Wikipedia:Paugeran nerjemahaké artikel

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Gnome-edit-redo.svg WP:PNA

Yèn panjenengan duwé niat arep nerjemahaké sawijining artikel saka Wikipedia basa liya menyang basa Jawa, ana sawetara bab sing kita prayogakaké:

  • Terjemahna paragraf intro. Yèn wektu panjenengan winates, terjemahna paragraf intro-né luwih dhisik, sing biasané ngamot informasi paling wigati sing perlu diweruhi ngenani subjek artikel kasebut. Paragraf intro yakuwi 1-3 paragraf ing wiwitan artikel; jroning artikel sing dawa, paragraf intro muncul sadurungé daftar isi.
  • Wigatèkaké gaya basa. Jroning nulis, wigatèkaké gaya basa, supaya sesuai karo gaya basa ensiklopedia sing cenderung formal.
  • Aja nerjemahaké tembung-mbaka-tembung. Ora kabèh basa nduwèni tata basa sing padha karo basa Jawa. Amarga saka kuwi, adohi cara nerjemahaké word-for-word. Sesuaikaké karo kalimat gaya Basa Jawa.
  • Rujuk kamus. Yèn nemoni tembung sing ora panjenengan weruhi maknané utawa panjenengan kurang pasti, apiké panjenengan priksa makna tembung kasebut saka kamus. Yèn tembung kasebut ora ana jroning kamus, tulis tembung kasebut miturut cara baca basa Jawa (kanggo istilah teknis/khusus, contoné: biology dadi biologi) utawa umbarké tembung kasebut jroning basa asli, nanging dicithak miring (italic).
  • Cantumaké interwiki utawa sumber artikel. Yèn Panjenengan nerjemahaké saka artikel Wikipedia (upamané Basa Inggris utawa Melayu), cantumaké interwiki menyang artikel sumber kasebut ing pungkasan artikel. Conto: [[en:Biology]]. Yèn Panjenengan nerjemahaké saka artikel ing situs internet liya, cantumaké link/pranala menyang kaca kasebut ing pungkasan artikel. Yèn Panjenengan nerjemahaké saka artikel ing majalah utawa buku, cantumaké judul artikel utawa buku ing pungkasan artikel.
  • Salin artikel Wikipedia sumber saka kaca sunting. Kanggo mempertahankan wiki lan pranala sing ana ing kaca sumber, Panjenengan bisa nyalin artikel sumber kasebut saka kaca suntingé, dudu saka kaca artikelé.
  • Konversikan satuan Inggris menyang satuan SI. Yèn nerjemahaké sawijining artikel saka Wikipedia Inggris, apiké satuan-satuan Inggris kaya inch, mile, pound lan sapanunggalané dikonversikan menyang satuan SI. Asiléa bisa diganepaké mendhuwur utawa mengisor, ora usah persis, kajaba konteks mbutuhaké.
  • Sesuaiaké tandha wacan ing angka. Jroning basa Inggris, tanda wacan koma dipigunakaké kanggo nandhani gunggung èwon utawa kalipatané. Nalika nerjemahaké, genti koma kasebut karo tandha titik kaya jroning basa Jawa.
- Upamané: 1.000 (sèwu), dudu 1,000.
  • Sesuaiaké karo kontèks Jawa. Mayoritas panganggo Wikipedia Jawa kuwi wong Jawa, saéngga yèn nerjemahaké artikel-artikel sensitif, terutama saka Wikipedia Inggris lan lainnya, tolong amatilah lan sesuaikan isi artikelnya. Utamané sing kita maksud yakuwi artikel-artikel ngenani agama, budaya, sajarah, lan pulitik. Lan aja lali ngugemi cara deleng netral.
  • Aja terlalu percaya diri. Yèn panjenengan dudu wong sing ngerti basa asing kasebut sacara lancar, aja meksa dhiri kanggo nerjemahaké. Amarga terjemahan sing salah, padha karo ngisi artikel sing salah lan gawé fakta sing ana dadi salah.

Conto saka kesalahan penerjemahan sing nduwèni akibat marang pamutarbalikan fakta:
Teks asli saka Wikipedia basa Inggris: (revisi sumber)

On 27 September 2005, he resigned enabling President Hosni Mubarak to call for General Elections. Nazif remained as a caretaker Prime Minister until the new government formed on 27 December 2005.

salah diterjemahaké dadi: (revisi sing salah)

Ing 27 September 2005, dhèwèké diangkat Presiden Hosni Mubarak kanggo mengikuti Pamilihan Jenderal. Nazif banjur dadi pejabat Perdana Menteri nganti pamaréntahan anyar kabentuk ing 27 Desember 2005.

fakta sing sakbeneré: (revisi perbaikan)

Ing 27 September 2005 dhèwèké mundur. saéngga Presiden Hosni Mubarak bisa nganakaké Pamilihan Umum. Nazif tetep njabat dadi pejabat sauntara Perdana Menteri nganti pamaréntahan anyar kabentuk ing 27 Desember 2005.

Conto ing ndhuwur ana sawetara fakta sing kosok balèn:

  1. Nazif ing 27 September 2005 mundur ora malah diangkat.
  2. Presiden Hosni Mubarak nganakaké pamilihan umum dudu pamilihan jenderal.


Istilah-istilah standar[sunting | sunting sumber]

Ing ngisor iki istilah-istilah standar sing bisa ditemoni ing Wikipedia basa liya lan terjemahan sing dianjuraké jroning Basa Jawa.

Wikipedia Inggris[sunting | sunting sumber]

  • External link/ External links — Pranala njaba
  • See also — Deleng uga
  • Stub — Rintisan/Artikel rintisan/Tulisan rintisan
  • Disambiguation — Disambiguasi
  • {{stub}} — {{rintisan}} utawa {{stub}} NB: gunakna cithakan rintisan sing luwih spesifik
  • {{disambiguation}} — {{disambig}}
  • Abort — Gugurna
  • Reference - Referensi/Cathetan sikil

Wikipedia Melayu[sunting | sunting sumber]

  • Pautan luar — Pranala njaba
  • {{Tunas}} — {{stub}}
  • Lihat juga - Deleng uga
  • Rujukan - Referensi/Cathetan sikil

Deleng uga[sunting | sunting sumber]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]