Wikipedia:Kawicaksanan panggunaan gambar

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Symbol OK.svg

Gnome-edit-redo.svg {{{pintas}}}
Kaca puniki arupi kawicaksanan resmi ing Wikipedia basa Jawi. Isinipun sampun katampi déning para panganggé lan dipunanggep dados standar ingkang kedah dipunturuti déning sedaya panganggé.
Sakdèrèngipun nyunting kaca puniki, pesthèkaken suntingan panjenengan nggambaraken konsènsus. Mangga nganggé kaca dhiskusi kanggé ngusulaken éwah-éwahan.

Ing ngisor iki arupa paugeran bab kawicaksanan panggunaan gambar/foto ing Wikipedia Indonesia:

  • Aja nglebokaké gambar/foto kang ora diweruhi hak ciptané. Tansah periksa status hak cipta gambar/foto kang bakal panjenengan amot. Yèn panjenengan ora yakin bab status hak ciptané, aja diamot menyang Wikipedia.
  • Gambar/foto kang bisa dijupuk "sacara bebas" ing Internet durung mesthi bebas saka hak cipta. Priksanen lan pesthèkaké bab iki sadurungé ngamot gambar.
  • Diprayogaaké supaya njenengi gambar/foto panjenengan sacara deskriptif.
  • Tansah wènèhi tag katrangan status hak cipta gambar/foto kang cocok. Delengen kaca iki kanggo tag-tag kang sumadya. Saliyané kuwi, panjenengan bisa uga takon bab iki marang para panganggo liyané ing kaca Warung Kopi utawa marang para pangurus. "Tag" gambar uga otomatis diwènèhaké kanthi milih lisensi wektu ngamot gambar. Sawetara tag gambar antara liya:
    • Lisensi Dokumentasi Bebas GNU (GFDL): mung dipigunakaké kanggo gambar kang bebas dipigunakaké ing ngisor lisensi GFDL.
    • GFDL (karya dhéwé): mung dipigunakaké kanggo gambar kang digawé dhéwé kang bebas dipigunakaké ing ngisor lisensi GFDL.
    • Domain umum: mung dipigunakaké kanggo gambar kang asal saka domain umum.
    • Karya seni rong dimensi: mung dipigunakaké kanggo gambar karya seni kang asal saka domain umum.
    • Gambar asal saka tampilan (screenshot) Wikipedia: mung dipigunakaké kanggo gambar kang minangka screenshot Wikipedia lan proyek saka Wikimedia liyané.
    • Domain umum amarga mangsa berlaku hak cipta wis rampung: mung dipigunakaké kanggo gambar kang saiki dadi domain umum amarga hak ciptané wis rampung.
    • Fair use: mung dipigunakaké kanggo gambar kang netepi katentuan panggunaan adil.
    • Gendéra: mung dipigunakaké kanggo gambar bendera.
    • Logo: mung dipigunakaké kanggo gambar logo.
    • Cuplikan film: mung dipigunakaké kanggo gambar kang arupa cuplikan sawijining acara utawa film.
    • Poster: mung dipigunakaké kanggo gambar poster.
    • Gambar tokoh, produk utawa peristiwa kanggo promo: mung dipigunakaké kanggo foto wajah tokoh, produk kanggo keperluan promo.
    • Sampul album utawa singel: mung dipigunakaké kanggo gambar kang arupa sampul album utawa singel.
    • Sampul buku: mung dipigunakaké kanggo gambar kang arupa sampul buku.
    • Diidinaké dipigunakaké kanggo tujuan apa waé: mung dipigunakaké kanggo gambar berhak cipta nanging diidinaké déning penciptané kanggo dipigunakaké.
    • Panggunaan mawa syarat (kudu diisi syarat sawisé diamot): mung dipigunakaké kanggo gambar berhak cipta nanging diidinaké déning penciptané kanggo dipigunakaké kanthi syarat-syarat tartamtu.
    • Asal saka www.presidensby.info: mung dipigunakaké kanggo gambar kang asal saka situs www.presidensby.info
  • Wènèhi katrangan bab sumber gambar/foto (umpamané jeneng juru foto utawa URL situs web asal gambar kasebut) ing kaca katrangan gambar.
    • Khusus gambar kang asal saka wikipedia liyané kudu nurut katentuan:
      • Tambahaké informasi {{saka|xx}} , xx kuwi kodhe subdomain Wikipedia. Umpamané : yèn gambar mau asal saka en.wikipedia.org banjur tambahaké {{saka|en}}, utawa {{saka|de}} kanggo gambar saka wikipedia basa Jerman (de.wikipedia.org), lsp. Jeneng berkas kang asal saka Wikipedia liya beciké tetap diamot kanthi jeneng kang padha. Kanggo luwih pepak, pirsani: Wikipedia:Ngamot gambar saka Wikipedia liya.
      • Aja mènèhi tag kang béda karo tag ing gambar asliné ing Wikipedia panggonan panjenengan njupuk gambar mau. Upamané sawijining gambar ing en.wikipedia.org duwé tag "Domain Umum", aja panjenengan amot menyang Wikipedia basa Jawa kanthi tag saliyané "Domain Umum". Yèn panjenengan ora weruh tag asliné, aja milih tag lisensi wektu panjenengan ngamot (umbarké "jenis lisensi" tetep "durung dipilih"). Panganggo liya bakal bisa meruhi tag-é kanthi ndeleng menyang gambar asliné ing Wikipedia sumber gambar kasebut.
  • Panganggo-panganggo kang ngamot gambar makaping-kaping kanthi lisensi kang ora bener bisa diblokir.
  • Panganggo-panganggo kang mbusak tag "tanpalisensi" lan "tanpasumber" tanpa mèhèhi informasi lisensi lan sumber gambar kang sesuai bisa diblokir.
  • Aja nyatakaké gambar/foto kang panjenengan amot minangka domain umum, dilisensikan ing ngisor GFDL utawa diidinaké déning penciptané kanthi utawa tanpa syarat tartamtu, kajaba panjenengan nyertakaké sumber (pranala njaba) kang isi pernyataan kasebut (yèn gambar kasebut pancèn domain umum, dilisensikan ing ngisor GFDL utawa diidinaké déning penciptané). Bab iki supaya panganggo liya bisa ngayahi verifikasi marang sumber gambar kasebut.
  • Gambar kang diamot kudu dianggo ing paling sithik siji kaca artikel.
  • Pangurus duwé hak mbusak gambar kang ora dianggo, kang ora duwé lisensi, kang ora duwé informasi sumber, kang lisensiné ora cocok, kang nglanggar hak cipta kapan waé tanpa wara-wara.

