimbang mung mratélakaké perspektifé dhéwé, kita nyuguhaké kabèh cara deleng kang relevan tanpa mutusaké endi sing bener. Tujuwan kita yakuwi supaya informatif, dudu persuasif. Kawicaksanan kita ngono mau ORA ateges artikel bakal bisa 100% obyektif, awit jroning saben pasulayan, kaloroné percaya yèn pandangané kuwi "bener."

Nyatakaké opini jroning sawijining artikel olèh waé, nanging kudu disajèkaké minangka opini, dudu fakta. Upamané, kanthi nyebutaké yèn kuwi mau opini, contoné "Pendhukungé mratélakaké yèn..." utawa "Komentator misuwur X nduga yèn...".

Panjenengan manawa tau krungu sawijining wikiwan/wikiwati nyatakaké yèn siji artikel kagolong duwèni "sudut pandang ora-netral", utawa "POV". Tulisan mau yakuwi artikel kang ditulis jroning salah siji perspektif. Conto kang gamblang yakuwi artikel kang isi iklan utawa reklame. Conto liyané yakuwi, mbahas siji sisi luwih akèh saka sisi liyané, senajan ing saben sisi disajèkaké sacara netral.


Materi artikel[sunting | sunting sumber]

Wikipedia kuwi sawijining ensiklopedhi. Dadi, artikel kudu nduwèni notabilitas. Sawijining ensiklopedhi kurang "pantes" isi artikel bab wong kang durung misuwur, upamané bab profil juara lomba balap karung tingkat RT, utawa ekstra kurikuler ing SMA "X".

Wikipedia uga dudu panggonan kanggo "riset orsinil", upamané teori anyar, kang durung didhukung déning peer review. Kanggo luwih rinci bab apa kang beciké ora dilebokaké ing sajroning Wekipedia, delengen Wikipedia dudu.

Ora diprayogakaké para panulis kang nulis bab karyané dhéwé, amarga iki awujud konflik kapentingan. Yèn panjenengan duwé karya kang cukup misuwur, wong liya mengko kang bakal nulis artikel bab dhiri panjenengan. Delengen luwih rinci ing Wikipedia:Autobiografi.

Nyebutaké sumber[sunting | sunting sumber]

Wikipedia ora nuntut supaya panjenengan nyebut sitasi (sumber pendhukung, literatur, lsp) bab informasi kontribusi panjenengan, nanging kita mrayogakaké banget panyebutan kasebut. Yèn panjenengan migunakaké buku minangka salah siji sumber panulisan artikel, daftarkan buku kasebut jroning seksi "Referensi". Yèn panjenengan migunakaké situs web, gawénen seksi "Pranala njaba" lan lebokaké situs kasebut ing pranala njaba. Iki mbantu para pangguna nindakaké verifikasi apa kang tinulis lan nemokaké informasiné.


Hak cipta[sunting | sunting sumber]

Aja nulis materi kang nduwèni hak cipta tanpa idin. Artikel kang apik umumé ditulis saka kawruh panulis dhéwé, utawa liwat sintesis riset saka manéka sumber. Kanggo luwih rinci bab hak cipta, delengen Wikipedia:Hak cipta.

Ganti jeneng artikel[sunting | sunting sumber]

Yèn panjenengan nemoni artikel kang kira-kira miturut panjenengan irah-irahané kurang trep, aja banjur gawé artikel kanthi irah-irahan anyar lan isi artikel mau banjur di "cut & paste". Nanging luwih becik kita mindhahaké kaca kasebut menyang kaca anyar. Yèn panjenengan mindhahaké kaca kanggo kang sapisanan, wacanen pepènget wektu mindhahaké kaca kanthi trewaca. Kanggo informasi sabanjuré, delengen Wikipedia:Cara mindhah kaca. Delengen uga bab disambiguasi ing Wikipedia:Disambiguasi.

Terusaké menyang pokok bahasan tutorial sabanjuré.