Wikipedia:Pamblokiran

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Pedoman

Gnome-edit-redo.svg WP:BLOK
Kaca iki minangka paugeran ing Wikipedia basa Jawa. Isiné wis ditampa déning para panganggo lan dianggep minangka standar sing kudu dianut déning kabèh panganggo. Sadurungé nyunting kaca iki, pesthèkaké suntingan panjenengan nggambaraké konsènsus. Pigunakna kaca dhiskusi kanggo ngusulaké owah-owahan.

Pamblokiran iku sawijining istilah teknis nalika sawijining akun, sawijining alamat/blok alamat IP, utawa sawenèh wong ingcegah ngayahi panyuntingan Wikipedia. Tumrap sysop lan birokrat, sawetara kawenangan tambahan uga bisa kapengaruh déning pamblokiran.

Pamblokiran kerep ingpigunakaké kanggo nangani vandalisme. Ana sawetara situasi liya ing ngening pamblokiran patut dilakoni, sing bakal dijelasaké ing ngisor. Jroning kabèh kasus, pamblokiran sipaté luwih nyegah lan ora ngukum, lan mung diayahi kanggo ngindhari kerusakan Wikipedia. Blokir umumé efektif sajroning 24 jam, kajaba kanggo sawetara kasus sing uga bakal dijelasaké ing ngisor, lan biasané bakal dibusak yèn kontributor kasebut setuju kanggo ngendhegaké tindakan sing ngrusak.

Kabèh panganggo bisa ngirim panyuwunan pamblokiran liwat Warung Kopi. Tindakan sigra bakal diayahi yèn bukti-bukti pelanggaran kawicaksanan bisa diwènèhaké; nanging, pangurus ora kudu mblokir.

Sing bisa nyebabaké pamblokiran[sunting | sunting sumber]

Vandalisme
Pirsani katrangan ngenani vandalisme.
Pembalikan sing maturut-turut
Sysop olèh ngayahi pamblokiran marang panganggo sing nglanggar Balèkaké sedina ping telu (three revert rule).
Serangan pribadi
Pirsani paugeran ngenani panyerangan pribadi.
Pengiriman detil pribadi
Diayahi marang panganggo sing ngirim detil pribadi panganggo liya tanpa pasetujon panganggo kasebut.
Pangrusakan
Pelanggaran hak cipta lan plagiarisme
Panggunaan jeneng panganggo
Pirsani kawicaksanan jeneng panganggo.
Pencekalan

Dampak pamblokiran[sunting | sunting sumber]

Yèn sawijining panganggo diblokir, ing kaca dhiskusiné bakal dipasang pesen kaya iki :

Nuvola apps error.png

Panjenengan nuju diblokir amarga nindakaké suntingan sing kagolong vandalisme ing Wikipedia.
Yèn panjenengan niat mènèhi kontribusi sing migunani, panjenengan bisa mlebu/nyunting manèh sawisé pemblokiran rampung.
Priksa status pemblokiran

Yèn sawijining panganggo diblokir, dhèwèké ora bakal bisa gawé akun anyar utawa nyunting kaca, sajroning mangsa diblok (bab iki ora lumaku tumrap sing diblok salawasé).

Pamblokiran ora kasengaja[sunting | sunting sumber]

Yèn pamjenengan ora sengaja ka-blok lan yèn panjenengan ora nglakoni tindakan sing dilarang, omonga marang para pangurus supaya mbatalaké pamblokiran, liwat dhiskusi panganggo panjenengan. Sebab, kaca iki sing mung bisa disunting jroning mangsa pamblokiran.

Prosedur pamblokiran[sunting | sunting sumber]

Pènget[sunting | sunting sumber]

Saben wong mlebu Wikipedia minangka wong anyar. Amarga saka kuwi kita ngupaya sabar, lan nganggep yèn umumé wong kepingin ngembangaké proyèk iki, ora kepingin ngrusak. Kita uga nyuwun para panganggo anyar nyinaoni Kawicaksanan lan paugeran supaya bisa ngéndhani kasalahan.

Amarga saka kuwi, sadurungé mblokir, kudu diupayakaké supaya panganggo kasebut diwènèhi weruh ngenani kawicaksanan lan paugeran kita, lan diwènèhi pènget ngenani perilaku sing nglanggar kawicaksanan kasebut. Pènget dudu sarat kanggo pamblokiran (utamané pamblokiran kanggo pangreksan), nanging pangurus umumé kudu mesthèkaké yèn panganggo ngenal kawicaksanan-kawicaksanan Wikipedia, lan mènèhi kasempatan kanggo nyesuaikaké dhiri sadurungé mblokir. Panganggo sing wis diwènèhi weruh ngenani kawicaksanan lan diwènèhi kasempatan kasebut ora perlu diwènèhi pènget manèh.

Wektu pamblokiran[sunting | sunting sumber]

Gunané pamblokiran yakuwi perlindhungan, dudu ukuman. Suwéné pamblokiran kudu magepokan karo kacenderungan panganggo kasebut mbalèni perilakuné sing ngrusak. Pamblokiran kanthi jangka wektu suwé iku kanggo pangrusakan sing makaping-kaping lan kanggo ngurangi beban kapangurusan.

Pamblokiran alamat IP dinamis biasané luwih cendhak tinimbang kanggo alamat IP statis jroning kasus sing mèmper, kanggo ngindhari èfèk samping wong liya sing bakal migunakaké alamat IP kasebut.

Senadyan suwéné pamblokiran gumantung marang manéka kahanan, ana sawetara standar:

  • pangrusakan biasané ngakibataké pamblokiran 24 jam, yèn pangrusakan iki makaping-kaping jangka wektu pamblokiran bakal luwih dawa;
  • akun sing dipigunakaké kanggo pangrusakan diblokir salawasé;
  • pamblokiran kanggo perlindhungan biasané dipatrapaké samangsa perlu, kadhangkala salawasé.

Alesan lan pemberitahuan[sunting | sunting sumber]

Pangurus kudu mènèhi alesan sing jelas lan spesifik kenapa sawijining panganggo diblokir. Alesan pamblokiran kudu ngindhari jargon utawa istilah teknis supaya panganggo bisa mangertèni. Pangurus uga bisa ngayahi bab iki kanthi ninggalaké pesen ing kaca dhiskusi panganggo kasebut.