Widji Thukul

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Widji Thukul

Widji Thukul, utawi ingkang gadhah nama asli Widji Widodo inggih salah satunggaling sastrawan saha pujangga lan aktivis ing Indonésia ingkang miyos wonten ing kampung Sorogenen, Solo, ing tanggal 26 Agustus 1963. Widji Thukul miyos saking kulawarga tukang becak. Déné piyambakipun sampun remen nyerat puisi wiwit SD saha remen kaliyan dunya téater nalika sekolah ing SMP. Sareng kaliyan klompok Teater Jagat ipun, piyambakipun sampun naté dados pengamen puisi ingkang mlebet kampung saha kitha saking kampung setungga dhateng kampung sanѐsipun. Widji Thukul ugi sampun naté gesang kanthi dodolan koran, dados calo karcis bioskop, saha dados tukang pelitur ing satunggaling perusahaan mebel. Sasampunipun rampung saking sekolah SMP, Widji Thukul lajeng nerasaken sekolah ing Sekolah Menengah Karawitan Indonesia (SMKI) Solo jurusan tari ngantos kelas kalih amargi boten gadhah arta.

Padamelanipun[sunting | sunting sumber]

Senajan boten gadhah arta kanggé nerasaken sekolahipun, Widji Thukul taksih aktip mentasaken kegiatan teater saha nglukis kaliyan laré- laré ing kampungipun ing Kalangan, ing papan anggѐnipun piyambakipun saha garwa lan putra- putranipun sami lenggah. Ing taun 1994, sampun naté kadadosan aksi saking tani ing Ngawi, Jawa Wétan lan piyambakipun ingkang mandhegani masa kasebat saha ngawontenaken orasi saéngga piyambakipun dipuncekel polisi saha dipungebuki kaliyan militer.

Asiling Karya[sunting | sunting sumber]

Wonten tigang sajakipun Widji Thukul ingkang misuwur saha dados sajak wajib ing saben aksi- aksi demonipun, inggih punika Peringatan, Sajak Suara, saha Bunga dan Tembok (ingkang sedayanipun kapacak wonten ing antologi "Mencari Tanah Lapang" ingkang dipunwedalaken déning Manus Amici, Walanda ing taun 1994. Ananging sejatosipun antologi kasebat dipunwedalaken kanthi kerjasam KITLV saha penerbit Hasta Mitra, Jakarta.

  • Puisi: Kesaksian [3]

Prestasi dan penghargaan[sunting | sunting sumber]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (id)[[1]] Suaramu Tetap Bergema: Bagi Wiji Thukul(dipunundhuh tanggal 20 Januri 2013)
  2. ^ (id)[[2]] Puisi Wiji Thukul Yang Paling Populer (dipunundhuh tanggal 20 Januari 2013)
  3. ^ (id)[[3]] (dipunundhuh tanggal 20 Januari 2013)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Widji_Thukul&oldid=882449"