Wassily Leontief

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Wassily Leontief

Wassily Leontief (miyos wonten ing München, Bayern, Jerman, 5 Agustus 1905) inggih punika salah satunggaling ékonom ingkang misuwur amargi panaliténipun babagan kados pundi éwahan wonten ing satunggal sektor ekonomi saged maringi pangaruh dhateng sektor sanésipun. Leontief menangaken Hadhiah Nobel Ekonomi nalika taun 1973.[1]

Pagesangan awal[sunting | sunting sumber]

Wassily Leontief, putra saking Wassily W. Leontief (guru besar ékonomi) lan Eugenia, mlebet ing Universitas Leningrad (sakmenika wonten ing St. Petersburg) nalika taun 1921. Piyambakipun pikantuk gelar ékonom terpelajar (sami kaliyan Master of Arts) nalika taun 1925 nalika yuswanipun nembé 19 taun.

Pagesangan Profesional awal[sunting | sunting sumber]

Wiwit taun 1927 dumugi taun 1930, piyambakipun makarya wonten ing Institut Ekonomi Dunia wonten ing Universitas Kiel. Ing mrika piyambakipun nliti turunan kurva permintaan lan penawaran statistik. Rikala taun 1929 piyambakipun mlampah dhateng Tiongkok saperlu mbiyantu Kementerian Perkeretaapian minangka penasihat.[2]

Nalika taun 1931, piyambakipun pindhah dhateng Amerika Serikat, lan makarya wonten ing National Bureau of Economic Research.

Palakrama lan afiliasi kaliyan Harvard[sunting | sunting sumber]

Nalika taun 1932, Leontief palakrrama kaliyan penyair, Estelle Marks, lan dipunparingi setunggal putra ingkang miyos taun 1936, Svetlana Leontief Alpers.

Wonten ing taun 1932 piyambakipun makarya wonten ing Harvard University, wonten ing Jurusan Ekonomi lan nalika taun 1946 piyambakipun dados profesor ilmu ekonomi.

Leontief ngrantam Harvard Economic Research Project nalika taun 1948 lan tetep dados direktur dumugi taun 1973. Kawiwitan taun 1965, piyambakipun mandégani Harvard Society of Fellows.[3]

Séda[sunting | sunting sumber]

Leontief tilar donya wonten ing New York City, New York, Amerika Serikat, rikala dinten Jumat, 5 Februari 1999 wonten ing yuswa 93.

Publikasi[sunting | sunting sumber]

  • 1941: Structure of the American Economy, 1919-1929
  • 1953: Studies in the Structure of the American Economy
  • 1966: Input-Output Economics
  • 1966: Essays in Economics
  • 1977: Essays in Economics II
  • 1977: The Future of the World Economy
  • 1983: Military Spending: Facts and Figures, Worldwide Implications and Future Outlook, dipunkarang sareng F. Duchin.
  • 1983: The Future of Non-Fuel Minerals in the U. S. And World Economy, dipunkarang kaliyan J. Koo, S. Nasar, lan I. Sohn
  • 1986: The Future Impact of Automation on Workers, dipunkarang kaliyan F. Dochin

Penghargaan[sunting | sunting sumber]

Wonten ing Pakurmatan[sunting | sunting sumber]

Universitas Tufts maringi hadhiah Leontief Prize for Economics saperlu pakurmatan.

Kanggotan[sunting | sunting sumber]

  • 1954: Presiden Econometric Society
  • 1968: Anggota korespondensi Institut de France
  • 1970: Presiden American Economic Association
  • 1970: Anggota korespondensi British Academy
  • 1974: Komisi AS-Uni Soviet ing Ilmu Sosial lan Kemanusiaan saking Dewan Penelitian dan Pertukaran Internasional
  • 1975: Komite Amerika ing Persetujuan Barat-Timur
  • 1975: Accademia Nazionale dei Lincie, Italia
  • 1976: Presiden lan Seksi F. British Association for the Advancement of Science
  • 1976: Anggota kehormatan Royal Irish Academy
  • 1977: Anggota American Association for the Advancement of Science
  • 1978: Komisi Studi Organization of Peace
  • 19781986: Dewan Kepercayaan Fakultas MIPA North Carolina
  • 1979: Century Club
  • 1979: Komite Isu di Progressive Alliance
  • 1980: Komite Keamanan Nasional
  • 1981: Dewan Pengunjung, College of Liberal Arts, Universitas Boston
  • 1981: Dewan Editor, Journal of Business Strategy
  • 1982: Dewan Penasihat Internasional Delian Institute of International Relations
  • 1982: Accademia Mediterranea Delle Scienze, Italia
  • 1983: Dewan Penasihat, Environmental Fund
  • 1983: Dewan Direktur, Yayasan Tolstoy
  • 1985: Komite Internasional, Universitas Carnegie-Mellon]
  • 1990: Akademi Usaha Kreatif, Uni Soviet
  • 1992: Yayasan Amal Internasional, Rusia
  • 1993: Academie Europeenne
  • 1993: Presiden Kehormatan Akademi Dunia untuk Proses Ilmu Perencanaan, Italia
  • 1993: Anggota Academie Universelle des Cultures, Perancis
  • 1994: Anggota New York Academy of Sciences
  • 1995: Anggota International Leadership Center on Longevity & Society, Mt. Sinai Hospital
  • American Philosophical Society
  • American Academy of Arts and Sciences
  • International Statistical Institute
  • Anggota kehormatan Pusat Penelitian Ekonomi Jepang, Tokyo
  • Anggota kehormatan Royal Statistical Society, London

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

Pranala Njaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Wassily_Leontief&oldid=836497"