Dhaptar idin panggunaan karya[sunting | sunting sumber]

Ing ngisor iki salinan bukti korespondensi lan idin panggunaan material saka pihak liya sing diwènèhaké marang Wikipedia Indonésia. Sarat lan panyuwunan saka pihak sing ngidiaké (kayadéné nyantumaké sumber) kudu dikebaki nalika ngisi formulir pangunggahan gambar. Panjenengan uga bisa nyonto wangun korèspondensiné. Yèn panjenengan wis antuk idin sarupa, aja lali nyantumaké ing kaca iki.

id:/tokohindonesia.com/ ({{tokohindonesia.com}})
id:/pnri.go.id/ ({{pnri}})
id:/bethanygraha.org/ ({{bethanygraha.org}})
id:/kapanlagi.com/ ({{kapanlagi.com}})
id:/rel-keretaapi.blogspot.com/ {{rel-keretaapi.blogspot.com}}
id:/kangbas.web.id/ {{Karyadi Baskoro}}
id:/basketindonesia.com/
id:/m.yusuf.web.id/
id:/yohan.oprekblog.com/
id:/ekohm.multiply.com/
id:/warungselatsolo.dagdigdug.com/
id:/argojati.wordpress.com/
id:/gregory-widya.com/
id:/awamur.multiply.com/
id:/bambiehere.multiply.com/
id:/tamanulama.blogspot.com/
id:/heyderaffan.multiply.com/
id:/simpanglima.wordpress.com/
id:/infokepanjen.com/
id:/depok-expose.blogspot.com/

Delengen uga[sunting | sunting sumber]