Wektu Universal Kakoordinasi

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Wektu Universal Kakoordinasi (basa Inggris: Coordinated Universal Time, basa Prancis: Temps Universel Coordonné, cekakan resmi: UTC1), kerep disebut minangka Wektu Zulu iku wujud wektu atom saka Wektu Universal (UT) utawa Wektu Greenwich (GMT). Wektu iki minangka dhasar saka wektu sipil. Zona wektu ing saindhenging donya ditampilaké minangka tambahan positif utawa negatif saka UT. Béda UTC karo Wektu Atom Internasional yaiku sawetara dhetik genep (dudu pecahan), miturut wektu sing diitung déning jam atom. Béda UTC saka UT mung sapro dhetik.

UTC iku ukuran wektu campuran: kacepetan UTC adhedhasar itungan standar jam atom, nanging epoch saka UTC tansah dicocogaké supaya cedhak karo wektu UT sing adhedhasar data astronomi. Puteran bumi mbaka sethithik ngalami perlambatan (amarga èfèk pangerèman déning pasang-surut), saéngga rata-rata dina srengéngé tansaya nambah wiwit dikenalaké TAI. Amarga alesan iku, UT "luwih rendhet" tinimbang TAI. UTC tansah dipertahankan supaya ana jroning 0.9 dhetik saka UT1 (UT1 yaiku siji saka telung dhéfinisi UT sing paling akurat); dhetik kabisat bakal ditambahaké menyang (utawa manawa bisa uga dikurangaké saka) UTC saben pungkasan sasi. Wektu Indonesia bagian Kulon (WIB) iku padha karo UTC+7.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Deleng uga[sunting | sunting sumber]