Wes Craven

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Cithakan:Kino sənətçisi

Cithakan:Infobox Cinéma (personnalité)

Wes Craven
220px
Asma wiyosan Wesley Earl Craven
Miyos 2 Agustus 1939 (umur 74)
Cleveland, Ohio, AS
Pakaryan sutradara, penulis dan produser
Taun aktif 1971 - sekarang[1]
Sisihan Bonnie Broecker
(1964-1969)
Mimi Craven (1984-1987)
Iya Labunka
Situs resmi http://www.wescraven.com

Wesley Earl "Wes" Craven (lair 2 Agustus 1939; umur 74 taun) inggih punika tiyang pènyèrat lan sutradara Amerika, dipuntèpang amargi katah ndamèl film-film horor.

Biografi[sunting | sunting sumber]

Craven dipunlahiraken ing Cleveland, Ohio, putra saking Caroline lan Paul Craven. [2] Lajeng dipunsegera dipunbaptis saksampune mbabar. [3] Craven lulus saking Jurusan Basa Inggris lan Psikologi ing Wheaton College, Illinois. Craven kawiwitan merdamel ing industri film minangka èditor suantèn ing sebuah perusahaan pos-produksi ing New York.[4] Piyambakipun ugi nate mendhet Jurusan Basa Inggris ing Westminter College, Pennsylvania lan profesor ing Clarkson College ing Postdam, New York.

Karier Nyerat lan Sutradara[sunting | sunting sumber]

Karya Craben dipunanggep dados pengeksploitasian kasunyatan. A Nightmare on Elm Street tuladhanipun, film punika nggadahi daya nginversiaken mimpi ing salebeting kauripan nyawa. New Nightmare ugi nampilaken ing pundhi sang aktris film A Nightmare on Elm Street, Heather Langenkamp ing donya nyata berperan dados piyambakipun nglawan penjahat ingkang sejatosipun fiktif. Ing film punika, kita saged nemuaken pinten-pinten kebiasaan seratan skenario Craven ingkang mboten nate dipunungkapaken sakderengipun purna. The Serpent of the Rainbow nyariosaken babagan pria ingkang mboten saged bentenaken ala lan kasunyatan. Film Scream (film), karakter-karakteripun berkali-kali mereferensikan film-film horor ingkang asring sami kaliyan kahananipun. Konsep punika dipunlajengaken lan bertahan ngantos sekuelipun.[5][6] Craven ugi asring berkolaborasi kaliyan Sean S. Cunningham ing filmografi. Ing film kawiwitan Craven, The Last House on the Left Cunningham linggih minangka produser. Lajeng ing film Craven ingkang paling dipuntepang, A Nightmare on Elm Street, Cunningham nyutradarai salah satunggaling adegan kejar-kejaran, utawi mboten dipunkredit. Kalihkarakter menika, Freddy Krueger lan Jason Voorhees tampil sami kaliyan ing film slasher taun 2003 Freddy vs. Jason kaliyan posisi Cunningham minangka produser lan penyerat skenario film Friday the 13th), Victor Miller, dipunkredit minangka ndamel karakter. Lajeng ing film remake The Last House on the Left, Craven lan Cunningham sami-sami linggih minangka produser. Lewat Twitteripun, Craven wicanten badhe ndamel sekuel Scream ingkang kaping sekawan. [7]

Penghargaan lan Nominasi[sunting | sunting sumber]

Ngantos karieripun, Craven nampi sanga penghargaan film lan tiga nominasi

Ing taun 1977, piyambakipun memenangaken 'Prize of the International Critics' Jury' ing "Sitges - Catalonian International Film Festival" kangge filmipunThe Hills Have Eyes. Ing taun 1985, film horor A Nightmare on Elm Street menangaken 'Critic's Award' ing "Avoriaz Fantastic Film Festival".

Ing taun 1992, Brussels International Festival of Fantasy Film maringi Pegasus Audience Award untuk thriller The People Under the Stairs. Fantasportonipun menangaken International Fantasy Film Award untuk Skenario Terbaik sementara Best Film Award ditujukan kangge New Nightmare, film kapungkasan A Nightmare on Elm Street. Piyambakipun ugi dinominasiaken kangge Best Film kangge filmipun Shocker ing taun 1990.

Gérardmer Film Festival maringi Grand Prize di '97, kangge filmipun Scream. Piyambakipun dinominasiaken minangka Best Director kangge Scream ing AMPAS, USA, taun 1997.

Ing taun 2006, piyambakipun dipunparingake dening Spike TV's Scream yaitu Mastermind Award. Penghargaan punika dipunserahaken dateng Neve Campbell.

Bibliografi[sunting | sunting sumber]

Tahun Judul
1999 Fountain Society

Filmografi[sunting | sunting sumber]

Wes Craven Presents[sunting | sunting sumber]

Sutradara[sunting | sunting sumber]

Tahun Judul Keterangan
1972 The Last House on the Left
1977 The Hills Have Eyes
1978 Stranger in Our House TV
The Evolution of Snuff
1981 Deadly Blessing
1982 Swamp Thing
1984 Invitation to Hell TV
A Nightmare on Elm Street
1985 Chiller TV
The Hills Have Eyes Part II
The New Twilight Zone TV series
1986 Casebusters TV
Deadly Friend
1988 The Serpent and the Rainbow
1989 Shocker
1990 Night Visions TV
1991 The People Under the Stairs
1992 Nightmare Cafe TV Series
1994 Wes Craven's New Nightmare
1995 Vampire in Brooklyn
1996 Scream
1997 Scream 2
1999 Music of the Heart
2000 Scream 3
2005 Cursed
Red Eye
2006 Paris, je t'aime
2007 Agitation
2010 My Soul to Take Pos-produksi
Scream 4

Aktor[sunting | sunting sumber]

Year Title Role Notes
1994 Wes Craven's New Nightmare Himself
1996 Scream "Fred" (School Janitor/Freddy Look-a-like) Cameo (uncredited)
1997 Scream 2 Camera Man (uncredited)
2001 Jay and Silent Bob Strike Back Himself Cameo
2005 Inside Deep Throat Himself
2006 Paris, je t'aime Vampire's Victim (uncredited)
2007 The Tripper Top hat-wearing hippy Cameo
2008 Diary of the Dead Voice on radio Cameo

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

Pranala Luar[sunting | sunting sumber]

Cithakan:Wes Craven

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Wes_Craven&oldid=870702"