Wikipedia:Tulisan ngawur

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Pedoman

Kaca iki minangka paugeran ing Wikipedia basa Jawa. Isiné wis ditampa déning para panganggo lan dianggep minangka standar sing kudu dianut déning kabèh panganggo. Sadurungé nyunting kaca iki, pesthèkaké suntingan panjenengan nggambaraké konsènsus. Pigunakna kaca dhiskusi kanggo ngusulaké owah-owahan.

Panulis lan panyunting Wikipedia kerep nyumbangaké prosa sing éndah, nanging kadhangkala ana uga tulisan sing ngawur. Tulisan jenis pungkaan iki bisa dikategorèkaké dadi loro:

  1. Tulisan utawa karakter acak singbabar pisan ora ana tegesé. Contoné "1`- 5bl[9 1vn]304 0=10am[0v9a1 7", sing diasilaké saka pencètan acak tombol-tombol ing keyboard komputer.
  2. Isi sing senajan katonané duwé makna, nanging nyatané mung isi omong kosong lan mbingungaké saéngga babar pisan ora bisa dimangertèni déning wong sing nduwèni akal séhat.

Sing ora klebu tulisan ngawur[sunting | sunting sumber]

Jinis-jinis ing ngisor iki (senajan ora dianjuraké), dudu tulisan ngawur.

  • Isi utawa asil karya sing nduwèni hak cipta (ngawur apadéné ora)
  • Tulisan yang ora rapi
  • Dhukungan partisan, utawa opini yang disamaraké minangka fakta
  • Dogma kaagamaan
  • Bahan sing ora kompeten utawa kurang mateng
  • Pancingan perdebatan
  • Komentar kotor
  • Vandalisme (pirsani piyé nangani vandalisme)
  • Teks sing diterjemahaké déning wong sing dudu abahasa ibu Indonesia
  • Hoax
  • Crita fiksi (karakter, jalan cerita, lll., sing mung narik kawigatèn kanggo penggemaré)
  • Fitnah, celaan, utawa pencemaran jeneng

Piyé cara nangani[sunting | sunting sumber]

Ing ngisor iki sawetara cara kanggo nangani tulisan ngawur. Gunakaké pertimbangan panjenengan kanggo nemtokaké endi sing paling cocog:

  1. Ganti nganggo kalimat sing luwih apik
  2. Pindahna menyang kaca Lawakan èlèk lan omong kosong liyané sing wis dibusak
  3. Pindahna menyang kaca dhiskusi artikel kasebut
  4. Pindahna menyang kaca diskusi panganggo
  5. Buang bagian kasebut. Yèn isih ana bagéyan liya sing cukup nduwèni makna ing artikel kasebut

Yèn ana sanggahan saka wong liya, amarga nganggep isi kasebut dudu sawijining omong kosong, dhiskusèkaké bab iki lan gayuh konsènsus. Utamané yèn wong mau nyatakaké yèn dhèwèké bisa nulis ulang dadi tulisan sing nduwèni makna, tolong wènèhi wektu kanggo wong kasebut.

Yèn sawijining artikel sacara sakabèhané minangka tulisan ngawur, gunakaké pertimbangan sing mateng kanggo nemtokaké:

  1. nglebokaké jroning artikel sing layak kanggo dibusak
  2. langsung mbusak artikel kasebut (mung bisa déning pangurus)